La Fundació Tarragona Smart Mediterranean City impulsora d’un dels projectes seleccionats dins el programa Recercaixa
L’Obra Social La Caixa i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques han presentat avui a l’Auditori Cosmocaixa de Barcelona l’acte de presentació pública dels projectes seleccionats a la 6a edició Recercaixa on s’hi han lliurat 19 ajuts en projectes dels àmbits de ciències socials i de la salut, als quals es destinaran un total d’1,6 milions d’euros.
Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Sergi Bonet, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), acompanyats de Claudi Alsina, Secretari General del Consell Interuniversitari de Catalunya han estat els encarregats de lliurar els ajuts del programa amb el qual es pretén impulsar i fomentar la recerca d’excel·lència a Catalunya, incrementar el progrés social i econòmic, i millorar el benestar de les persones.
Santiago Castellà, director de la càtedra Tarragona Smart Mediterranean City, Marta Serrano i Antoni Pérez Portabella, investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), han recollit aquest ajut Recercaixa de 99.500 euros pel projecte Paisatge i patrimoni identitari d’Europa: ciutats catedralícies com a records vius, seleccionat concretament entre 211 propostes presentades per 42 centres diferents, entre els quals hi podien participar universitats públiques, privades i centres de recerca.
RecerCaixa es va posar en marxa l’any 2010 per impulsar els millors projectes dels grups i els investigadors que treballen a Catalunya, procedents tant d’universitats públiques i privades com de centres de recerca, i, en especial, per donar una empenta a la recerca en ciències socials, àmbit en el qual s’ha consolidat com a programa de referència.
El projecte:
Paisatge i patrimoni identitari d’Europa: ciutats catedralícies com a records vius.
Aquest projecte neix de la col·laboració entre diferents centres amb l’objectiu de preservar la identitat europea, la memòria col·lectiva i constructora del paisatge real i imaginari que perdura en els centres històrics de les ciutats catedralícies.
El projecte persegueix el proveïment de pautes per afavorir una planificació harmònica, responsable i transparent dels nuclis històrics per una millor integració social, cultural i comercial. Alhora vol protegir la seva autenticitat i habitabilitat sostenible, proposant polítiques socials equilibrades i eficaces, satisfactòries per visitants i ciutadans.
Aquest projecte pretén també ser una innovació a l’hora de proporcionar una eina referencial i reproduïble, aplicable a la recerca i a l’ús social pel reconeixement de principis d’identitat europea, de les institucions culturals i democràtiques, tot difonent l’ús sostenible de les ciutats catedralícies.
Els resultats que oferirà seran aplicables a la investigació, a les accions socials, a l’impacte educatiu i a les recomanacions polítiques que evidenciaran com aquestes ciutats són marcs referencials d’un patrimoni material i uns principis socials i culturals pan-europeus.
Fins a 10 eixos diferents (universitats, institucions i centres d’investigació) sumaran esforços per treballar en aquest projecte; concretament seran la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, el Museu Episcopal de Vic, Università di Napoli Federico II, Université de Poitiers, The Hebrew University of Jerusalem, University of Groningen, Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, Hyperborea SRL, Fundación Ars Civilis.