Tarragona se suma al projecte Open Data per compartir informació a la xarxa
Amb l’objectiu de posar en funcionament serveis TIC municipals compartits, diversos ajuntaments, entre ells l’Ajuntament de Tarragona, han participat en l’Open Data Cloud Barcelona, un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona però que suposa un nou marc de col·laboració entre municipis per compartir necessitats, experiències i coneixements.
A més de Tarragona i Barcelona, els ajuntaments participants han estat Badalona, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, El Prat de Llobregat, Tarragona, Lleida, Mataró i Sant Cugat. El projecte s’ha presentat aquesta setmana al Smart City Expo World Congrés que s’ha celebrat a la ciutat de Barcelona del 19 al 21 de novembre.
Tal com explica el tinent d’alcalde de Societat de la Informació, Javier Villamayor, entre els principals objectius d’aquesta eina estan el “fomentar la transparència a través de l’obertura de dades i posar a disposició de la ciutadania i sectors industrials informació útil i de qualitat, que permeti i fomenti la creació de serveis de valor afegit”. A més, també permet promocionar el teixit econòmic, possibilitar l’homogeneïtzació dels formats en què la informació s’obre al públic arreu del territori i afavorir la participació ciutadana, enriquint el contingut i les dades obertes.
El Cloud Barcelona parteix de la premissa que les administracions locals presten serveis similars als seus ciutadans i comparteixen problemàtiques. Els actuals models de provisió i prestació de serveis TIC en l’àmbit municipal han d'evolucionar progressivament cap a escenaris més sostenibles, que se sustentin sobre noves tecnologies més eficients, ús d’estàndards i compartició de serveis. D’aquesta manera, i gràcies a la creació de serveis TIC comuns, els ajuntaments podran donar resposta d’una manera més eficaç a les necessitats dels seus ciutadans i empreses.
Compartir els serveis TIC ha de permetre també, de manera progressiva, reduir la disparitat de criteris existents entre administracions, en funció de la seva organització, la gestió dels seus tributs, el padró, la gestió econòmica, la gestió de recursos humans i els serveis d’e-Administració de què disposin.
Els principals objectius del CloudBCN són els següents:
- Identificar i establir sinergies en matèria TIC entre ajuntaments
- Compartir coneixement i experiències, reptes, oportunitats i necessitats
- Promoure serveis TIC comuns arreu del territori
- Reduir la despesa mantenint els nivells de qualitat
CloudBCN compta ja amb una primera experiència, l’Open Data multi ajuntament, on set municipis s’han posat d’acord per obrir dades de manera homogènia. Els objectius de futur impliquen evolucionar aquests serveis, i alhora enfortir els vincles creats fins ara, definir i posar en marxa noves iniciatives en col·laboració i treballar per assolir progressivament un model de gestió i provisió dels TIC municipals més sostenible i de qualitat, arreu del territori.
Portal Open Data
Set dels deu ajuntaments que formen part de la iniciativa CloudBCN, entre ells l’Ajuntament de Tarragona, han col·laborat per permetre la definició i implementació d’un portal d’Open Data col·laborador, on es poden consultar i descarregar dades obertes dels diferents ajuntaments involucrats publicades sota estructures i formats estàndards i acordats entre tots, fomentant així la continuïtat territorial de les dades. En aquesta prova pilot hi participen els Ajuntaments de Badalona, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, El Prat de Llobregat i Tarragona.
Aquest portal comú es nodreix dels diferents portals individuals d’Open Data que cada ajuntament alimenta amb les seves dades obertes, i que també segueixen unes estructures i formats estàndards i acordats en el marc d’aquesta col·laboració.
En el futur caldrà incrementar el nombre i tipologies de conjunt de dades disponibles, mantenint en tot moment la qualitat i coherència de la informació, consolidar l’experiència amb la participació de més ajuntaments. Així mateix caldrà mantenir el focus en la unificació i homogeneïtzació de formats i continguts per facilitar la continuïtat territorial de les dades.