El POUM inclou el catàleg de Patrimoni amb 843 béns a protegir
D'entre els elements hi ha edificis, monuments, escultures i fins i tot espais de protecció ambiental
24/11/2008
El Pla General d’Ordenació Urbana de Tarragona (POUM), contempla, en el marc del Patrimoni, l’aprovació del catàleg definitiu de béns immobles culturals i el de masos i altres construccions ubicades en sòl no urbanitzable, que finalment ha sumat 843 edificis i monuments a protegir.
Concretament són 805 béns patrimonials –edificis i monuments- i 38 masos i altres construccions en sòl no urbanitzable; que algun cas poden també estar inclosos al primer catàleg. Els dos compendis que es presenten en el POUM, inclouen també i per primera vegada, monuments arqueològics i elements escultòrics que tot i la seu reconeixement com a monument, també s’ha considerat necessari a incloure en el catàleg municipal. Un dels objectius del POUM és el desenvolupament urbanístic sostenible, fet que dóna una importància clara a la protecció del patrimoni cultural per tal de garantir els valors i trets identitaris de la ciutat.
I a partir d’aquest treball, no només s’estableix com a element a protegir el monument arqueològic que ja es coneix pel seu valor per sí sol, sinó que ho són també aquells edificis, monuments o elements escultòrics que de l’època romana fins a ben avançat el segle XX, continuen vigents a la ciutat i tenen un valor històric i patrimonial prou significatiu com per preservar.
A tall d’exemple, el segle XIX contempla una sèrie de construccions de gran valor, donat el fort impuls del tràfic portuari i l’embranzida que va tenir la ciutat. Això va impulsar a la Part Baixa de la ciutat, concretament els carrers Apodaca, Reial i la plaça dels Carros; la construcció d’edificis que en el seu conjunt tenen una vàlua històrica que cal preservar. I aquest concepte és el que respon a la ideologia d’aquest catàleg que és no només protegir, sinó també restaurar i catalogar conjunts històricament molt valuosos.
Els catàlegs
Aquests catàlegs contenen edificis d’interès, espais de protecció ambiental, testimonis tipològics del creixement urbanístic, béns de gran extensió, jaciments arqueològics i altres immobles com inscripcions romanes i medievals, xemeneies, capelles votives, etc...D’altra banda, el catàleg de masos, identifica les masies de sòl classificat com a no urbanitzable, dins del terme municipal de Tarragona, que requereixen un tractament específic de conservació i/o millora.
Citem alguns exemples:
- Pedrera del Mèdol
- Ca la Garsa
- Edifici c/Cavallers, 8
- Palau de la Generalitat, c/Major 12-14
- Edifici c/Santa Anna, 7
- Fonts Medusa i Baco. Plaça Fòrum, 11
- Biblioteca Pública. c/Fortuny, 30
- Casa Mariano Ollé. Pça Corsini, 7
- Barana del Balcó del Mediterrani
- Fàbrica Chartreuse
- Grues del Port
- Escultura de Maginet. Pça Imperial Tàrraco
- Cementiri dels Jans. Psg Rafael Casanova
- Carrer Major de Monnars
- La Boella (autovia Tarragona-Reus T-11. Km 12)
- Mas dels Arcs (N-240 Parc Pont del Diable)
- Mas Veciana (Boscos Tarragona)
- Mas de la Creu (carretera Catllar)
La normativa i les categories de protecció
La normativa de béns protegits correspon a la totalitat del terme municipal de Tarragona i té per objectiu dotar d’un règim jurídic de protecció suficient a tots els béns immobles, siguin edificis o no i els seus conjunts que es trobin inclosos en ell.
El catàleg s’ha redactat d’acord al Decret Legislatiu 1/2005 de 26 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanismes de Catalunya i alhora determina les condicions del patrimoni cultural immobiliari de la ciutat d’acord amb la Llei 9/1993 de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català, així com en tot allò que sigui aplicable les previsions de la llei 13/1985 de 25 de juny del Patrimoni Histórico Español i del Decret 78/2002 de 5 de març, Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic.