Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies 2010 Recepció a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental del Club de Joves (1965-1976)

Recepció a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental del Club de Joves (1965-1976)

Recepció a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental del Club de Joves (1965-1976)

La documentació generada pel Club de Joves estarà dipositada en les dependències de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona
Recepció a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona del fons documental del Club de Joves (1965-1976) El Club de Joves
15/06/2010

Aquest dimarts, dia 15 de juny, la tinenta d’alcalde, coordinadora de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament, Rosa M. Rossell i els senyors Àngel Conesa i Emili Guillemat signen el conveni de dipòsit del fons documental del Club de Joves (1965-1976).

A redós de l’Arquebisbat de Tarragona, el Club de Joves es constituí l’any 1965 amb un patrimoni fundacional de prop de mig milió de pessetes, aportat pels socis fundadors. L’entitat tenia la seva seu social al número 19 de la baixada de Peixateries, un espai que comptava també amb bar i biblioteca.

L’entitat estava integrada per la secció excursionista que arribà a adquirir un refugi a la Morera del Montsant; la secció teatral que representa les seves obres a l’auditori de Ràdio Tarragona; la secció musical amb la Coral Boixarica, la secció cinematogràfica amb la programació del cine-club; la secció esportiva amb un equip de bàsquet i un equip ciclista...

L’activitat de l’entitat fou molt intensa i els seus membres organitzaren conferències, varen editar una revista mensual, s’impartiren classes de català, etc., tot plegat era l’efervescència que comportava la recuperació de la cultura catalana. L’any 1968 el Club de Joves va organitzar les actuacions a Tarragona de Guillermina Motta, Paco Ibáñez, Marià Alberó, Xavier Ribalta, Raimon, Pi de la Serra i Lluís Llach entre d’altres. També van aconseguir portar les representacions teatrals de la Quadra de Sevilla, Els Joglars...

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona ha rebut, doncs, tota la documentació generada i rebuda pel Club de Joves. Una documentació que reflecteix la gènesi i el desenvolupament de les activitats pròpies d’aquesta associació juvenil de la ciutat, des dels seus orígens, l’any 1965, fins a la dissolució l’any 1976.

El fons documental inclou des dels estatuts, els registres de socis, la correspondència i els llibres de comptes fins a circulars i memòries, passant per la documentació relativa a les diferents seccions, passant per 7 cintes d’àudio, cartells i prop de 150 fotografies.

La documentació presenta un destacat valor cultural i per a la investigació, alhora que resulta especialment interessant per copsar la significació de la primera entitat juvenil mixta que va aglutinar la cultura catalana i catalanista a la ciutat i que va promoure el seu ressorgiment a Tarragona, en uns moments difícils, durant la dictadura franquista.  

Cal assenyalar que el proper dilluns dia 21 de juny, es presentarà el llibre El Club de Joves (1965-1976). El ressorgiment de la cultura catalana i catalanista a Tarragona, de Salvador J. Rovira, editat pel Cercle d’Estudis Històrics Guillem Oliver. Aquest llibre recull bona part de la història de l’entitat juvenil més emblemàtica de la Tarragona dels anys seixanta i setanta. Una entitat per la qual varen passar gairebé tota una generació de tarragonins que ara tenen al voltant dels seixanta anys, uns joves que varen contribuir decisivament a la recuperació de la cultura catalana a la nostra ciutat.

Segells de reconeixement d'administració oberta