Presentats els treballs finals del POUM a la Comissió Informativa de Territori de l'Ajuntament
Aquest dimecres s’han presentat a la Comissió Informativa de Territori de l’Ajuntament els treballs finals del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de la nostra ciutat, del qual cal subratllar tres aspectes: resol les necessitats urbanístiques de la Tarragona del futur, és fruit de la participació ciutadana i incorpora les darreres modificacions legislatives.
El nou POUM pretén aconseguir una ciutat digna i sostenible amb la previsió d’una població màxima de 180.000 habitants i està plantejat amb diferents objectius: un desenvolupament urbanístic sostenible, afavorir la cohesió social lligant els barris entre ells i amb el centre, desenvolupar una política d’habitatge social, crear noves àrees d’equipaments i zones verdes i facilitar la mobilitat sostenible.
A grans trets podem destacar que les tres noves àrees de creiexements seran: l’Horta Gran, la Vall del Llorito i la Budallera, a més de l’ARE del Pou Boronat; també és significativa la creació del Parc Tecnològic universitari per a la implantació de centres de recerca en l’àmbit del sector de la química; l’anella verda i el tractament de la façana marítima suprimint la barrera del traçat ferroviari entre la ciutat i el mar.
El nou POUM és fruit de la participació i del diàleg amb els ciutadans, ja que el treball final és el que gaudeix del més alt percentatge de consens veïnal.
El govern municipal sortit de les eleccions del maig del 2007 es va trobar amb un Pla General aprovat inicialment que no compartia, incomplet i que havia aixecat una forta alarma social. Per tal de no endarrerir més el seu procés –la darrera revisió del POUM va ser l’any 1995- es va optar per mantenir el tràmit, donar-li un nou contingut, completar els aspectes ambientals del document i sobretot obrir un procés de diàleg que aportés tranquil·litat a les persones afectades. En la primera aprovació inicial del maig del 2007 es van presentar 4.387 al·legacions durant el període d’informació pública. En conseqüència, es va iniciar un procés de participació amb jornades informatives als diferents barris i es van mantenir més de 500 reunions amb les associacions de veïns, amb la Coordinadora d’Afectats del POUM i amb diferents col·lectius que se sentien perjudicats pel Pla. L’objectiu va ser explicar propostes, recollir opinions, obrir debat i arribar a un consens. La conclusió de tot aquest procés participatiu és el disseny d’un nou pla més respectuós amb la forma de vida de molts tarragonins.
El 21de novembre del 2008, l’Ajuntament va aprovar inicialment per segona vegada el nou POUM i es va obrir un altre període d’exposició pública durant el qual s’hi van presentar 302 al·legacions, moltes d’elles recollides en el nou Pla.
La tercera característica del nou POUM és que incorpora les darreres modificacions legislatives, les prescripcions en matèria de Protecció Civil, el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona i el Pla Director, actualment a tràmit.
A partir d’ara el tràmit que ha de seguir el POUM és el següent: aprovació en una Comissió Informativa de Territori de l’Ajuntament i en un Plenari municipal durant el mes de gener; aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat i signatura del conseller de Política Territorial de la Generalitat.