Patrimoni i l'Arxiu Històric produeixen tres documentals de la guerra
Aquesta presentació està emmarcada dins els actes de "Només en fa setanta..."
16/01/2009
En el marc del actes de commemoració del 70è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil, sota el lema de “Només en fa setanta...”, el proper dimarts dia 20 de gener, a les 19 hores, a la Sala Eutyches del Palau Firal i de Congressos es procedirà a la presentació i projecció dels audiovisuals produïts per la Conselleria de Patrimoni i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i dirigits per Màrio Pons Múria. Després de les projeccions hi haurà la conferència “Els documentals i la recuperació de la memòria històrica”, a càrrec del professor de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, Dr. Josetxo Cerdán.
Aquest divendres 16 de gener, en roda de premsa, se n’han presentat i projectat dos, que són els que a continuació s’expliquen; però a la presentació del dia 20 també se’n projectarà un tercer.
Tarragona sota les bombes (1937-1939)
Aquest audiovisual, amb una durada de 4 minuts, forma part dels elements que han de servir per a la musealització del refugi antiaeri que es troba en el Palau Municipal i es projectarà a l’interior del mateix en els transcurs de les visites guiades que es programaran entre el 18 de març i el 30 d’abril.
El seu contingut, d’una banda, conté imatges en moviment d’arxiu, tant de la Filmoteca Espanyola com de la Filmoteca de Catalunya, amb la inclusió d’imatges inèdites d’un noticiari anglès “Spain Today” sobre els efectes dels bombardejos a Tarragona i a Falset. D’altra banda, les imatges d’arxiu, s’alternen amb les declaracions d’un testimoni, el Sr. Pere Godall, que relata la seva dramàtica experiència del bombardeig del 19 de juliol de 1937.
La realització d’aquest documental ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General del Memorial Democràtic del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.
Quan la torre del Pretori era la presó de Pilats
Aquest documental, amb una durada de 8 minuts, s’ha enregistrat per a poder ser exhibit de forma permanent a la torre del Pretori, amb l’objectiu de recuperar la història de la presó de Pilats.
L’audiovisual recull el testimoni esfereïdor de tres antics empresonats a Pilats durant la postguerra. Es tracta d’Antoni Floresví Mas de Tarragona, Leandre Saún Rafales de Gandesa i Josep Subirats Piñana de Tortosa, recollint la procedència dels reclusos de les diferents comarques de la demarcació donada la condició de presó provincial que tenia. Un centre de reclusió del qual sortiren prop de 700 persones per a ser afusellades a l’Oliva i que durant l’any 1939 concentrava a més de 1.300 presoners.
Dirigit i realitzat per Mario Pons, ha estat produït pel Servei d'Arxiu i Documentació de l'Ajuntament de Tarragona i ha comptat amb l'assessorament de Jordi Piqué, Joana Zapata, Xavier Tolosana i Lluís Balart, membres del Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem d'Oliver del Camp de Tarragona.