Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2022 Tarragona subscriu el manifest presentat en defensa de la pesca

Tarragona subscriu el manifest presentat en defensa de la pesca

Tarragona subscriu el manifest presentat en defensa de la pesca

El document reclama millors condicions pel sector, en perill per mesures com l’aplicació del Pla Multianual Europeu de pesca i l’estimació de captures.
20/04/2022

Tarragona és un dels disset municipis catalans amb port pesquer que subscriuen un manifest conjunt en defensa del sector pesquer, presentat aquest migdia en un acte a Vilanova i la Geltrú. Les poblacions han expressat la seva "profunda preocupació pel crit d'alerta que ens transmet el sector pesquer català, que es troba en risc de desaparèixer o de mantenir-se de forma residual en els anys vinents".  L’Equip de Govern portarà el manifest al ple municipal del 29 d’abril perquè la resta de partits polítics del consistori s’hi sumin.

Representants de les poblacions signants i també de les confraries catalanes han fet una lectura conjunta del manifest. El text destaca que el sector pesquer pateix per la seva viabilitat futura a causa de tres motius. Per un costat hi ha l'aplicació espanyola del Pla Multianual Europeu de Pesca Demersal, que regula la modalitat d'arrossegament fins al 2025. En segon lloc, pels efectes de l'obligació de fer una estimació de les captures abans d'entrar a port, i la tercera causa és l'esborrany del nou Pla de pesca en l'àmbit de l'encerclament. 

En el trasllat del Pla a la normativa espanyola, es redueixen les jornades de treball "a un percentatge que posa en risc la viabilitat socioeconòmica del sector", mentre que el món científic ha certificat que es pot respectar el Pla Multianual amb altres mesures. 

Els ajuntaments també donen suport al sector pesquer en la queixa per l'obligatorietat de fer una estimació de la captura abans d'entrar al port, un fet que els comporta inseguretat física i que ja els ha causat importants sancions econòmiques. Així mateix, denuncien el "nou entrebanc" que ha suposat l'esborrany del nou Pla de Pesca del sector de l'encerclament que, de moment, s'ha aturat gràcies a la intervenció del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, el manifest reclama que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació el refaci basant-se en estudis socioeconòmics i comptant amb els sectors implicats. 

El director General de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, que també ha estat present a la lectura del manifest, creu que "estem un moment crucial en el qual ens juguem el futur del sector, i necessitem el suport del territori, de les administracions properes". Tudela ha explicat que el sector pesquer de Catalunya "està en un moment de transició cap a la sostenibilitat, però la transició s'hagués hagut de fer fa trenta anys. Anem tard i el marge de maniobra és escàs, s'estan prenent mesures dures pel sector". El director general defensa que "ara el que necessitem és una transició intel·ligent perquè quan acabi aquest període hem de tenir més peix, però també hem de tenir almenys la mateixa flota que tenim ara". En la mateixa línia s’ha expressat l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, que ha convidat a tots els municipis catalans a unir-se a la reivindicació, "vull fer una crida a tots els municipis d'aquest país a implicar-se en la defensa del sector de la pesca. Aquest no és un problema del litoral i dels municipis amb port pesquer, perquè la pesca és un sector estratègic per la cadena alimentària, per la promoció de l'alimentació saludable, de proximitat i per l'equilibri dels ecosistemes marins". 

Els municipis promotors del manifest són Alcanar, Arenys de Mar, Barcelona, Blanes, Cambrils, Deltebre, el Port de la Selva, l'Ametlla de Mar, l'Escala, la Ràpita, Llançà, Palamós, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Tarragona, Torredembarra i Vilanova i la Geltrú. Es tracta dels 17 municipis de la costa catalana on es practiquen almenys una de les tres modalitats de pesca més perjudicades, arrossegament, encerclament i palangre. 

El sector pesquer català, organitzat en les seves Confraries i Federacions, reuneix cinc modalitats de pesca: arts menors, arrossegament, encerclament, marisqueig i palangre. Al voltant del 70% de les vendes de peix provenen de l'arrossegament, però la situació és delicada en aquests moments per a totes les modalitats. 

Segells de reconeixement d'administració oberta