L'Ajuntament de Tarragona reduirà el temps de tramitació de les llicències
L’Ajuntament de Tarragona continua treballant per millorar el departament de Llicències d’obres amb l’objectiu d’alleugerir les tramitacions, per fer-les més àgils i senzilles. Fruit d’aquest esforç, s’ha aconseguit reduir 4 mesos de mitjana el temps d’espera per obtenir una llicència. Anteriorment, la mitjana era de 7-9 mesos i, en l’actualitat, es situa en 4-5 fruit de la reorganització del departament, l’especialització dels tècnics que hi treballen i la incorporació de nous. “Vivim en una ciutat declarada zona arqueològica amb categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i això dificulta la tramitació, però estem posant totes les eines legals i el talent dels treballadors per continuar reduint el temps d’espera i més ara, on l’activitat és més necessària que mai”, remarca el conseller de Territori, Xavier Puig.
Per aquest motiu, fa un pas més modificant l’Ordenança del Règim de Comunicació d’Obres amb l’objectiu de reduir el temps d’espera per a obtenir la llicència. Fins ara les rases a la via pública per a la instal·lació de xarxes de subministrament de gas, electricitat, telefonia i altres serveis tècnics es tramitaven com a llicència d’obres la qual s’obté en un termini de 3 a 6 mesos. El mateix passa amb les instal·lacions de plaques fotovoltaiques i qualsevol tipus d’obra que es realitza en la Part Alta. És a dir, qualsevol persona que es vulgui reformar la cuina o el bany dins del nucli històric de Tarragona té un temps d’espera d’un màxim de 6 mesos abans no aconsegueix llum verd per tirar endavant la reforma. En canvi, a partir d’ara, es podran executar les obres un cop que el ciutadà ho comuniqui a l’Ajuntament. “Aquest procés continua sent garantista perquè l’administració, durant un mes, té la possibilitat d’inhabilitar l’obra”, afegeix el conseller Puig.
Pels dos primers supòsits l’Ajuntament és plenament competent, però per aconseguir agilitzar les reformes a la Part Alta cal el vistiplau del Departament de Cultura de la Generalitat. Un cop el consistori obtingui el seu vistiplau es realitzarà una consulta pública per incorporar suggeriments ciutadans, i a continuació, es portarà al Consell Plenari per a la seva aprovació inicial. Immediatament després es sotmetrà a un termini d’informació pública de 30 dies. Finalment, i un cop resoltes les al·legacions en el cas que n’arribin, es tornarà a portar al Consell Plenari per a la seva aprovació definitiva. “En 6 mesos esperem tenir la nova ordenança i la simplificació de la tramitació de les llicències serà una realitat”, emfatitza el conseller de Territori.