L'AIE es transforma per guanyar en eficiència en la seva gestió
L’Agrupació d’Interès Econòmic de l’Ajuntament de Tarragona fa un pas més per incrementar la coordinació, eficàcia i eficiència en la seva gestió. Onze anys després de la seva creació, aquest ens es transformarà amb l’únic objectiu de créixer en eficiència i millora dels serveis públics que presta, la qual cosa es veu reflectit al pressupost d’ingressos i despeses de l’exercici 2025. Aquest és un dels acords als quals s’ha arribat aquest vespre durant la celebració del Consell d’Administració de l’Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic (EMDET).
Un altre dels temes aprovats ha estat nomenar el gerent de l’empresa de Mercats de Tarragona, Dani Milà, com a gerent de l’EMDET en substitució de Jordi Dies. Aquest nomenament es produeix després de comprovar que Milà ha demostrat un ampli coneixement del funcionament del sector públic empresarial. També es considera que compta amb la suficient capacitat i idoneïtat per al seu nomenament, que serà d’un any. A més a més, s’ha tingut en compte a l’hora de prendre aquesta decisió que l’empresa de Mercats i l’EMDET comparteixen la mateixa presidència i, “tot i no tenir objectes ni negociats idèntics, sí que és cert que en són els més propers entre ells de l’organització”.
Eixos clau de la transformació de l’AIE
Pel que fa a la transformació de l'AIE, els eixos clau que expliquen aquesta transformació són l’adquisició i implantació d’un sistema integral de gestió i tramitació electrònica, la creació d’una unitat centralitzada de Recursos Humans, la coordinació de les polítiques de comunicació, la planificació centralitzada de la tresoreria i les operacions de finançament del grup. Aquests canvis portaran cap a un increment de la qualitat de la gestió oferint més transparència i optimització dels recursos públics. Finalment, es troba en estudi la incorporació dintre dels paraigües de la AIE de l’empresa de Mercats de Tarragona, de tal manera que si fos totes les empreses de capital íntegrament municipal en formarien part.
1. Sistema de gestió i tramitació electrònica
Adquisició, implantació i posada en marxa d’un sistema integrat i integral de gestió i tramitació electrònica: Durant l’exercici 2025 es preveu la licitació d’un contracte per l’adquisició d’una plataforma integral i integrada de gestió i tramitació electrònica, en Cloud.
L’AIE es va crear com una entitat sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i caràcter mercantil amb una única finalitat: facilitar el desenvolupament i millorar els resultats de l’activitat de les empreses i reduir despeses. Una dècada després aquest ens, amb aquesta contractació d’aquest sistema de gestió i tramitació electrònica, pretén donar l’impuls definitiu a l’actualització i transformació digital dels membres associats i que es fonamenta en oferir una major agilitat en la prestació dels serveis públics.
En concret, els objectius són:
- Assolir un nou model de gestió incorporant el cicle de millora contínua i una major agilitat en la prestació dels serveis públics.
- Assolir un nou model de gestió de la informació, integrat i digital que promogui una visió global i una gestió transversal que permeti prestar serveis públics de forma més àgil i eficient.
- Assolir la reutilització de la informació i documents en tots els àmbits de la gestió, a la vegada que interoperar amb altres sistemes i agents interns i externs (altres administracions, supramunicipals, etc).
- Dotar de nous sistemes i instruments en aquells àmbits de la gestió que no en disposen així com promoure els serveis proactius mitjançant anàlisi de dades i prescripció de serveis i assolir actuacions administratives automatitzades com a elements d’eficiència.
- Afavorir l’obertura dels membres associats, vers al nou paradigma de Govern Obert; obrir per defecte les entitats mitjançant transparència activa i dades obertes, des d’origen de la planificació, producció i avaluació administrativa, de forma automatitzada i sostenible.
- Assolir l’acompliment del marc normatiu actual i l’adequació permanent a futur.
- Disposar d’uns serveis de suport, manteniment i evolució que permetin assegurar el correcte funcionament, evolució a noves versions i actualitzacions motivats per canvis normatius i tecnològics.
- Afavorir i millorar els canals d'informació i relació a la ciutadania, als òrgans municipals, a la direcció, als gestors i a la resta d'administracions.
La transformació del model tecnològic es basarà en la modernització i consolidació tecnològica, incorporant el model de “Cloud Computing”. Es tracta d’aprofitar les millores tecnològiques, presents i futures per obtenir més i millors prestacions amb els mateixos recursos econòmics i, això, implica prestar un millor servei a la ciutadania.
2. Unitat Centralitzada de Recursos Humans
Es preveu la creació d’una Unitat Centralitzada de Recursos Humans de l’Agrupació d’Empreses Municipals de Tarragona per la gestió dels recursos humans dels associats, que comprendrà, entre d’altres, els processos de selecció del personal, la gestió de les nòmines, la coordinació dels recursos laborals i humans i els riscos laborals. S’estima que durant l’exercici 2024 s’efectuarà la convocatòria mitjançant concurs públic, d’un lloc de treball de Responsable de la Unitat Centralitzada de Recursos Humans de l’Agrupació d’Empreses Municipals de Tarragona.
Entre les funcions que desenvoluparà aquest responsable de RRHH hi figura la direcció estratègica de la gestió de persones a l'AIE, estudiar, assistir i assessorar a l’AIE en matèria a la gestió de persones, assistir i col·laborar amb les empreses municipals que formen part de l’AIE en el buidatge de dades i seguiment dels portals de transparència, així com en sol·licituds del dret d’accés a la informació, entre altres funcions.
3. Comunicació
Planificació de les interaccions del grup amb els mitjans de comunicació externs, adoptant-ne una visió més proactiva.
4. Tresoreria
Implementació d’un servei comú a la gestió de la tresoreria. Estudi del comportament dels diversos fluxos de tresoreria i del finançament de les societats. Aquest treball donaria el tret de sortida per a la implementació de polítiques comunes i podria encarar-ne la gestió de recursos a un estadi final amb un sistema de Cash-Pooling, és a dir, a una gestió centralitzada i eficient dels recursos individuals de cada societat.
5. Valoració de la incorporació de Mercats de Tarragona
Valoració per a la incorporació de l’empresa municipal Mercats de Tarragona S.A. a l'AIE. L’AIE aplega actualment quatre empreses municipals: el Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes, SA (SMHAUSA), l’Empresa Municipal de Transports, SA (EMTSA), l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona, SA (EMMCTSA) i l’Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic de Tarragona, SA (EMDETSA).