Tarragona acull l'acte institucional del dia de l’educació física al carrer
Tarragona ha viscut la presentació institucional i l’acte central d’una nova edició del Dia de l’Educació Física al Carrer (DEFC). La ciutat, involucrada de ple en el projecte Tarragona Saludable que omple d’activitat tot el mes d’abril al voltant de l’activitat física i els estils de vida saludables, ha estat l’amfitriona del DEFC, amb el conseller d’Esports Mario Soler al capdavant d’un acte que ha permès mostrar la transversalitat de l’Educació Física, ja que hi han intervingut Abel García Marín, secretari general d’Esports, així com Montserrat Fortuny Lahoz, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Educació i Formació Professional a Tarragona, juntament amb Pere Manuel Gutiérrez, president del COPLEFC.
El conseller d’Esports Mario Soler ha destacat que “Tarragona aposta per l’educació, per l’esport i per la inclusió. Ens comprometem a continuar fomentant espais on tothom puguin practicar activitat física, on tothom se senti inclòs, on tothom pugui créixer”.
Després de conèixer alguns detalls dels orígens i la història del DEFC, que es va implantar a Catalunya el 2016, així com els objectius del DEFC, els parlaments respectius dels representants institucionals han destacat els valors inherents a l’Educació Física i el DEFC, abans de passar a la lectura del Manifest del DEFC, davant uns assistents entre els quals enguany hi havia diversos membres de l’Ajuntament de Tarragona, en qualitat d’amfitrió, així com també d’Esports de la Generalitat, del Consell Esportiu del Tarragonès i, com a novetat, de les entitats Special Olympics i de la Federació ACELL, atès que aquest 2025 el lema del DEFC és “Educació Física: una poderosa eina d’inclusió”. També hi han assistit un representant de la Universitat Rovira i Virgili i diversos directors dels centres educatius participants a l’acte central.
Com a cloenda de la presentació s’han fet la foto formal de família amb la samarreta corresponent del DEFC, emblema en cadascuna de les darreres edicions, i després tots junts han sortit a la rambla Nova, on han aprofitat per comprovar en directe alguna de les activitats que avui dia constitueixen una sessió d’Educació Física al conjunt dels centres educatius del país.
Pel que fa a participació, el DEFC 2025 ha superat tots els rècords existents fins ara, tant pels més de 67.000 alumnes implicats a tot Catalunya, com pel que fa a centres educatius, amb un total de 360 en el recompte provisional. A la ciutat de Tarragona, on cada edició d’aquesta iniciativa es viu amb un gran dinamisme i un protagonisme destacat, han sortit alumnes pertanyents als centres educatius següents: Sant Pau, Lestonnac, Mare Nostrum i Solc, tot configurant un mosaic d’Educació Física. A nivell territorial, poblacions com Alcanar, Ulldecona, Tortosa, Batea, Móra la Nova, Vandellòs, Cambrils, Reus i Vila-seca, entre d’altres, han acollit la seva pròpia activitat del DEFC. I més enllà de Tarragona, l’activitat té un ampli ressò per tot el país, des de les planes de Lleida fins a Viella, la Seu d’Urgell, Puigcerdà, i a la Catalunya Central amb Manresa (que va acollir l’acte central del 2024) i Igualada com a punts destacats, mentre que a Girona, té presència a Roses, Figueres, Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, a més de Salt i la capital gironina mateix; finalment, en el cas de Barcelona, a totes les comarques un nombre significatiu de centres han dut a terme les activitats previstes.
Amb aquestes dades, Catalunya se situa com a comunitat capdavantera, a gran distància, de les comunitats que celebren el DEFC a l’Estat, on les xifres disponibles reflecteixen una participació de prop de 160.000 alumnes i gairebé un miler de centres educatius.
Una mica d’història
El DEFC va arrencar a la localitat asturiana de Laviana l’any 2011, on el professor d’Educació Física, coincidint amb el Dia Mundial de l’Activitat Física, va decidir sortir a fer la seva classe al carrer per donar-la a conèixer als veïns de la població. Catalunya s’hi va sumar el 2016 i cada any hi ha anat augmentant la participació, per a la qual cosa busca també la complicitat de l’Administració local, mitjançant la presentació institucional i l’acte central del DEFC, com un element més per promoure l’activitat física i els hàbits saludables més enllà dels centres escolars.
D’altra banda, si la iniciativa del DEFC buscava originalment trencar concepcions antiquades que socialment havien menystingut la matèria, actualment serveix per recordar que l’Educació Física és una assignatura integral i integradora, per a tothom i per a tota la vida, com a base per instaurar uns hàbits saludables i un estil de vida actiu. Es tracta d’una matèria educativa que no s’oblida mai, una matèria que reporta beneficis físics, mentals i emocionals, tant individualment com col·lectivament, motiu que en recomana la reivindicació i la dedicació.
DEFC 2025, concurs i xarxes
Per ampliar la incidència i l’abast del DEFC, també s’ha previst la presència a les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #DEFC2024, que ha permès anar exposant les activitats prèvies i de preparació, així com les vivències d’aquest dia arreu del territori.
I així mateix amb la voluntat de recollir l’esperit de l’organització dels centenars de classes d’Educació Física al Carrer arreu, el DEFC proposa un Concurs Fotogràfic que valorarà un jurat específic i que atorgarà un premi en material esportiu per al centre que sigui considerat “exemplar” en la celebració d’acord amb les imatges presentades.