Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Turisme i restauració 2025 L’Ajuntament de Tarragona treu a licitació la digitalització de les rutes turístiques de l'Anella Verda

L’Ajuntament de Tarragona treu a licitació la digitalització de les rutes turístiques de l'Anella Verda

L’Ajuntament de Tarragona treu a licitació la digitalització de les rutes turístiques de l'Anella Verda

El projecte compta amb un pressupost de 130.000 euros i està finançat pels Fons Europeus Next Generation
L’Ajuntament de Tarragona treu a licitació la digitalització de les rutes turístiques de l'Anella Verda Imatge d'Alba Rodríguez.
04/03/2025

L’Ajuntament de Tarragona ha tret a licitació el contracte per a la digitalització de l’Anella Verda amb un pressupost de 130.000 € (IVA inclòs). L’objectiu és dotar l'oferta turística d'una web-app de rutes i la creació de continguts virtuals dels entorns de l’Anella Verda amb senyalització digital, potenciant l'oferta de productes i serveis turístics d'aquest espai, essent el punt de partida per a un model de gestió turística intel·ligent incorporant sistemes social media, per millorar i avaluar l’experiència del visitant. 

Aquesta iniciativa respon al Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació Tarragona, entre el blau i el verd, un projecte finançat pels Fons Europeus Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que aposta per un turisme verd i sostenible, per una millora de l’eficiència energètica, per la transició digital i per la competitivitat en el camí per donar compliment als Objectius de Desenvolupament Sostenible tot creant propostes de turisme sostenible a la ciutat de Tarragona que complementin i diversifiquin l'oferta de la destinació i també millorin l'experiència turística.  

L’Anella Verda: una gran excursió  

La gran ruta passa per sota d'un aqüeducte romà, masos medievals i cúpules modernistes, entre altres elements del gran patrimoni de Tarragona. Un recorregut d’un total de 34 km, que es pot fer tant a peu com en bicicleta. Tot i que, la tornada per la zona de la costa està reservada als caminadors.  

Cal destacar que aquesta ruta principal, està dividida en nou sub-rutes de trams de menys distància pensada per activitats més relaxades però igualment atractives. Aquestes sub-rutes compten amb experiències vinculades amb la realitat augmentada. El llistat de les sub-rutes: 

  1. Ruta circular de Tarragona a l’ermita del Llorito – Coves del Llorito – Sant Pere i Sant Pau. Inici de ruta: pàrquing del Cementiri. (10.5 km aproximadament)  
  2. Ruta circular del Parc Eco-històric del Pont del Diable – Jardins romàntics. Inici de la ruta: Pàrquing de l’aqüeducte del Pont del Diable. (5 km. Aproximadament) 
  3. Ruta lineal del Camí del Francolí (llera esquerra). Inici de ruta: Parc del Francolí 
  4. Ruta circular La Mora – Tamarit – Gaià – Ferran – Mèdol – La Mora. Inici de ruta: La Mora. (8 km aproximadament) 
  5. Ruta circular La Mora – Mas Mèdol – Mas d’en Cusidor – Sant Simplici – La Mora. Inici de la ruta: La Mora 
  6. Ruta circular Boscos de Tarragona – Gurugú – Mas Rafael – Mas Pastor – Mas d’en Sorder – Mas de la Creu. Inici de la ruta: Boscos de Tarragona 
  7. Ruta circular La Mora – Escorpí– Monnars – Platja Llarga – La Mora. Inici de la ruta: La Mora  
  8. Ruta circular: Bunquer de la platja de Tamarit – Desembocadura Gaià – Planada del Vinyet - Tamarit. Inici de la ruta Tamarit 
  9. Ruta del bosc de la marquesa, platja llarga, punta de la creueta, roques dels Morrots, platja dels Capellans 

I el llistat de les experiències que s'oferiran són les següents:  

  • Aqüeducte romà del Pont del Diable: L'experiència es basarà en l'enginyeria i la funcionalitat de l'aqüeducte, la importància del subministrament d'aigua a Tàrraco i la representació de l'avenç tecnològic romà.  
  • Pedrera del Mèdol: Es mostrarà el procés d'extracció de pedres utilitzat a l'època romana i com la Pedrera del Mèdol va ser essencial per a la construcció de molts dels monuments de la ciutat.
  • Castell de Tamarit: Visita al que va ser una vil·la amb un castell fortificat del segle XI i una església romànica. També s'explicarà com va organitzar-se una defensa davant dels pirates que arribaven per mar en època moderna.  
  • Torre de la Móra: Com la Torre es feia servir com a defensa davant els pirates que arribaven per mar en època moderna.
  • Pedrera de la Punta de la Creueta: Es mostrarà el procés d’extracció de pedres utilitzat a l'època romana.
  • Sant Simplici: Una visita amb explicació de la història de la torre de Sant Simplici -
  • Ferran: L’explicació al detall de la història del Castell de Ferran 
  • Santuari del Llorito: Una visita on es repassarà la història lligada al Santuari
  • Jardí eco-històric del Pont del Diable: Un passeig amb l’explicació de la història dels jardins romàntics que van realitzar els germans Puig i Valls i per quin motiu els van fer.
  • Desembocadura Gaià – Plana del Vinyet: Una visita amb un repàs didàctic a tota la flora i fauna d'aquest indret.
  • Búnquer de la Platja de Tamarit: Un repàs a tota la història vinculada al búnquer d’una platja icònica.
  • Búnquer Roca del Gaià: Una visita guiada amb el repàs a la història d’aquesta part del patrimoni tarragoní.

La consellera de Turisme, Montse Adan, ha explicat que "amb aquesta nova iniciativa, Tarragona es posicionarà com a referent en l'aplicació de tecnologia en espais naturals. La webapp, amb les seves rutes digitalitzades i la senyalització interactiva, no només millorarà l'experiència del visitant, sinó que també contribuirà a un turisme més organitzat i sostenible". A més, ha assegurat que "aquesta innovació ens permetrà  gestionar la ciutat d'una manera més intel·ligent.  Representa un pas endavant cap a un model de turisme més connectat i amb una visió de futur". 

La web i les rutes que s'oferiran seran multi idioma (català, castellà, anglès i francès). 

Segells de reconeixement d'administració oberta