Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Habitatge 2022 L'Ajuntament de Tarragona rep 49 sol·licituds d'ajuts a la rehabilitació

L'Ajuntament de Tarragona rep 49 sol·licituds d'ajuts a la rehabilitació

L'Ajuntament de Tarragona rep 49 sol·licituds d'ajuts a la rehabilitació

Es preveu que a finals d’any, s’obri una segona convocatòria
L'Ajuntament de Tarragona rep 49 sol·licituds d'ajuts a la rehabilitació Foto: Tjerk van der Meulen.
26/07/2022

Aquest dimarts s’han presentat els resultats de la primera convocatòria d’Ajuts a la rehabilitació engegats per l’Ajuntament de Tarragona. Durant els sis mesos que ha estat oberta la convocatòria s’han rebut un total de 49 sol·licituds. La consellera d’Habitatge, Eva Miguel, ha destacat que “des de la conselleria estem molt satisfets amb l’acollida de la convocatòria, ja que es tractava d’una iniciativa pionera a la ciutat. Hi ha dos factors clau per l’èxit: el primer, l’esforç comunicatiu que ha inclòs xerrades als agents socioeconòmics de la ciutat i una campanya publicitària a diversos mitjans. El segon factor és el treball que s’ha dut a terme per part dels tècnics d’SMHAUSA, una gestió personalitzada amb cada persona que s’interessava per aquests ajuts. Per exemple, s’ha fet una tasca important de fidelitzar als propietaris que ja tenen algun pis a la borsa de mediació”. En aquest sentit, de les 49 sol·licituds presentades, 13 són pisos que ja estan a la borsa.   

La consellera Miguel ha explicat que “amb els diners que sobraran d’aquesta convocatòria, un cop tancats tots els expedients, obrirem una altra convocatòria. Creiem que les partides com aquesta o de compra d’habitatges per tanteig, haurien de ser fixes a tots els pressupostos”.  

Actualment ja hi ha 11 expedients a punt de tancar el tràmit de la primera fase d’atorgament de la subvenció. A més, ja s’ha dut a terme la revisió inicial de 42 expedients i s’han realitzat 21 informes tècnics, la resta s’estan realitzant. La previsió es que tots els expedients estaran tancats abans d’acabar l’any. A més de les 49 sol·licituds finals, durant la convocatòria l’Oficina de l’Habitatge ha dut a terme 60 inspeccions preliminars d’habitatges. La consellera d’Habitatge ha explicat que “una de les accions que farem de cara a la segona convocatòria és revisar aquests habitatges que es van inspeccionar i veure per què no s’han acabat presentant, si va ser un problema de terminis, de documentació, etc.”.  

Els habitatges que s’han presentat a la convocatòria estan situats majoritàriament a la Part Alta (15) i a l’Eixample (14), però també n’hi ha per tots la ciutat: Port (5), Sant Pere i Sant Pau (4), Sant Salvador (4), Bonavista (2), Eixample Sud (1), Boscos (1), La Floresta (1), Camp clar (1). Totes sol·licituds les han presentat persones físiques, excepte un habitatge d’una empresa. La consellera Miguel ha posat de manifest que “aquesta distribució omple forats que ara tenim a la borsa de mediació, en la qual la majoria de pisos són a Ponent, i també ens fa una fotografia de la realitat del parc immobiliari de la ciutat en la qual veiem que a la Part Alta i a l’Eixample hi ha molts habitatges que cal rehabilitar”. La consellera ha afegit que “si els 15 habitatges de la Part Alta finalment entressin a la borsa d’habitatge, es donaria la situació que n’hi haurien més a la borsa que als portals privats”. 

Actualment la borsa de mediació té una cartera de 87 habitatges, tenint en compte el número de sol·licituds, si totes tiressin endavant i restant els 13 que ja són a la borsa s’obtindrien 37 habitatges més.  

Aquesta convocatòria es va publicar el 13 de desembre i ha estat oberta des del fins el 30 de juny de 2022 amb una dotació econòmica de 1.100.000 euros.  

Ajuts a la Rehabilitació d’habitatges 

Aquests ajuts es dirigeixen a propietaris que tenen la intenció de posar a punt habitatges (fins un màxim de 5) per entrar a la borsa de mediació del Servei Municipal d’Habitatge (SMHAUSA). Els habitatges havien de disposar de cèdula d’habitabilitat o estar en disposició d’obtenir-la un cop executades les obres.  

Els propietaris poden rebre el 100 % del cost de obres, fins 18.000 € per habitatge. Es poden incloure despeses com les reformes de cuines, banys o instal·lacions —d’aigua, gas, calefacció, sanejament—. Així com les intervencions de millora de l’aïllament tèrmic o acústic, el repàs dels elements de l’habitatge deteriorats per una manca de conservació manteniment com pintura, terres, portes, finestres, etc. La subvenció també pot cobrir llicències d’obres, taxes i impostos municipals, sempre que la realització de les obres no hagi gaudit d’ajuts econòmics a l’Impost sobre Construccions o la Taxa per a la intervenció de l’administració en activitats d’edificació, ús de sòl, via pública i medi ambient, fins a un 95 % del seu import.  

Un cop rehabilitats, aquests habitatges s’oferiran en lloguer a través de la borsa municipal, a preus entre un 10 % i un 20 % per sota de mercat. A canvi, es donaran garanties als propietaris en el cobrament de les rendes de lloguer, el manteniment de l’habitatge i la gestió del contracte. La borsa de lloguer inclou el servei de mediació, assessorament jurídic i tècnic personalitzat, garantia de compliment de les obligacions contractuals i pagaments així com un assegurança multirisc durant tota la durada del contracte. 

Segells de reconeixement d'administració oberta