Jordi Fortuny: "És el pressupost de la despesa social"
La despesa social és la clau del pressupost per l’any vinent. Per 2022, l’Equip de Govern planteja un augment significatiu respecte a les previsions inicials. El pressupost per l’any vinent serà de 181.596.795,78 euros (168 milions d’euros de despesa corrent, més amortitzacions i, la resta, per inversions). Una xifra que representa 1.073.951,78 més que l’any passat. Uns diners que es destinaran a l’adquisició d’habitatge social (1 milió d’euros), a la millora de l’espai públic (2 milions d’euros), a la creació d’un centre cívic i cultural a l’edifici de l’antiga Facultat de Lletres, un altre equipament cívic i social al carrer Santiyan que donarà servei a l’àmbit de la Part Baixa i a la renaturalització del riu Francolí i el litoral tarragoní, entre altres.
Consulteu el detall del projecte de pressupostos municipals per a 2022 (PDF).
La despesa ordinària
“Hem aconseguit quadrar els ingressos, això sí, són ajustats, però és el millor pressupost possible”, subratlla el conseller de Serveis Centrals i Govern Obert, Jordi Fortuny. I afegeix: “Com vam dir l’any passat, partim de dos pressupostos, el que portarem a plenari el 30 de desembre i el que tindrem amb el romanent. Ara per ara no perilla res, però el d’avui és un punt de partida que complementarem quan tinguem el romanent”. “L’increment d’ingressos és de 5 milions, i amb l’actualització de l’IBI i la taxa d’escombraries que plantejàvem no hauríem d’haver patit tant, tenint en compte que tenim una pèrdua de 3 milions d’euros per l’impost de la plusvàlua. Malgrat tot, tenim un pressupost que no renuncia a l’eix fonamental de l’Equip de Govern: els serveis socials i la reactivació econòmica per via de les inversions”.
Inversió social: eix fonamental
Precisament l’aposta del pressupost de 2022 és la despesa social. Enguany la despesa ordinària (despesa corrent + amortitzacions) se situen en 168.679.729, 54 euros, la qual cosa significa un increment del 3.3 % respecte a l’any passat. “L’Institut Municipal de Serveis Socials té el pressupost més alt de la seva història i l’increment en despesa social en el global de les polítiques de l’Ajuntament ha anat a l’alça des que vam arribar al Govern de la ciutat. Un projecte compartit amb En Comú-Podem, la CUP i Junts per Tarragona. L’any passat va ser el 25%, del total de despesa corrent, però l’anterior del 24% i aquesta tendència continuarà perquè ara més que mai l’aposta són les persones”, subratlla el portaveu del Grup Municipal d’ERC i conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig.
La inversió en despesa social inclou àmbits com les capacitats diverses, la mobilitat, la inclusió, les actuacions urbanes en matèria d’habitatge, ensenyament o ocupació. “Tot el pressupost respira atenció social perquè, ara més que mai, necessitem dotar de múscul l’Ajuntament, que té per objectiu no deixar ningú enrere i fer front a l’emergència social i a la cobertura dels drets bàsics i fonamentals de la ciutadania”, remarca la portaveu del Grup Municipal de la CUP i consellera d’Habitatge i Medi Ambient, Eva Miguel. I afegeix: “Tan important és tenir pressupost com saber-lo executar i el nivell d’execució del pressupost de l’IMSS enguany ha estat del 95% perquè no deixem d’invertir ni un cèntim en les persones”.
Un pressupost farcit d’inversions
El pressupost d’inversions se situa en 12.617.00,24. “Les inversions són la principal eina d’activació econòmica. Enguany els recursos són els que són, però les prioritats les tenim molt clares: la millora de l’espai públic, actuacions decidides en l’àmbit del medi ambient i l’estalvi energètic com les instal·lacions fotovoltaiques i comunitats energètiques, continuar amb el Pla d’Accessibilitat en espais públics i edificis municipals, el Pla de Modernització dels Polígons, actuacions de millora del patrimoni municipal com el Fortí de Sant Jordi o l’aposta per la seguretat ciutadana”, remarca el conseller de Serveis Centrals i Govern Obert, Jordi Fortuny.
Millora de l’espai públic amb inversions de 2 milions d’euros
Un dels eixos clau del paquet d’inversions és la millora de l’espai públic i l’ús que en fa la ciutadania. Per 2022 s’ha previst destinar 2 milions d’euros per ampliar voreres, dignificar carrers, crear illes de vianants i transformar carrers en places. “Volem un espai públic digne i, sobretot, accessible per a tothom”, remarca el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig.
En aquest sentit, cal destacar el projecte d’un equipament cívic i social al carrer Satiyan i també la millora dels carrers Unió, Prim i Apodaca amb l’ampliació de les voreres amb l’objectiu de dignificar els carrers que uneixen la Part Baixa amb la Part Alta de la ciutat i que connecten amb el projecte d’Illa Corsini. La compra de locals per valor de 360.000 euros per crear una xarxa pública de lavabos públics és una altra de les inversions que figuren als comptes municipals per l’any vinent. Com també ho és la millora de la mobilitat i que queda recollit en un pressupost que contempla 400.000 euros per continuar amb la xarxa de carrils bici de la ciutat, per connectar el centre, amb Ponent i tot el litoral.
També figura al pressupost 50.000 euros que aniran destinats a la creació d’un nou aparcament dissuasiu, a una de les entrades de la ciutat. Una partida que es veurà incrementada amb el romanent.
Encara en l’àmbit de l’urbanisme hi ha una partida de 250.000 euros que es destinaran a la redacció del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i més d’1 milió d’euros que es destinaran a l’eficiència energètica i la millora de la il·luminació per acabar amb les zones fosques de la ciutat. “Estem dibuixant un urbanisme feminista per acabar amb els racons poc il·luminats i que són insegurs a la ciutat”, remarca el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig.
Polítiques medioambientals
L’aposta per les polítiques mediambientals és un altre dels eixos claus, entre ells destaca la renaturalització del Francolí i el front litoral, així com el manteniment de la partida per a l’estudi de la qualitat de l’aire. “També volem destacar la voluntat de protecció del gran pulmó verd de la nostra ciutat, que és l’Anella Verda, en quant a matèria forestal, del litoral, com treballs importants al Gaià i la renaturalització del Francolí; a més de l’Estudi Independent de la Qualitat de l’Aire, la millora del contracte de salvament marítim que contempla la millora salarial establerta i presència en més platges, o els convenis amb les entitats ecologistes”, explica la consellera de Medi Ambient i portaveu de la CUP, Eva Miguel.
Seguretat Ciutadana, Comerç i Benestar Animal, eixos clau
“Aquests comptes són absolutament necessaris per continuar reactivant l’economia local. Per continuar posant en marxa accions consensuades i conjuntes per dinamitzar els mercats municipals i el comerç de proximitat. En definitiva, per continuar omplint de vida i d’activitats els carres i places del centre i barris de la ciutat”, subratlla el portaveu del Grup Municipal de Junts per Tarragona i conseller de Comerç, Dídac Nadal.
La Seguretat Ciutadana és una altra de les apostes per l’any vinent. Aquesta àrea compta amb partides destinades a fer realitat reivindicacions històriques. En aquest sentit, entre les inversions destaca la instal·lació de càmeres de videovigilància a la Part Alta.
El pressupost també aposta per la inclusió social, la millora de les zones verdes i el benestar animal. En aquest sentit, les partides més destacades d’aquests àmbits són els 3,6 milions d’euros que es destinen al manteniment de les zones verdes, els 360.000 en la millora de l’Accessibilitat i dels Parcs i Jardins; i els 260.000 euros destinats a l’àrea de Benestar Animal on hi figuren projectes clau com el de la nova gossera, les millores a la Protectora d’Animals, l’adequació dels espais per a gossos i la creació d’espais d’agility per afavorir el seu benestar. “Totes aquestes partides demostren que són uns comptes que aposten per una Tarragona que ofereix els recursos necessaris a les famílies en situació de vulnerabilitat, que continua apostant fermament per la reactivació i dinamització de l’economia local, pels establiments i comerços de proximitat. En definitiva, és l’aposta per una Tarragona amable, inclusiva, accessible i segura”.
Nou gimnàs i vestidors a l’equipament esportiu municipal de Sant Pere i Sant Pau
Una altra de les inversions més importants és el nou gimnàs que es construirà a Sant Pere i Sant Pau. Era l’únic equipament esportiu de titularitat municipal que no comptava amb gimnàs. Es destinarà 1,5 milions d’euros per la seva construcció, a més a més de la renovació dels vestidors de la piscina. “És una llarga reivindicació del barri i l’any vinent serà una realitat”, emfatitza el conseller de Serveis Centrals i Govern Obert, Jordi Fortuny.
A punt per competir pels Next Generation
En definitiva, “el pressupost de 2022 és el que tindrà més polítiques socials dels darrers anys, en el moment que més falta fan i és el pressupost que —en plena crisi provocada per la pandèmia— aposta per inversions molt potents per generar la cohesió i la sostenibilitat que és l’economia del futur. És precisament això el que ha de permetre a Tarragona multiplicar les inversions a través dels fons europeus. És el pressupost que jugarà als Next Generation”, coincideixen els 5 regidors del Govern Municipal.
Consulteu el detall del projecte de pressupostos per a 2022 (PDF).