Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Nova Ciutadania 2022 Tarragona celebra la II Nit de les Religions del 13 al 16 d'octubre

Tarragona celebra la II Nit de les Religions del 13 al 16 d'octubre

Tarragona celebra la II Nit de les Religions del 13 al 16 d'octubre

El programa impulsat per la Conselleria de Nova Ciutadania i AUDIR compta amb 25 propostes de grups confessionals diferents de la ciutat
04/10/2022

Del 13 al 16 d’octubre, Tarragona torna a celebrar la Nit de les Religions, una iniciativa de la conselleria de Nova Ciutadania de l’Ajuntament i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR) amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Serveis Socials i la Xarxa Municipal de Centres Cívics.  

En aquesta segona edició de les jornades a Tarragona, s’ofereixen un total de 25 propostes de grups confessionals diferents a la ciutat (el budisme, el cristianisme catòlic, el cristianisme evangèlic, el cristianisme ortodox, la fe bahà’í, l’islam, el judaisme, el sikhisme i l’espiritualitat laica) per tal de donar-se a conèixer als veïns i veïnes de la ciutat, així com resoldre’n els dubtes que puguin tenir els veïns des de la proximitat i la quotidianitat.  

Aquest matí, la consellera de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Paula Varas, acompanyada del director d’Audir, Francesc Torradeflot, el coordinador del programa per part d’ AUDIR, Arnau Oliveres; i del coordinador tècnic de Centres Cívics de l’Ajuntament de Tarragona, Amat Callen, han presentat aquesta segona edició en roda de premsa. La consellera Paula Varas ha explicat que “amb aquesta segona edició a Tarragona, volem garantir el dret al reconeixement de les diferents religions que conviuen i a les diferents actvitats que realitzen més enllà del fet religiós, des del respecte a la diversitat de les confessions existents a la nostra ciutat”. Per a Varas, “hem volgut descentralitzar als barris una bona part dels 25 actes del programa, fent possible així una nova forma de construir comunitat amb el màxim de veïns i veïnes de Tarragona”. 

El director d’Audir, Francesc Torradeflot, ha explicat que un dels objectius principals que es planteja la Nit de les Religions és “combinar el dret a la llibertat religiosa amb la presentació de la diversitat de manera que els ciutadans i ciutadanes puguin interactuar amb les diferents comunitats, siguin creients o no”. Per la seva banda, el coordinador de la programació, Arnau Oliveres, ha manifestat que La Nit de les Religions és la festa del diàleg i de l’intercanvi cultural. Posem en diàleg espais i activitats perquè creients i no creients puguin conèixer-se”.   

El programa 

L’acte inaugural es farà a la Casa Canals, el dijous 13 d’octubre i comptarà amb l’assistència de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i de la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, d’Yvonne Griley. La conferència inaugural anirà a càrrec de Joan Prat que parlarà de Les varietats de l’experiència religiosa des de l’antropologia acadèmica, i Albert Oliveres serà l’encarregat de l’apunt musical de l’acte. El mateix dia també la Casa Canals serà escenari del concert de gòspel Omega Solution Ministry amb cants espirituals cristians a l’estil nigerià. Durant els dies 13 i 14, el Museu Bíblic Tarraconense oferirà jornades de portes obertes.  

Divendres 14 d’octubre, el dia començarà amb un taller de cuina tradicional cristiana i musulmana al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. A la tarda, Bhikkhuni Dhammadinna celebrarà una conferència telemàtica sobre cultivating emotional balance amb el suport de Dharma-Gaia i la URV. Tant pel taller de cuina com per la conferència telemàtica, cal inscriure’s a la web de la Xarxa de Centres Cívics i a la web de la Fundació de la Universitat Rovira i Virgili, respectivament. També les Carmelites Descalces acolliran un espai de contemplació i silenci acompanyat de les lectures de Sant Joan de la Creu i Santa Teresa de Jesús al seu monestir. Per la seva banda, el Centre Cultural Islàmic Arrahma de Sant Pere i Sant Pau organitzarà una taula rodona sobre l’islam i les relacions veïnals, i posteriorment, se celebrarà la festa intercultural del barri. Al Palau Firal i de Congressos, l’Església Evangèlica Baptista de Tarragona projectarà el documental Protestants: la història silenciada i un col·loqui posterior amb el seu director en el marc del 75è aniversari de la presència protestant a la ciutat. I finalment, a la Parròquia de Sant Josep Obrer de Torreforta, el Comité Óscar Romero reflexionarà sobre l’emancipació dels pobles d’Amèrica Llatina a càrrec de Josep Cobo.  

Dissabte 15 d’octubre, durant el matí, Stella Maris-Apostolat del Mar celebrarà una jornada de portes obertes, la projecció d’un audiovisual i una pregària ecumènica. Al centre Tàlem, l’Associació Adalil de Cultura i Espiritualitat organitza un taller introductori i de meditació sufí, la meditació islàmica. A la tarda, el Centre Cultural Islàmic de Campclar celebrarà una jornada de portes obertes i de diàleg al voltant de l’educació espiritual en l’islam; i l’Església del barri del Port serà escenari d’un viatge sonor des de l’inici del segle XX fins a l’actualitat amb Versatilite trio. Per acabar la jornada, el Palau Firal i de Congressos  acollirà una trobada de cultes de Filadèlfia del Camp de Tarragona

I diumenge 16 d’octubre, continuaran durant tota la jornada les activitats organitzades per comunitats de les diferents tradicions religioses a diferents llocs de culte, seus de les comunitats i a altres indrets significatius de la ciutat com ara a la Capella del Col·legi Sant Pau Apòstol, on la Parròquia Ortodoxa Romanesa Sants Bisbes Calinic de Cernica i Fructuós de Tarragona celebrarà l’ofici litúrgic central de l’espiritualitat ortodoxa, la Parròquia de Sant Pere i Sant Pau on se celebrarà el sagrament de l’eucaristia i la Rambla de Sant Pere i Sant Pau acollirà un taller de meditació budista. Aquell matí també, el cartògraf àrab Al-Idrisi del segle XII guiarà una visita pel centre històric de la ciutat per descobrir la petjada jueva.  

A la tarda, la comunitat bahà’í presentarà les activitats que realitza arreu del món al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau. Al mateix centre, l’Església Cristiana Familiar Moriah programa la representació del musical familiar ¡Mamma Mia! ¿Y Dios? a càrrec del grup Cambio Radical. Finalment, al Teatre El Magatzem, l’Estació Klezmer i la violinista Iwona Sojka presentaran un concert teatralitzat sobre el testimoni de Moshe Ha-Elion, un escriptor supervivent de l’holocaust que es cus l’amor, el dolor, l’enginy, la saviesa i l’humor. Aquesta darrera serà l’única activitat de pagament.  

Consulteu el programa complet de la Nit de les Religions 2022 (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta