Xavier Tarrés: "els treballs per a l'aprovació del POUM ja estan finalitzats"
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha presidit aquesta dimarts la reunió del Consell Assessor del Territori en el qual s’ha presentat el Pla Tarragona 2022 i la diagnosi vinculada a qüestions de territori i model de ciutat, i també s’ha donat compte compte dels treballs de redacció del POUM en fase d’aprovació provisional. El Consell està format per 32 representants d’AAVV, sindicats, col·legis professionals, FEAT, CEPTA, AEQT, PIMEC, grups municipals i tècnics.
D’una banda, la consellera Dolors Herrera ha explicat els treballs d’elaboració del Pla Tarragona 2022. En aquest sentit, ha afirmat que “ja està finalitzada la diagnosi i s’han analitzat els 24 plans que afecten les diferents àrees de desenvolupament de la ciutat, ara comença l’elaboració del Pla d’acció”. Seguint la dinàmica utilitzada fins ara, es demana la participació de les entitats i la ciutadania per valorar els eixos estratègics i proposar accions per aconseguir-los. Dolors Herrera ha convidat als membres del Consell a participar en la sessió de treball sobre els eixos estratègics relacionats amb l’Àrea de Territori, que tindrà lloc el proper 16 de desembre.
D’altra banda, el tinent d’alcalde, Xavier Tarrés, ha manifestat que a la reunió ha informat que “ja estan finalitzats els treballs per a l’aprovació provisional del POUM” i en aquest sentit ha subratllat que “s’ha fet un bon POUM i una molt bona feina, principalment per tres raons: perquè és el POUM de la participació ciutadana, també perquè se li han incorporat les noves normatives legislatives i, en tercer lloc, perquè resol les necessitats urbanístiques de la Tarragona del futur”.
“El nou POUM és fruit de la participació i del diàleg amb els veïns”, el tinent d’alcalde de Territori ha recordat que el govern municipal sortit de les eleccions del maig del 2007 es va trobar amb un Pla General aprovat inicialment que no compartia, incomplet i que havia aixecat una forta alarma social. Per tal de no endarrerir més el seu procés –la darrera revisió del POUM va ser l’any 1995- es va optar per mantenir el tràmit, donar-li un nou contingut, completar els aspectes ambientals del document i sobretot obrir un procés de diàleg que aportés tranquil·litat a les persones afectades (es van arribar a presentar 4.387 al·legacions en la informació pública de la primera aprovació inicial del 2007). Així, es va iniciar un procés de participació amb jornades informatives als diferents barris i es van mantenir més de 500 reunions amb les associacions de veïns, amb la Coordinadora d’Afectats del POUM i amb diferents col·lectius que se sentien perjudicats pel Pla. L’objectiu va ser explicar propostes, recollir opinions, obrir debat i arribar a un consens. La conclusió de tot aquest procés participatiu és el disseny d’un nou pla més respectuós amb la forma de vida de molts tarragonins.
El 21de novembre del 2008, l’Ajuntament va aprovar inicialment per segona vegada el nou POUM i es va obrir un altre període d’exposició pública durant el qual s’hi van presentar 302 al·legacions, moltes d’elles recollides en el nou Pla.
Xavier Tarrés ha destacat, com a segona característica important del nou POUM, la incorporació de les darreres modificacions legislatives, en concret el Text Refós de la Llei d’Urbanisme del 3 d’agost del 2010, a més, del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, aprovat darrerament, i el Pla Director, actualment a tràmit.
Finalment, el tinent d’alcalde de Territori ha afirmat que “el POUM resolt les necessitats urbanístiques de la Tarragona del futur perquè planteja un desenvolupament urbanístic sostenible, afavoreix la cohesió social lligant els barris entre ells i amb el centre, desenvolupa una política d’habitatge social, crea noves àrees d’equipaments i zones verdes i facilita la mobilitat sostenible”.
El proper pas serà sotmetre la proposta d’aprovació provisional a la propera Comissió Informativa de Territori que se celebrarà a mitjans de desembre i el gener, l’aprovació pel Consell Plenari de l’Ajuntament.