Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Ciutadania, Relacions ciutadanes i entitats Notícies 2019 Tarragona aposta per l'Europa de les ciutats i les euroregions

Tarragona aposta per l'Europa de les ciutats i les euroregions

Tarragona aposta per l'Europa de les ciutats i les euroregions

Ciutats com Tarragona són el pilar fonamental del projecte europeu+
07/02/2019

Tarragona va connectar ahir amb Europa a través d’un diàleg ciutadà celebrat al Teatret del Serrallo amb la participació de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas. L’acte, a poc més de tres mesos de les eleccions europees del 26 de maig, va ser tota una invitació a la ciutadania tarragonina perquè #PensemEuropa i de fet part del públic va compartir en veu alta reflexions sobre el projecte europeu.  

Les intervencions de l’alcalde i el representant de la Comissió van obrir el debat. Ballesteros es va mostrar un europeista convençut, tot i que no conformista, ja que “el camí per la construcció europea encara és llarg”, va dir. L’alcalde de Tarragona va reclamar un paper més actiu en polítiques socials, reconeixent “imperfeccions” i “algunes decepcions”, però decantant clarament la balança a favor del projecte europeu com a “model on tot el món es vol emmirallar, a favor dels drets, el progrés, les llibertats...”. L’alcalde de Tarragona va defensar una Europa “forta i cohesionada, cada vegada més federal, on guanyin cada vegada més pes les ciutats i les euroregions i on hi hagi una dissolució gradual i ordenada dels Estats”. Tot plegat per encaixar en el món global d’avui dia. 

El representant de la Comissió Europea es va mostrar d’acord amb aquesta visió europeista de l’alcalde tarragoní, i amb la fórmula de més Europa i el paper que hi han de tenir les ciutats per fer front a la globalitat: “No podem anar sols per fer front als grans reptes globals que tenim per davant: canvi climàtic, robotització, impacte de les TIC, economia circular, manca de recursos naturals... Jugar en aquesta categoria global implica més Europa, un país sol és irrellevant, necessitem el lideratge europeu al món”.

Tarradellas va donar algunes dades per situar el públic en el nou ordre mundial que s’està configurant: “L’any 1900 el 25% de la població mundial era europea; en el  2018 som el 6%, i en el 2060 serem el 4% i cap país europeu tindrà més d’1% de la població mundial”. I una altra xifra per al debat europeu dels pròxims anys: “Som el continent més vell del món”. L’any 2030 els europeus tindrem una edat mitjana de 45 anys, mentre que a continents com Àfrica serà de 21 anys. “Necessitarem població, el repte és que no vingui en patera sinó ordenar les polítiques migratòries per garantir l’estat del benestar europeu”. Una altra dada per al debat: ja avui el 42% del pressupost general de l’Estat es destina a pagar pensions, conseqüència de l’envelliment de la població.

 

26M: Europa depèn dels ciutadans europeus

“El model europeu és molt atractiu per la resta del món; Europa té el 25% del PIB global, i en canvi representa el 50% de la despesa social. Però hi ha gent al món que no vol aquest model europeu. Preservar-lo depèn dels ciutadans europeus”, va dir el representant de la Comissió referint-se a la gran oportunitat que tenen els ciutadans d’escollir qui seran els seus representants en el Parlament Europeu, marcant la política europea dels anys vinents. 

La cita és el 26 de maig, coincidint amb les eleccions municipals, una coincidència que per Tarradellas representa “una oportunitat per al ciutadà” poder marcar el rumb de les dues administracions públiques més decisives en aquesta realitat global: la política europea i la que fan els ajuntaments. En aquest sentit, el representant de la UE creu que Europa pot coordinar, compartir bones pràctiques, lluitar contra les desigualtats transferint diners dels països rics al pobre com es fa amb els fons europeus, podrà defensar els nostres valors al món... “Però tampoc se li pot demanar solucionar-ho tot. Hi haurà decisions que s’hauran de prendre a l’àmbit local, on són coneixedors de la realitat del ciutadà”.

 

Lideratges i consensos europeus

Per Ballesteros, “falta trobar lideratges europeus, no que vulguin manar sinó que siguin capaços de construir grans consensos i pactes per avançar en l’Europa dels ciutadans, de les ciutats i les euroregions, en l’Europa dels valors”. L’alcalde es va mostrar optimista, animant a la participació en els comicis europeus, tradicionalment una cita amb les urnes que registra l’índex de votants més baix a pesar que “les polítiques europees afecten en tot el que envolta el dia a dia dels ciutadans”, i va citar projectes estratègics pels tarragonins que són fruit de la política europea, com el Corredor del Mediterrani, la constitució de l’euroregió que ha de fer possible convertir Tarragona en una regió del Coneixement, la xarxa europea de ciutats Patrimoni Mundial, el suport a la formació i l’ocupació, l’emprenedoria, els intercanvis Erasmus, l’euro, el mercat energètic... “Europa és omnipresent a les nostres vides i tenim l’oportunitat de decidir-ne el rumb”, va afegir.

El debat, forma part del cicle “Connecta amb Europa: Diàlegs ciutadans 2019”,  i ha tingut lloc també les ciutats de Santa Coloma de Gramenet, Ciutadella i l’Hospitalet de Llobregat. Podeu seguir tota l’actualitat en  hashtag #PensemEuropa, i  podeu seguir  Europe Direct Tarragona al blog Directe a Europa i xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram.

Segells de reconeixement d'administració oberta