Tornavís Teatre celebra deu anys reflexionant sobre la depressió a l’Espai Jove Kesse
La companyia Tornavís Teatre celebra durant el curs 2019-2020 el seu desè aniversari amb deu accions teatrals al voltant de deu temàtiques socials diferents: la salut mental, el racisme, la llibertat d’expressió, el gènere, la llengua catalana, el dret a l’habitatge, la qualitat de l’aire, els murs, el conflicte sahrauí i el teatre als barris. La relacionada amb la salut mental i, en concret, la depressió, tindrà lloc aquest dissabte, 11 de gener, a partir de les 17.30 h a l’Espai Jove Kesse, produïda en col·laboració amb la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona.
La depressió és la malaltia mental que afecta un major nombre de població, però què senten les persones que en pateixen? La nostra societat entén el pacient en depressió? Amb el teatre i l’experimentació com a eina, Tornavís Teatre vol trencar estereotips i tòpics sobre el tema. L’esdeveniment constarà de projeccions audiovisuals i d’un passatge d’experimentació per viure en primera persona els efectes de la depressió, i acabarà en una taula rodona amb professionals i pacients com a actors principals.
Tornavís Teatre va ser fundada el curs 2009-2010 per joves que formaven part del grup de teatre Vis de Vanadi de l’Institut Martí Franquès de Tarragona i que volien continuar fent de teatre després del seu pas per l’institut. En aquests deu anys sempre han demostrat la seva sensibilitat pels problemes socials i una actitud crítica amb la realitat.
Aquest esdeveniment enceta el cicle Cultura Kesse d’hivern de la Conselleria de Joventut, que comptarà amb la presència de les joves creadores de la sèrie de televisió Les de l’hoquei (13 de març), explicant com un projecte final de carrera ha acabat a TV3 i a les pantalles de mig món via Netflix. Altres cites seran la presentació del nou disc d’Albert Jordà (7 de febrer), la celebració de l’Any Nou xinès (14 de febrer), les obres de teatre Buenazos (28 de febrer) i First round’, de Las Fritas (6 de març), l’espectacle de màgia Anselm & Jar (20 de març) i l’habitual espectacle de final de trimestre de l’Aula de Teatre de l’Espai Jove Kesse (27 de març).
A més, es podran veure tres exposicions: “Alpes, última salida”, del 8 de gener al 8 de febrer, sobre els refugiats africans que travessen els Alps des d’Itàlia per arribar a França; “L’artista va a l’escola”, de l’11 de febrer al 14 de març, que mostra els resultats de l’edició 2019 d’aquest projecte pedagògic que busca apropar l’art contemporani a les escoles i instituts; i “Hijras, les filles dels Kinnars”, del 17 de març al 4 d’abril, un projecte fotogràfic d’Anna Lofi sobre la comunitat transgènere de l’Índia.
La programació Cultura Kesse està organitzada pel Servei Municipal de Joventut i presta una especial atenció a les propostes sorgides del teixit jove de la ciutat, però està oberta a tots els públics. L’accés als espectacles és lliure fins a omplir l’aforament. Les exposicions es poden visitar de dimarts a dissabte, de 16.30 a 21 h.