Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Nova Ciutadania 2022 Paula Varas: “Un 22 % de la població tarragonina és d’origen estranger. Hem de treballar totes les polítiques públiques en consens a aquesta realitat”

Paula Varas: “Un 22 % de la població tarragonina és d’origen estranger. Hem de treballar totes les polítiques públiques en consens a aquesta realitat”

Paula Varas: “Un 22 % de la població tarragonina és d’origen estranger. Hem de treballar totes les polítiques públiques en consens a aquesta realitat”

La Conselleria de Nova Ciutadania presenta un balanç positiu del treball dut a terme durant els seus gairebé tres anys de recorregut
24/03/2022

Gairebé 3 anys després del seu naixement, la Conselleria de Nova Ciutadania fa balanç de tot el treball fet fins ara. Aquest dijous, la seva consellera, Paula Varas, ha presentat el resultat del seu treball i les dades estadístiques de la població migrada a Tarragona en roda de premsa. Demà, divendres 25 de març, ho farà públic en un acte obert a tota la ciutadania a les 19 h a Casa Canals.  

Des de la seva creació, la conselleria de Nova Ciutadania ha treballat en tres eixos principals: l’acollida, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, i el reconeixement de la interculturalitat i diversitat en la nostra societat, considerant que més del 22 % de les persones residents a la ciutat de Tarragona han nascut a l’estranger. 

Segons ha expressat la consellera Paula Varas, “aquests eixos ens els vam marcar amb l’objectiu que Tarragona esdevingui una societat diversa i garanteixi els mateixos drets i oportunitats per a tothom”. Varas ha manifestat que “des d’aquesta conselleria hem vetllat des del primer dia perquè l’Ajuntament i els seus organismes autònoms incorporin la interculturalitat i el reconeixement de la diversitat com a model de gestió”. Varas ha conclòs afirmant que “les polítiques públiques han de treballar en consens amb la realitat ciutadana”. 

La Conselleria de Nova Ciutadania també s’ha encarregat durant aquest temps de reforçar el treball comunitari amb els col·lectius de diversos orígens, a través de la Taula Intercultural. Aquesta ha treballat per coordinar activitats dirigides a la ciutadania amb col·lectius de migrants. En total, les activitats realitzades per la conselleria han estat més de 50, i en elles, s’ha treballat el focus intercultural i la visibilització de la cinquantena de comunitats de diversos orígens que viuen a la ciutat de Tarragona.  Es calcula que aproximadament un miler de persones han participat d’aquestes activitats. 

La porta d’entrada a la ciutat: l’acollida 

El primer gran eix de treball que es fixava la conselleria de Nova Ciutadania a partir de la seva creació és l’acollida. Aquesta etapa s’inicia amb el procés d’empadronament i inclou el suport a la tramitació de documentació d’estrangeria tant de cada individu que ho sol·licita com de la posterior arribada  familiar en els processos d´arrelament i agrupament familiar. 

La fase d’acollida és materialitzada a través de la Unitat Tècnica d’Immigració (UTIC) de l'IMSST,  que des de l’octubre de 2021 depèn de la Conselleria de Nova Ciutadania. Part important d’aquest procés és la coordinació per part de l'OMAC, porta d’entrada per a les persones que acaben d’arribar i on es realitza l’empadronament.  

El Servei de Primera Acollida pretén proporcionar una major autonomia a aquestes persones nouvingudes al municipi o que fa poc temps que hi són, en el seu procés d’incorporació a la societat en igualtat d’oportunitats i d’obligacions. Amb aquesta finalitat es facilita el coneixement bàsic del municipi, drets i deures, cultura, llengua.. així com la tramitació i assessorament en matèria d’informes d’estrangeria. 

En aquest camp, des de l’Institut Municipal de Serveis Socials, durant l’any 2021 s’han realitzat 4 tallers del mòdul C, on un total 55 persones han assolit un 80 % d’assistència. Les sessions grupals han gaudit de la participació de 121 persones.  

Per altra banda, només al 2021 es van donar resposta a 538 sol·licituds d’accés al Servei de primera acollida i més de 739 demandes d’assessorament i tramitació de diferents informes d’estrangeria. 

Reobertura del PIMAR 

Al novembre del 2021 es va crear l’oficina del punt informatiu específic al centre de la ciutat de protecció internacional per a refugiats i demandants d’asil (PIMAR) per tal de facilitar l’accés a les consultes jurídiques de persones que volen acollir-se o han decaigut a la figura d’Asil o Refugi. Des del PIMAR també s’atén a aquelles persones que volen presentar un recurs que els permetrà allargar aquesta condició fins a una resolució final. 

