Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2020 Sant Pere i Sant Pau comptarà amb la primera biblioteca pública del barri

Sant Pere i Sant Pau comptarà amb la primera biblioteca pública del barri

Sant Pere i Sant Pau comptarà amb la primera biblioteca pública del barri

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tarragona destinarà 190.000 euros al projecte
Sant Pere i Sant Pau comptarà amb la primera biblioteca pública del barri Foto: David Oliete
23/12/2020

Sant Pere i Sant Pau disposarà de la primera biblioteca pública per al barri. L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tarragona destinarà 190.000 euros en un edifici que es convertirà en la primera biblioteca pública de Sant Pere i Sant Pau en condicions i dimensionada per un barri que representa l’11,8% de la població total de Tarragona. “Deixem enrere un punt de lectura obsolet i que no cobria les necessitats reals del barri i estrenem un local de 800m2 en un nou emplaçament, al bloc Sant Magí. Això ens permetrà connectar-nos i passar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat, el que implica aportacions directes de Generalitat per dotar de fons la biblioteca. Quan comenci a funcionar la nova biblioteca, la Generalitat farà la dotació mínima de llibres estipulada per biblioteques d'aquestes dimensions i es complementarà amb els fons del punt de Lectura de Sant Pere i Sant Pau”, remarca l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà. 

L’edifici s’adequarà seguint els estàndards del consum responsable de l’energia, per aconseguir un estalvi econòmic i energètic. És una planta baixa diàfana, sense barreres arquitectòniques i envoltada de finestrals que ompliran de llum tot l’espai. La biblioteca es dividirà en 6 grans zones: zona de nadons i etapa preinfantil, zona d’infants fins a 11 anys, zona de pre adolescents i adolescents (12-16 anys), zona de gent gran (a partir de 65 anys), sala d’estudi insonoritzada (a partir de 12 anys) i zona multifuncional d’aprenantge i experimentació. Tindrà un aforament, aplicant la normativa de la Covid-19, per 22 usuaris.  

El pla tècnic ja està redactat, la qual cosa permet que en breu es pugui licitar la redacció del projecte i, a finals de l’any vinent, la nova biblioteca ja estarà enllestida.  

La disposició dels espais ha de tenir gran flexibilitat d’usos, així com el mobiliari i la il·luminació. Espais flexibles, i transformables, fàcils de distingir i entendre pels usuaris, ben delimitats segons els usos. La tecnologia serà present en tots els seus racons, wifi potent, endolls, accessibilitat als aparells de noves tecnologies de darrera generació. “La biblioteca física ha de ser integradora de la biblioteca digital”, afegeix l’alcalde i conseller de Cultura. 

El nou espai cultural esdevé una necessitat urgent al barri, ja que aquesta nova biblioteca estarà integrada a la xarxa de biblioteques de Catalunya, passant dels 170 m2 actuals a 800 m2 diàfans en una planta baixa d’un edifici de nova construcció i totalment accessible. “Ens vam trobar la Sala de Lectura en una situació indigne, i per aquesta raó, vam decidir que no es tractava de posar pedaços sinó de dotar al barri i, per tant, a tota la ciutat, d’una biblioteca del s.XXI”, argumenta l’alcalde, Pau Ricomà.  

La nova biblioteca prestarà els següents serveis: 

Servei d’informació i referència:  

  • Assessorament sobre com i on trobar la informació necessària.  
  • Ajuda per buscar i obtenir aquells documents que la biblioteca no té.  
  • Assistència en l’ús de les eines d’accés a la informació: e-biblio, els catàlegs, i Internet.  

Al tractar-se d’una biblioteca enfocada preferentment al públic infantil i juvenil es podrà: 

  • Facilitar informació municipal i comunitària per als infants i joves.  
  • Fons específic de contes i àlbums il·lustrats existents sobre ciutat de Tarragona.  
  • Col·laboració en matèria d’informació amb altres serveis d’informació (per exemple, punts d’informació juvenil, oficines de turisme, serveis municipals d’ocupació, Sala jove Kesse, Activitats del centre cívic, cinema en versió original, etc.).  
  • Recollida i difusió de material de contingut local i/o d’interès sectorial específic.  

 

  • Servei de consulta i lectura: 

Aquest servei ofereix la consulta i lectura in situ del fons documental adreçat a infants i joves en qualsevol tipus de suport, per cobrir les necessitats informatives, formatives i d’oci. Tot i que hi hauran centres d’interès per a adults específics tals com: Creixement personal, Salut, i Educació ( i qualsevol que es consideri interessant per als usuaris als que doni servei la biblioteca), així com novel.la i novel.la gràfica, per ser les temàtiques més demandades pels usuaris actuals. Aquest servei es combinarà igualment amb la consulta de tot el fons digital que es troba en la plataforma e-biblio específica de la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. 

