L’Alcalde Ballesteros destaca la importància dels Jocs del 2017 com l'oportunitat de lideratge econòmic i social de la mediterrània
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va pronunciar el passat 24 de maig una conferència al Cercle d’Economia de Barcelona amb el títol “Tarragona 2017: l’oportunitat de la dècada”. Davant d’un auditori d’empresaris, l’alcalde va iniciar la seva intervenció exposant les principals dades socials, econòmiques i d’entorn de la nostra ciutat.
Dels Jocs Mediterranis del 2017 va afirmar que “ens situarà com a model i com a referents en tot un mercat importantíssim, com és els dels països de la Mediterrània que es troben en un moment de desenvolupament clau i que aglutinen una població de 450 milions de persones”. En aquest sentit ha destacat que la ciutat està preparada per acollir l’esdeveniment del 30 de juny al 9 de juliol del 2017 amb “el programa esportiu més ampli de la història d'aquesta cita esportiva, amb 30 disciplines que es repartiran en 13 localitats. Dos dels esports -atletisme i natació- seran per a esportistes amb discapacitat. Dels altres 28, n'hi ha 25 d'olímpics i tres que no ho són”.
Durant la intervenció, l’alcalde va donar a conèixer algunes dades concretes com el fet que la Família Mediterrània la composaran més de 6.000 persones, i que es preveuen més de 50.000 pernoctacions d’atletes i jutges de competició durant el jocs. “L’audiència televisiva acumulada pot arribar a superar els 250 milions d’espectadors, més de la meitat de la població de l’àrea mediterrània. I l’assistència d’espectadors es calcula en 150.00, que traduït en pernoctacions del turisme associat a l’esdeveniment serien més de 45.000”, va dir Josep Fèlix Ballesteros.
L’objectiu de la xerrada també va ser donar a conèixer que signifiquen aquests Jocs més enllà de l’aspecte esportiu. En aquest sentit, l’alcalde va destacar que Tarragona i Catalunya disposaran d’una finestra immillorable per projectar-se arreu, especialment en l’àmbit mediterrani que està en un moment històric i econòmic determinant. En paral·lel, va destacar l’alcalde, “Tarragona es troba en un procés de transformació cap a un model de ciutat intel·ligent o smart city, capaç de generar coneixement i fer un ús intensiu de les noves tecnologies que facilitin el creixement econòmic, en millorin la qualitat de vida i garanteixin un desenvolupament urbà sostenible i equilibrat. És el que hem anomenat Projecte TARRAGONA MEDITERRANEAN SMART OLYMPIC CITY. Un projecte que ens permeti ser més eficients en l’ús dels recursos escassos tot mantenint la qualitat i cobertura dels serveis públics que com Ajuntament prestem. Esdevenir una “ciutat més intel·ligent” implica executar projectes on la iniciativa pública i privada vagin de la mà”.
“Aquesta transformació de la nostra ciutat té en la celebració dels “Jocs” un element catalitzador. Com Alcalde de Tarragona la meva màxima aspiració és que els Jocs del 2017 deixin a la meva ciutat un llegat intangible però molt valuós, una Tarragona que aposti per nous models de creixement urbà i de gestió de la ciutat més sostenibles, que responguin als reptes específics de la Mediterrània, i on el desenvolupament econòmic i el creixement de Tarragona no vagi associat a consumir els recursos naturals escassos”, va explicar.
Josep Fèlix Ballesteros es va referir, així mateix, a la necessària concertació públic-privada que es beneficia de l’existència d’un fort sector industrial, compromès amb el territori i la seva ciutat, que vol participar del protagonisme dels jocs oferint solucions en l’àmbit de l’eficiència energètica, la mobilitat, l’aigua, la prevenció de la malaltia i la promoció de la vida saludable, o la construcció sostenible des del punt de vista mediambiental i econòmic. En aquest sentit, va subratllar, “vull mostrar la meva satisfacció perquè empreses del prestigi d’AGBAR, REPSOL, BASF, BAYER o DOW Chemical han signat o ho faran en els propers mesos acords de col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona per treballar en la recerca de solucions “intel·ligents” als reptes que com a ciutat Tarragona té plantejats”.
L’alcalde també va comentar que els Jocs seran adaptats a la situació econòmica actual: seran austers però amb iniciatives pioneres i la recerca de nous models d’organització. “ Els Jocs de la Mediterrània representen una oportunitat per tot l’Estat i per Catalunya. Estic segur que el Govern de la Generalitat i de l’Estat estaran a l’alçada des de la lleialtat institucional. L’ interès i les visites a Tarragona d’empreses globals, de grans corporacions i inversors mediterranis en els darrers mesos ens confirmen l’oportunitat que avui us presentem aquí”.
“Tarragona 2017 és doncs una oportunitat estratègica, tant per l’Estat com per Catalunya, per posicionar-se des de la diplomàcia olímpica, l’esport i les relacions entre societats civils afirmant la governabilitat democràtica i l’estabilitat al sud del mediterrani. Volem i podem contribuir a fer realitat unes relacions més amistoses i pacífiques en una regió massa temps convulsa. Sabem que tots els focus del món estaran fitxats en el Mediterrani, i pensem que l’anomenada paradiplomàcia multinivell, local i corporativa amb la ribera sud, serà un motor indiscutible també del nostre creixement i internacionalització. És la Tarragona que vol anar més enllà, amb tothom que es vulgui sumar a un projecte engrescador que en els moments que vivim té més sentit que mai , perquè necessitem positivisme realista i visió de futur”.
Finalment, l’alcalde de Tarragona va expressar: “ alguns podeu pensar que sóc un alcalde excessivament optimista. Potser sí, segurament perquè estic convençut que només les actituds contemplatives i pessimistes podrien posar fre a la nostra creativitat. Tinc ben clar que Tarragona afronta reptes pels quals ha estat preparant-se durant molt de temps i volem tirar endavant”.
Descarrega la versió íntegra de la conferència