Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Joventut Notícies joventut 2015 El cicle "La ciutat a cau d'orella" commemora el centenari de Cels Gomis

El cicle "La ciutat a cau d'orella" commemora el centenari de Cels Gomis

El cicle "La ciutat a cau d'orella" commemora el centenari de Cels Gomis

Del 30 d’octubre i fins al 28 de novembre, una nova edició carregada d’emocions, misteris i aventures
09/11/2015


Animals i supersticions en un taller a l’Espai Jove Kesse

Demà dimarts 10 de novembre, a les 18.30 h l’Espai Jove Kesse realitzarà un taller de creació literària inspirat en els estudis i llibres referents de l’obra de Cels Gomis, “Zoologia popular catalana”. Aquesta és la tercera activitat dintre la programació del cicle “La ciutat a cau d’orella”, coorganitzat entre la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, la Biblioteca Pública, l’arxiu del Folklore de la URV i l’Escola de lletres.

Després de convocar a més de 200 joves els passats divendres 30 d’octubre i 6 de novembre amb el passatge “misteri aterridor” i “el ritual demoníac”, l’Espai Jove Kesse ens remet ara a una activitat formativa que té per nom “Quan les bèsties ens vigilen”.

Quan les bèsties ens vigilen

Aquest taller creatiu anirà a càrrec d’Ingrid Ventura (Escola de Lletres de Tarragona). Animals domèstics i feréstecs amaguen un bon grapat de supersticions: gats que preveuen tempestes, mussols que porten bona o mala sort...

El cicle “La ciutat a cau d’orella” convida a joves majors de 14 anys a descobrir les dites i rondalles de Cels Gomis a través d'aquest taller i de ben segur que mai no tornareu a mirar el vostre gat o gos de la mateixa manera

"Quan s’acosta un temporal, els gats es renten el morro amb la pota. Altres diuen que si el gat es renta el morro amb una pota, anuncia la visita d’una persona que vindrà a peu; i si se’l renta amb les dues potes, la visita arribarà a cavall" (Cels Gomis, Zoologia popular)
Aquesta activitat és gratuïta i cal reservar plaça a www.tarragonajove.org o bé presencialment, als espais joves (Espai Jove Kesse i Oficina Jove del Tarragonès).

Descobrir on estan els límits del fet real, l'imaginari i la ficció és una de les principals obstinacions de la ciutat de Tarragona cada tardor i des de l'any 2012. Encara que és segur que el fenomen de les llegendes urbanes rau sobre el constructe popular des de les primeres narracions mitològiques clàssiques, aquest segueix vigent i actiu, mentre la humanitat conjuri les seves invencions, boles i disbarats com a certs.

Un total de 10 actes i activitats han estat coprogramades des de l’atractiu component i la força popular de les rondalles i llegendes urbanes. Així doncs, tallers literaris, enigmes nocturns, xerrades, mercat de rondalles, rutes terrorífiques i descobertes d’espais d’interès del tot insòlites, commouran a tota persona curiosa que hi pari l’orella o hi posi el nas. La totalitat del programa és de caràcter gratuït i accessible a tota persona que disposi d’una ment oberta i es deixi seduir per històries increïbles Una iniciativa d'autoria compartida entre les entitats juvenils, la conselleria de Joventut de l'Ajuntament de Tarragona, la Biblioteca Pública, l’arxiu del Folklore de la URV i l’Escola de Lletres de Tarragona.

Activitats destacades

La quarta edició del cicle comptarà amb destacats actes com un taller literari inspirat en la zoologia popular catalana de Cels Gomis impartit per l’Escola de Lletres de Tarragona i ideat per la jove creadora Ingrid Ventura. També són d’alta notorietat aquelles activitats i actes que porten la marca RONDALLA VE, RONDALLA VA impulsades per la Biblioteca Pública de Tarragona. Sobre aquestes activitats no ens podem perdre propostes com la xerrada de Pep Coll, els tallers de com expliquem les rondalles i el mercat final de rondalles. Un cop més, s’hi suma al conjunt del cicle una nova entrega de 2 enigmes nocturns què remouran el món de les bruixes catalanes tan treballat pel folklorista Cels Gomis.

El cicle “la ciutat a cau d’orella” aplega un bon grapat de suports i referents en el camp de les rondalles i la recerca etnopoètica com l’investigador Emili Samper i la bibliotecària i contacontes, Imma Pujol.

Bruixeria i supersticions

Divendres, 20 de novembre (20 h) / GRATUÏT
Biblioteca Pública de Tarragona a Espai Jove Kesse / a partir de 14 anys
El món de la bruixeria i les supersticions formen part de la cultura popular de tots els pobles. Quan la gent no entenia els fets estranys popularment es deia que són coses de bruixes. Descobreix la bruixeria i supersticions del nostre entorn i revela el què hi ha al seu darrere. “La bruixa, malgrat que la pretesa il·lustració de què tant ens enorgullim, viu encara entre nosaltres, tant als pobles petits com a les grans ciutats. Hi creuen tant el pagès ignorant com el senyor il·lustrat: tota la diferència està en el ram de bruixeria en què cadascun té fe” (Cels Gomis, La bruixa catalana)
Coorganitza: Auriga Serveis Culturals

Pep Coll visita la biblioteca Pública

Rondalla ve, rondalla va
Divendres 27 de novembre/ (11.30 h) GRATUÏT
Biblioteca Pública de Tarragona / adreçat a tots els públics amb la participació dels Instituts de la ciutat. Pep Coll, ens parlarà de la seva experiència en els reculls de rondalles, i en valorarà el seu significat.

Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) és escriptor i professor de Llengua i Literatura Catalanes a Lleida. Ha conreat tota mena de gèneres: reculls de llegendes, narrativa breu, narrativa infantil i juvenil, teatre, articles de divulgació i guions per a la televisió, però la novel·la és, per damunt de tots, el seu gènere preferit: El secret de la moixernera (1988), Què farem, què direm? (1989) –Premi Gran Angular i Crítica Serra d'Or de literatura juvenil– El segle de la llum (1997), L'abominable crim de l'Alsina Graells (1999), La mula vella (1989), Per les valls on es pon el sol (2002), Els arbres amics (2004), El salvatge dels Pirineus (2005) –Premi Sant Joan de literatura catalana–, Les senyoretes de Lourdes (2008) –Premi Sant Jordi de novel·la–, Nius (2010) i Dos taüts negres i dos de blancs (2013) –Premi de la Crítica Catalana de narrativa, Premi Crexells i Premi Joaquim Amat-Piniella. La seva obra es basteix, en bona part, amb personatges i ambients del Pirineu. Té obra traduïda a l'aragonès, el castellà, l'èuscar, el francès, l'italià i l'occità.
*Coorganitza: Biblioteca Pública de Tarragona

Més informació i inscripcions a
www.tarragonajove.org
bibliotecatarragona.gencat.cat/

Segells de reconeixement d'administració oberta