Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Habitatge 2023 S’obre la convocatòria de subvencions per a rehabilitar i millorar l’eficiència energètica d’habitatges

S’obre la convocatòria de subvencions per a rehabilitar i millorar l’eficiència energètica d’habitatges

S’obre la convocatòria de subvencions per a rehabilitar i millorar l’eficiència energètica d’habitatges

Es destinaran a habitatges plurifamiliars construïts entre els anys 1950 i 1981 ubicats en diferents barris de la ciutat
16/06/2023

El Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya ja ha obert la convocatòria de subvencions adreçades a la rehabilitació d’edificis per tal de millorar-los en matèria d’eficiència energètica, conservació i reparació. Tal com ja es va anunciar, l’Ajuntament de Tarragona, a través del Servei Municipal d’Habitatge i Actuacions Urbanes (SMHAUSA), va aconseguir 8.179.512,12 € en el marc d’aquest projecte lligat als fons europeus Next Generation.

Les ajudes s’adrecen a les comunitats de propietaris d’edificis d’entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP), que són zones que des de l’Ajuntament de Tarragona s’han considerat prioritàries per l’estat en què es troben els seus edificis. Des d’aquest dijous dia 15 de juny i fins al pròxim 29 de desembre, les comunitats de propietaris poden presentar la sol·licitud de subvenció de forma telemàtica per mitjà dels formularis en línia que hi ha al portal de tràmits de la Generalitat de Catalunya: http://tramits.gencat.cat

Per acollir-se a la convocatòria s’han de complir determinades característiques constructives i de qualificació energètica dels edificis. No obstant això, cada comunitat pot acollir-se a la realització d’aquelles obres necessàries de conservació i reparació de danys i patologies, que garanteixin l’habitabilitat, així com les necessàries per millorar la seguretat, accessibilitat, salubritat i protecció contra el soroll.

Hi ha una quantia màxima subvencionable per habitatge i aquesta quantitat va en funció, entre altres criteris, del percentatge d’estalvi energètic aconseguit. No obstant això, la subvenció pot arribar al 100 % del cost de les obres si s’identifiquen situacions de vulnerabilitat econòmica.

Entorns residencials de rehabilitació programada

Per participar en aquests ajuts, l’Ajuntament de Tarragona havia d’escollir els barris o zones més degradades de la ciutat i/o a més possibilitats de poder optar a les subvencions per les seves característiques constructives. En aquest sentit, i d'acord amb les dades de l’estudi previ elaborat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes tècnics de Tarragona sobre la situació del parc d’habitatges de Tarragona i la realitat socioeconòmica dels seus barris, es van establir els següents criteris:

  • Habitatges plurifamiliars. Més del 90 % de la població resideix a un bloc d’habitatges, un fet que determina que les accions de millora haurien d’anar encaminades a actuar sobre les edificacions plurifamiliars.
  • Construccions entre els anys 1950 i 1980. Els edificis construïts entre 1950 i 1981 són sense cap mena de dubte els que presenten unes condicions més deficients i greus carències a l’envoltant tèrmica i les instal·lacions. A més, podrien assolir una gran millora amb inversions relativament importants a diferència dels habitatges anteriors a 1950.
  • Barris amb renda inferior al 20 % de la renda més alta de la ciutat (barris de Llevant).

D’acord amb aquests criteris, es van definir els següents entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP):

  • Eixample.
  • Barris marítims.
  • Barris Ponent: Torreforta, Bonavista, Campclar, Icomar, Riu Clar, Torreforta, La Granja, El Pilar, Camp Clar, Parc Riu Clar, La Floresta i l’Albada.
  • Sant Pere i Sant Pau.
  • Sant Salvador.

Els entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP) es poden consular al Geoportal de l'Ajuntament de Tarragona.

Segells de reconeixement d'administració oberta