La Fundació Smart City es transforma en la Fundació Tarragona Cultura i Coneixement (FTCC)
L’Ajuntament de Tarragona transformarà la Fundació Smart City en la Fundació Tarragona Cultura i Coneixement (FTCC), que liderarà programes, projectes i accions per tal d’aconseguir una ciutat més vertebradora, inclusiva, social, proactiva, sostenible, participativa i projectada al món, així com divulgadora de cultura i coneixement. En aquest marc conceptual, la FTCC respon a l’objectiu que les àrees urbanes aconsegueixin el seu màxim potencial. Una de les primeres decisions ha estat redactar uns nous estatuts que s’adeqüin a aquest nou ens i convocar-ne la plaça de gerent. El passat 27 de juliol els patrons de la fundació van donar el vistiplau a la reorientació de l’ens, així com el canvi de nom i els nous estatuts que ha de tenir l’entitat.
“Es pretén reorientar la fundació amb l’objectiu d’impulsar, vertebrar i acompanyar la transformació de Tarragona i ho farà promovent el sorgiment d’iniciatives i projectes públics i/o privats, destinats al desenvolupament econòmic, mediambiental i socialment sostenible. A la vegada ser aparador de coneixement científic, tecnològic i cultural. La sostenibilitat urbana vol ser l’objectiu permanent. Les ciutats són els principals emissors de contaminació, l'espai on la qualitat ambiental més afecta els éssers humans i on es dispara el consum energètic; i on es concentren grans necessitats de mobilitat que ha de ser sostenible. Per això pensem que són possibles nous sistemes de mobilitat”, explica el president de la Fundació i alcalde de la ciutat, Pau Ricomà. I afegeix: “A través de la Fundació implantarem mesures d'estalvi i eficiència. Tarragona ha de ser un espai que permeti compartir, participar, i gestionar àgilment els interessos comuns; l'espai per a l'art, la creativitat, el pensament disruptiu i la innovació.”
El Banc de la Ciència i del Coneixement, el primer encàrrec
Una de les primers encàrrecs que tindrà la fundació és el desenvolupament del projecte del Banc de la Ciència i del Coneixement, que serà un espai de divulgació científica i tecnològica, a la vegada d’espai de trobada de tarragonins i tarragonines. L’espai on es desenvoluparan les activitats és l’edifici del Banc d’Espanya que actualment està en procés de remodelat i ser recuperat per la ciutadania de Tarragona.
Una entitat sense ànim de lucre i anualment auditada
La Fundació Tarragona Cultura i Coneixement serà una entitat sense ànim de lucre i la seva seu serà a l’Ajuntament de Tarragona. Els comptes de la Fundació se sotmetran anualment a una auditoria externa. I estarà també sotmès al Pla d’auditories de l’Ajuntament de Tarragona.
La redefinició de la Fundació la portarà cap a uns nous eixos de treball, que s’emmarquen en l’Agenda Urbana Europea, i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per la ONU. En aquest sentit, participarà en aquest desenvolupament integral de la regió i dels seus municipis, des de l’evolució cap a una economia i societat del coneixement, que ajudin a l’arribada de recursos, desenvolupament, posicionament en un món global i la cohesió.
Tres idees es convertiran en l’ànima de la Fundació:
- Cultura: com a eina de vertebració social i de progrés, a través de la qual els individus esdevenen comunitat.
- Coneixement: Es tracta de deslligar el coneixement de la mera adquisició de dades, per tal de relacionar-lo amb una actitud personal i una forma de viure apassionada, innovadora, oberta i arriscada.
- Tarragona: una ciutat de llum, plena de capacitats encara per explorar. No és fàcil trobar una ciutat que hagi arribat al segle XXI amb tantes possibilitats encara indemnes. Tarragona gaudeix de totes les potencialitats per somiar amb un futur tan extraordinari com viable.
“Cultura i coneixement s'identifiquen aquí com a conceptes amb un significat plenament complementari. Tots dos enfocaments descriuen globalment les intencions de desenvolupament social en tots els àmbits d'una ciutat plena de perspectives i potencial”, apunta el president de la Fundació, Pau Ricomà. “Es tracta de reforçar la cooperació horitzontal entre ciutats i implicant a les autoritats locals en el disseny d’aquelles polítiques que els afecten, es podrà donar resposta a la necessitat d’una nova governabilitat urbana i al complex entramat institucional que des de nivells molt diversos interactuen en el desenvolupament regional i de les ciutats europees.” “En aquest sentit –subratlla el president de la Fundació i alcalde de Tarragona, Pau Ricomà- la FTCC dona resposta a tots i cadascun dels objectius de l’Agenda Urbana aprovada en la Conferència de les Nacions Unies sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible, dins d’una idea vertebradora de ciutat que té clara vocació integradora de tot el Camp de Tarragona”.
El projecte Rambla Science, que preveu la rehabilitació del Banc, ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).