Durant els mesos de novembre i desembre de l’any passat, el PIMAR va atendre en prova pilot un total de 79 persones. Aquestes atencions han estat derivades als serveis de Creu Roja, Serveis Socials, UTIC, Càrites, CITE i Centres Cívics, entre d’altres.  

A causa de la la crisi humanitària actual d’Ucraïna, el punt municipal d’asil i refugi tornarà a estar en funcionament  a partir del proper dilluns 28 de març per a tota la ciutadania a les dependències municipals de l’Ajuntament, a la plaça de la Font, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h. El Punt d’informació municipal d’ajuda al refugiat compta amb el finançament de la Unió Europea.  

Cohesió Social i Igualtat d'oportunitats 

Des de la Conselleria de Nova Ciutadania també s’han implantat durant aquests anys cursos de coneixement de l’entorn adreçats a ciutadans que portaven anys al territori però que no havien rebut cap mena de formació al respecte.  

Pel que fa a la llengua catalana, es va crear el 2021 la Taula Lingüística amb l’objectiu de difondre i facilitar l’accés als cursos existents en totes les institucions catalanes per a les persones que volen aprendre l’idioma. A Tarragona, s’han facilitat l’accés a aquests cursos normats a 83 persones i s’han realitzat dos cursos de llengua catalana en horari nocturn, al local que empra l’associació paraguaiana a 59 persones que acabaven d’arribar a la ciutat de  Tarragona.  

La Conselleria de Nova Ciutadania treballa diferents línies en coordinació constant amb altres departaments de l’Ajuntament com ara l’IMET, Serveis Socials, Cooperació, Salut o Tarragona Impulsa, amb qui ha engegat enguany el programa ACOL que, impulsat per la Generalitat de Catalunya. Aquest programa subvenciona formació i treball a persones en situació irregular amb major vulnerabilitat que es poden acollir a un arrelament laboral. Tal com ha explicat la consellera Varas, “l’administració local i la Generalitat han treballat conjuntament davant d’una necessitat de regularització de moltes persones amb extremes necessitats. És el primer cop que des de l’Ajuntament de Tarragona s’executa aquesta subvenció”.  

El paper de la Taula Intercultural 

Des del naixement de la Conselleria de Nova Ciutadania, s’ha reforçat el treball comunitari amb les diverses associacions de migrants de Tarragona a través de la Taula Intercultural. Per aquesta han passat més de 50 col·lectius que han rebut assessorament en la conformació de les seves associacions, així com en la gestió de recursos per a realitzar les seves activitats culturals.  

Yassin Boulahtit, representant de la Taula Intercultural present a la roda de prensa d’avui, ha volgut destacar la tasca important que realitza la Taula: “més enllà de visibilitzar les associacions, també és una eina de conscienciació i d’empoderament de les persones migrades a la participación ciutadana”. 

Entre les iniciatives dutes a terme durant aquest temps per la Taula Intercultural de manera conjunta amb la conselleria està la Nit de les Religions, jornada que es va fer per difondre la realitat religiosa de la ciutat amb més de 20 actes. També es va treballar en la primera Setmana de Drets Humans on, amb la Conselleria de Cooperació i la Coordinadora d’Organitzacions No Governamentals, es van fer diverses activitats per visibilitzar la realitat dels refugiats i migrants.  

La Taula també ha estat un altaveu i suport en la difusió d’activitats culturals procedents de la comunitat colombiana, paraguaia, xinesa, xilena i  nigeriana, entre d’altres. En aquesta direccció, s’ha acompanyat en el creació de set associacions noves i la reactivació de quatre que estaven suspeses.  

Presentació oberta a la ciutadania 

Aquest divendres a les 19 h a Casa Canals, la Conselleria de Nova Ciutadania presentarà el seu balanç de treball en un acte obert a tota la ciutadania i d’accés lliure. A l’acte també hi participaran entitats i col·lectius de la ciutat que oferiran gastronomía, música i dansa d’arreu del món. Així, restaurants romanesos, italians, paraguaians, colombians, marroquins i peruans oferiran als assistents una degustació de la seva cuina tradicional. Tampoc hi faltaran a la cita les músiques de diversos països com ara Bulgària, Polònia, Països Baixos, la música africana i la llatinoamericana.  

Consulteu el balanç de la Conselleria de Nova Ciutadania 2022 (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta