Josep Fèlix Ballesteros: "Hem fet en quatre anys el que es faria en vuit"
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha pronunciat la conferència que anualment pronuncia al Col·legi d’Advocats i Farmacèutics, tot i que aquest any ha estat un balanç dels 4 anys de mandat municipal. Amb el títol Balanç de Quatre anys per Tarragona, l’alcalde ha passat revista al seu primer mandat al govern de la ciutat i ha traçat les línies bàsiques d’un govern que “va més enllà d’aquests quatre anys”. L’alcalde ha remarcat “l’alt grau de compliment del programa electoral, ha estat d’un 90 per cent. És més, hem fet en quatre anys el que es faria en vuit. Quan vam encetar el mandat les expectatives eren molt altes i no ha estat fàcil, però estic satisfet de la feina feta”.
Durant la conferència ha posat nombrosos exemples de l’execució de projectes importants de la ciutat com la construcció de tres noves llars d’infants que se sumen a les que s’han fet aquests darrers quatre anys, la remodelació integral dels centres cívics de la ciutat, la creació de noves zones verdes i de les 14 hectàrees del Parc del Francolí, l’enjardinament de les rotondes de la ciutat o l’extensió de la gratuïtat de l’autobús municipal a fins arribar a 3.300.000 viatges gratuïts. “També hem complert amb la política de proximitat que vam prometre: amb el manteniment dels espais verds, la seguretat i la neteja”, ha subratllat
Els temes històrics desencallats durant aquests 4 anys també ha estat un dels temes que ha remarcat l’alcalde Ballesteros. “Ara fa uns dies, al plenari municipal d’aprovació del POUM, vam poder visualitzar la fotografia perfecta: govern i oposició feien una aprovació per unanimitat del POUM amb el suport d’aquells ciutadans que fa quatre anys veien perillar la seva llar. L’oposició ha sabut reconèixer l’error que van cometre en el seu dia i han rectificat donant suport al POUM que, d’aquesta manera, passa a ser el POUM de tots”. Altres dels projectes que finalment s’han resolt i que ha citat l’alcalde són la nova Escola Oficial d’Idiomes -que ja està en obres-, l’Hostal del Sol i el bloc Riva i Garcia–que ja estan enderrocats-, el Mercat Central que “no només ja té projecte sinó que l’obra ja està adjudicada i per primera vegada hi ha un calendari d’obres”. I ha afegit: “Hem passat de l’improvització a planejar les coses. Infinitat de projectes estaven pendents, a mig fer, inacabats, paralitzats o que només eren un dibuix, una idea. Massa assignatures pendents!. Però quan ens vam fer càrrec del govern érem conscients de tot això i, per tant, teníem l’obligació de resoldre aquestes problemàtiques. Per això decidim no passar comptes i sí mirar endavant”.
La fluïda relació amb la resta d’administracions també ha estat un dels elements destacats de la conferència. “Tarragona pot dir que aquests quatre anys han estat una etapa en què el diàleg ha primat per sobre de l’enfrontament. Una etapa en què hem tingut bons resultats per a la nostra ciutat”.
Les tres etapes de Tarragona
L’alcalde Ballesteros també ha tingut un record pels alcaldes que l’han precedit i que han marcat dues etapes importants a la ciutat. “La primera etapa, a partir de l’any 1979 amb l’alcalde Recasens, va donar la paraula als ciutadans i va dotar la ciutat d’equipaments i serveis bàsics. Durant aquesta etapa es van establir les bases per a crear una ciutat moderna. En aquesta etapa es van crear els fonaments i es van consolidar els elements bàsics de la nova Tarragona. Una dècada després, el 1989, es va iniciar una segona etapa amb el mandat de l’alcalde Nadal, que governa alternativament en coalició amb PSC i PP. En aquest període, la ciutat avença fonamentalment en infraestructures i equipaments, i supera la barrera dels 100.000 habitants. A la tercera etapa, que s’inicia amb el nostre mandat, la ciutat ha de rellançar-se, cohesionar-se i créixer en autoestima i en seguretat en sí mateixa. Ens hem explicat al món i hem guanyat notorietat. Aquest és el nostre repte i el nostre compromís”. I ha conclòs: “Aquestes tres etapes tenen un clar paral·lelisme amb la vida de tots nosaltres. La primera etapa de creació de fonaments seria el naixement o la infantesa, en què es desenvolupen les necessitats fisiològiques bàsiques com són la canalització d’aigua, el condicionament de carrers, etc. La segona etapa, de creixement, correspondria a l’adolescència, que sempre té un creixement compulsiu, descompensat. Finalment la tercera etapa, l’actual, és la de la maduresa, la de l’equilibri, que correspon a la Tarragona que vol mirar al futur, que té reptes i il·lusions per complir, i que ha de projectar-se i consolidar els projectes que es planteja”.
L’alcalde ha tancat la conferència de balanç fent una declaració de confiança en Tarragona “perquè les ciutats les fan les persones. I Tarragona ha demostrat, al llarg dels seus més de 2.000 anys d’història, que és una ciutat extraordinària. Ho ha demostrat sobretot en aquests quatre anys en els quals ha plantat cara a la crisi; en els quals ha superat els reptes que tenia pendents i es presenta davant el futur amb il·lusió i projectes, perquè apostar per Tarragona és guanyar”.
Per a més informació: