La Guàrdia Urbana posa en marxa la policia de proximitat
S'estrena un Pla de Proximitat, per tal de generar una major visibilitat i percepció amb patrulles a peu, patrullatge dirigit, campanyes per objectius i un contacte directe amb la ciutadania
06/04/2009
Amb l’objectiu principal d’apropar l’Ajuntament als ciutadans, la Guàrdia Urbana estrena un Pla de Proximitat, per tal de generar una major visibilitat i percepció de la Guàrdia Urbana, amb patrulles a peu, patrullatge dirigit, campanyes per objectius i un contacte directe amb la ciutadania. Es tracta de posar en marxa una policia amb molta flexibilitat, capaç de donar una resposta personalitzada, eficaç i integral a problemàtiques molt diverses.
UNA POLICIA MÉS PROPERA
La policia de proximitat constitueix un plantejament per aconseguir que el ciutadà estigui segur i que alhora es senti segur, i per aconseguir-ho se’l fa participar en la solució de les seves problemàtiques. Es potència que siguin els propis ciutadans els que expressin les seves necessitats i expectatives, donant un important valor a la seva opinió. La dinàmica de treball es fonamenta en dos nivell d’actuació. En un primer nivell, es recullen les problemàtiques i inquietuds del territori a través del contacte diari amb veïns, amb representants institucionals, amb representants d’entitats i associacions del teixit social o amb representants d’altres cossos policials. D’altra banda, en un segon nivell, el policies treballen en equip, fan un diagnòstic dels problemes i desenvolupen fórmules per a solucionar-los, articulant respostes conjuntes de diferents serveis públics, perquè la major part dels problemes requereixen alternatives integrals i interdisciplinàries, així com la col·laboració i la corresponsabilització social.
UNA POLICIA QUE S’ANTICIPA ALS PROBLEMES
En realitat el que passa és que aquestes unitats no es limiten a reaccionar quan els problemes ja han succeït, sinó que s’involucren clarament en la prevenció dels conflictes relacionats amb la convivència veïnal i les conductes antisocials, establint accions planificades com el patrullatge dirigit, que té com a objectiu principal treballar els diferents punts de risc o les patrulles a peu, que mantenen un contacte directe amb el ciutadà per tal de recollir demandes i requeriments, especialment en l’àmbit dels petits fets delictius i les conductes incíviques, que moltes vegades no són motiu de denúncia.
“L’AJUNTAMENT VOL POTENCIAR EL MODEL DE POLICIA DE PROXIMITAT”
El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Carles Castillo, ha assegurat que “aquest servei comença amb 4 caporals i 13 agents* amb la voluntat de detectar i solucionar els problemes observats, ja siguin de convivència, familiars, veïnals, etc… i actuarà amb més intensitat a partir de l’estiu, gràcies a la incorporació dels nous agents de policia que ara estan formant-se a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya”.