  • Servei de préstec:  

Mitjançant aquest servei s’ofereix la possibilitat de treure els documents (llibres, material audiovisual i altre material) de la biblioteca. També s’inclourien en aquests servei el préstec de jocs de taula educatius per a infants i adolescents.  

A més d’aquesta oferta més bàsica, aquest servei té diverses modalitats:  

- Servei de préstec interbibliotecari.  

- Servei de préstec domiciliari.  

- Servei de préstec a institucions privades i públiques (escoles, instituts, associacions del lleure i d’oci, entitats locals, etc.). 

  • Suport a la formació  

És un nou espai que es planteja els següents objectius: 

1. Donar suport a l’alfabetització bàsica i l’alfabetització informacional;  

2. Donar suport a l’aprenentatge durant tota l’etapa escolar;  

3. Contribuir en la formació tecnològica i digital de l’infant i l’adolescent.  

  • Servei de formació d’usuaris  

Activitats formatives que tenen com a objectiu fer usuaris autònoms i permeten aprofundir en el coneixement dels serveis i dels recursos de la biblioteca.  

  • Servei d’extensió cultural  

Servei consistent en l’organització d’activitats orientades a potenciar l’ús de la biblioteca i a fomentar l’ interès per la lectura en els infants i llurs famílies (hora del conte, tallers per a nadons i clubs de lectura, presentació de llibres 

  • Serveis a la comunitat educativa: Llars d’infants, infantil, primària i secundària.  
     
  • Serveis per a grups d’usuaris amb necessitats específiques 
     
  • Serveis de suport a la inclusió i cohesió social 
     
  • 4.10. Web: La pàgina web de la biblioteca i altres eines de la web 2.0 seran el màxim exponent dels serveis virtuals. A més d’incloure informació general sobre la biblioteca, hauria de permetre accedir al seu catàleg, a d’ altres fonts d’informació i a l’agenda de les seves activitats.  

 

La població del barri de Sant Pere i Sant Pau representa l’11,8% de la població total de Tarragona. En la piràmide de població, és pot veure un augment en els últims anys, en proporció a altres barris de la ciutat. L’índex d’envelliment és lleugerament inferior al del conjunt de la ciutat (81,3%).

En relació amb el nivell d’instrucció, cal esmentar que el barri de Sant Pere i Sant Pau acull a un nombre elevat de persones amb un nivell d’instrucció molt alta, això fa convertir-lo en un dels barris amb el nivell de formació més elevat.  

Tenint en compte totes aquestes variants, s’observa que la població més perjudicada és la infantil i preadolescent del barri, que no disposa de cap equipament bibliotecari ni cultural que cobreixi les seves necessitats. L’altra franja susceptible de tenir en compte seria la dels majors de 65 anys, que representen el 15,3% de la població amb un total de 2.462 persones, i que per les seves característiques d’edat avançada, podrien tenir limitacions per desplaçar- se a la biblioteca de Tarragona centre.  

En conclusió, l’adaptació del nou local a nova biblioteca pública servirà com a fons de col·lecció i també servirà per oferir aquests nous espais a disposició dels usuaris infantils, juvenils i gent gran. 

Mapa de biblioteques de Tarragona 

El municipi de Tarragona actualment disposa de dues biblioteques públiques: la Biblioteca Pública de Tarragona, al centre urbà i la Biblioteca Municipal Pepita Ferrer, al barri de Torreforta. Les dues són insuficients per a cobrir les necessitats de la població del municipi i requereixen equipaments nous. En aquest sentit s’està treballant amb la  Generalitat per tal de dotar a la Ciutat d’un mapa de biblioteques que respongui a les necessitats i acabi amb els dèficits que arrosseguem des de fa molt anys. És la prioritat de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament.  

Apunts històrics de la sala de lectura 

La Sala de Lectura Sant Pere i Sant Pau, inicialment fundada per Caixa de Catalunya, va ser reoberta al públic, un cop adquirida per l’Ajuntament de Tarragona, el 12 de febrer de 2007 i la inauguració oficial es va dur a terme el dia 14 d’abril del mateix any.  És de dimensions reduïdes amb una superfície aproximada de 170 m2. Avui en dia, el fons de la Sala és d’aproximadament uns 10.000 documents, tot i que no són actuals ni responen als criteris de col·lecció documental d’una biblioteca pública, donat que és una Sala d’estudi heretada de l’antiga Caixa Catalunya

Pel que fa a la biblioteca de Torreforta 

El pressupost municipal de l’any vinent també preveu una partida de 400.000 euros per la construcció de la biblioteca de Torreforta. La redacció del projecte es farà durant el primer trimestre d’any. Aquest equipament dispondrà de 1.300 metres quadrats.  

 

 
Segells de reconeixement d'administració oberta