L’Ajuntament lliura el Diploma al Mèrit Cívic a cinc entitats de la ciutat en reconeixement a la seva tasca social
Demà dimarts, 10 de novembre a les 7 de la tarda, l’alcalde Josep Felix Ballesteros presidirà l’acte de lliurament dels Diplomes al Mèrit Cívic a cinc entitats i iniciatives de la ciutat que destaquen per la seva tasca en l’àmbit social: Càritas Diocesana, Festa Per a Tothom, Escola Solc, Fundació Bona Nit, Fundació Onada. L’entrega es realitzarà al Saló de Plens de l’Ajuntament.
- Càritas Diocesana a Tarragona rep el diploma en reconeixement a la tasca realitzada al llarg dels anys d’acolliment i acompanyament de les persones que viuen en la pobresa i en l’exclusió social.
A Tarragona, Càritas es va crear l’any 1962. Actualment està formada per les Càrites Parroquials dels 11 arxiprestats de l’Arxidiòcesi de Tarragona. La missió de Càritas és l’animació de l’acció sociocaritativa de la comunitat cristiana, acollida i acompanyament de les persones que viuen en la pobresa i en l’exclusió social, denunciant les causes que les provoquen, treballant per la justícia i promovent el canvi cap a una societat solidària.
- Festa per a tothom rep el diploma per la tasca realitzada en la integració i participació del col·lectiu de persones discapacitades a la Festa.
El programa Festa per a Tothom, impulsat des del 1991 pel Servei Municipal de la Discapacitat, ha contribuït a una visualització més destacada del fet de la discapacitat com a dimensió humana i social, mitjançant dispositius que han facilitat la participació dels col·lectius en la festa, el moment àlgid d’una ciutat que esdevé la veritable receptora del projecte.
Amb la implicació d’un equip que adopta el format de penya festiva, en el qual queden diluïdes les condicions de discapacitat i voluntariat, i amb la disposició de transport adaptat, amb el servei d’interpretació de llengua de signes i amb el foment de l’accessibilitat dels llocs festius, es participa en un seguit d’actes festius. Després de 24 anys, el projecte ha enfortit també els lligams afectius i col·laboratius entre els participants al programa Festa per a Tothom, la ciutadania en general i els membres de les entitats festives i culturals de la nostra ciutat.
- L’Escola Solc rep el diploma per la tasca realitzada als alumnes amb necessitats educatives especials.
És un centre d'educació especial amb concert educatiu amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, creada l'any 1978. És una escola de tipus generalista on atenen, de forma permanent o transitòria, alumnes entre els 3 i els 21 anys amb necessitats educatives especials derivades de:
• Discapacitat intel·lectual moderada, severa o profunda; amb o sense dèficits motors i/o sensorials associats.
• Trastorns generalitzats del desenvolupament i de l’espectre autista.
• Trastorns de la conducta i de la personalitat.
Actualment compten amb 9 unitats concertades i un total de 94 alumnes, dels quals 39 mantenen l’escolaritat compartida amb els respectius centres ordinaris, i 20 d’aquests participen del programa específic d’habilitats comunicatives i socials.
És una cooperativa de treball associat integrada per diferents professionals de l’educació i d’altres serveis vinculats a l’àmbit de l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual. És una entitat sense afany de lucre declarada d’iniciativa social des de l’any 1980. Neix l’any 1974 com a centre psicopedagògic. Posteriorment, i com a resposta a la demanda social i de les pròpies famílies dels usuaris de serveis especialitzats es crea: l’escola d’educació especial l'any 1978, el Club Esportiu a l'any 1995 i El Servei de Teràpia Ocupacional a l'any 2004.
- Fundació Bona Nit rep el diploma en reconeixement a la tasca realitzada d’acolliment i suport a persones sense llar.
A inicis de l’any 2005 la Conselleria i els Serveis Socials de l’ajuntament de Tarragona van muntar un dispositiu d’emergència per a les nits que es preveia que el termòmetre marcaria alguns graus sota zero. Llavors diverses persones de l’àmbit de la societat civil de Tarragona, estimulats per articles que van aparèixer en la premsa, van començar a treballar en el que avui és la Fundació Bona Nit para dotar a la ciutat dels mitjans necessaris per plantar cara a aquest problema, no només a les nits de gelada sinó, com a mínim totes les nits fredes o plujoses de l’any durant sis mesos, des de novembre a abril.
L’objectiu de la Fundació Bona Nit és oferir prestacions bàsiques als indigents i sense sostre. La principal peça d’aquesta actuació era la construcció d’un alberg per a pernoctar, amb serveis mínims de llits, higiene i calefacció i que hauria de comptar amb la presència d’un assistent social i vigilància permanent. Finalment, aquest projecte ha pogut ser executat recentment i per l’hivern del 2013 ja va entrar en funcionament.
- Fundació Onada rep el diploma per la tasca realitzada d’integració social i laboral de les persones amb discapacitat.
La seva missió és la integració social i laboral de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental, dins un marc organitzatiu de sostenibilitat, normalitat i eficiència, per aconseguir la seva felicitat i la de les seves famílies. L’objectiu és millorar la seva autonomia personal i qualitat de vida, amb la participació activa de cada persona, oferint els suports que cadascú necessita per tal que disposin de les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans.
La Fundació actualment ofereix atenció a 374 persones, va iniciar el seu camí l’any 1988 amb la posada en funcionament d’un centre ocupacional. El Centre Especial de Treball Onada va néixer l’any 1995, amb l’objectiu de crear i garantir l’estabilitat de tots els llocs de treball per cobrir les necessitats laborals de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental. Això va suposar un creixement important per l’entitat, passant a ser el centre de referència en serveis laborals per la Comarca del Tarragonès, amb dos punts d’atenció, un a Tarragona i l’altre a Torredembarra (inaugurat a l’octubre de 2003).