Comença el Carnaval a Tarragona
El Carnaval de Tarragona 2008 ha engegat aquest dissabte 26 de gener, amb la diada gastronòmica pròpia de la celebració, que protagonitza el Xarró, o escudella ritual de la festa.
Dimarts 29 de gener l’Associació Catalana per a la Conservació de les Figures Festives aixecarà un dels elements més identitaris del nostre Carnaval: la bóta monumental que roman a la plaça de la Font fins al final de la festa. Aquesta icona prové de la tradició que tenien els boters tarragonins d’aixatonar o obrir una bóta plena de vi durant el Carnaval. De fet, sabem que ja durant l’Edat Mitjana era popular el repartiment de vi amb motiu d’aquesta festa a Tarragona.
Dimecres 30 és la jornada de l’Entrada del Rei Carnestoltes i la Reina Concubina. L’acte s’esdevé a la tarda, i les dues comparses que assumeixen aquests dos rols –a més de ser, juntament amb la Comissió de Carnaval, els administradors de la festa-, enguany Disc 45 i Som i serem, han promès una entrada més pròxima. Així la música enllaunada serà substituïda per la percussió en directe, que protagonitzarà el grup Aiguardent Percussió. De fet, aquesta serà la banda oficial i reial d’aquesta edició del Carnaval tarragoní. L’acte es clourà amb el sermó satíric, un dels textos clàssics de la celebració.
El dia 31 el Dijous Gras i la Disfressa d’Or agafen el relleu ritual. La coca de llardons –documentada ja al segle XVIII- és protagonista de la jornada i enguany també de la imate gràfica de tota la festa. Després de l’enorme èxit que l’any passat va suposar el trasllat del recinte festius des del Moll de Costa fins al Recinte Firal, vora de l’estació de Renfe, i de l’extraordinària acollida de l’acte de la Disfressa d’Or, que pràcticament va duplicar espectadors respecte a edicions anteriors, la Comissió de Carnaval ha optat per repetir l’experiència de realitzar dos passis d’aquest acte, en què llueixen les indumentàries més espectaculars. Com en l’any anterior, serà necessari recollir una invitació per accedir-hi.
Divendres 1 de febrer, els Sèquits reials tombaran per tota la ciutat, tant per les escoles i llars d’infants –que hauran començat a visitar la jornada anterior- com especialment per les seus de les entitats carnestoltenques. Enguany el Carnestoltes i la Concubina es mouran per la ciutat en unes motos molt espectaculars.
Dissabte 2 és el dia de les rondes satíriques i de la Rua de l’Artesania. Al matí les rondes satíriques –hereves dels carnavals més antics de la nostra ciutat- ompliran de música i versos picants el Mercat central i la zona immediata. També la matinal comptarà amb el concurs de carretons, conegut com la Baixada del Pajaritu. A la tarda és el torn d’un dels actes més multitudinaris de tots els carnavals dels Països Catalans, la Rua de l’Artesania, que serà protagonitzat novament per l’espectacularitat de les disfresses, elaborades artesanalment, les coreografies ininterrompudes, i les carrosses que despleguen els seus efectes de so i llum. Tota aquesta jornada serà enregistrada per les càmeres de Festes.TV, que elabora un dvd promocional de les festes de la comarca del Tarragonès.
Diumenge 3 és el moment del Concurs de Llançament de telèfons mòbils, una altra de les escenes més divertides de la festa, mentre que la tarda comptarà amb la segona Rua, coneguda com la del Lluïment pel fet que desfilen les comparses més espectaculars pels carrers més cèntrics. L’acte es clou amb l’anunci de la imminent mort del Carnestoltes, que el Doctor Mistela intenta guarir volant per sobre els caps dels comparsers concentrats a la plaça de la Font.
Dimarts 5 acull els actes fúnebres de la festa. Al matí la Mascarada del Dol –una de les facècies més antigues de la celebració- anuncia la mort del Carnestoltes, que és vetllat a la tarda; i cremat a la nit. El foc cala a la bóta monumental de la plaça de la Font, on són incinerats Carnestoltes i Concubina, mentre el foc del ball de diables, les bèsties ígnies, la colla Voramar, i els artificis pirotècnics de la Pirotècnia Peñarroja posen punt i final a una de les seqüències rituals carnestoltenques més interessants i completes que han pervingut fins a l’actualitat.
Artistes destacats
Sense cap mena de dubte el concert de divendres 1 de febrer al Recinte Firal és l’espectacle més destacat. Serà protagonitzat pel rei de la música mestissa: Muchachito Bombo Infierno, que ens oferirà en directe el seu segon cd, Visto lo visto. Una altra de les formacions importants serà el grup de rumbes Ai, ai, ai, que amenitzarà la diada gastronòmica del Xarró, tot presentant el seu nou cd a la nostra ciutat. Finalment, la revetlla del dissabte 2 de febrer, també al Recinte Firal, comptarà amb l’actuació de dues orquestres amb repertori essencialment jove: la Girasol i els Tremendos.