Esteu aquí: Inici Esports Notícies Notícies 2025 Neix a Tarragona el projecte Esport i Salut mental

Neix a Tarragona el projecte Esport i Salut mental

Neix a Tarragona el projecte Esport i Salut mental

Una de les primeres accions de la iniciativa és el repte del corredor de fons Jesús Gellida, que correrà l'Atacama Crossing amb la col·laboració de Tarragona Esports
Neix a Tarragona el projecte Esport i Salut mental Acte de presentació del nou projecte. Autoria: Josep Gallofré.
10/02/2025

Diverses entitats de l'àmbit de la salut mental de la ciutat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, a través de Tarragona Esports, han impulsat el nou projecte Esport i Salut Mental Tarragona 2025. Es tracta d'una iniciativa que té l'objectiu de sensibilitzar a la ciutadania sobre els beneficis de l'activitat física en el benestar emocional. 

El projecte, que actualment compta amb la participació de la Fundació Onada, l'Associació de Paràlisis Cerebral La Muntanyeta, l’Associació Aurora, La Muralla i el projecte Ocell de Foc, impulsarà una campanya de conscienciació al llarg d'aquest 2025 que es traduirà en diverses accions com ara activitats esportives, tallers i xerrades.

Una de les primeres accions que es durà a terme serà la cursa en la qual participarà el corredor de fons Jesús Gellida, qui enguany participarà, amb el suport de Tarragona Esports, a l'Atacama Crossing, una de les curses més dures del món. 

La presentació del projecte Esport i Salut Mental Tarragona 2025 s'ha celebrat aquest dilluns al matí amb la participació del conseller d'Esports de l'Ajuntament de Tarragona, Mario Soler, qui ha recordat que "està més que demostrat que la pràctica de l’esport contribueix a augmentar el benestar físic, però també l’emocional i el social" i ha subratllat que és per això que "projectes com aquests cobren tanta importància, perquè són aquestes iniciatives les que contribueixen decididament a sensibilitzar la ciutadania i promoure accions per millorar la salut mental a través de l’esport". "Des de Tarragona Esports és un plaer col·laborar en aquest projecte, animem a tota la ciutadania, entitats i organitzacions del territori a sumar-se a aquesta iniciativa a favor de l'esport i la salut mental", ha conclòs Soler. 

Per la seva banda, la gerent de la Fundació Onada, Marisa Jiménez, en representació de la resta d’entitats de suport a la salut mental impulsores del projecte, ha comentat com, a partir de la iniciativa esportiva i solidària de l’Atacama, “es posa en valor la importància de l’activitat física en el benestar emocional i es decideix ampliar l’abast del projecte, implicant més entitats i donant-li visibilitat al llarg de tot l’any. Així es crea Esport i Salut Mental Tarragona 2025, un projecte que busca sensibilitzar la societat i promoure accions concretes per millorar la salut mental a través de l’esport.”

Gellida ha estat l’encarregat de presentar el seu repte esportiu, l’Atacama Crossing, sobre el qual ha dit que es tracta “d'una de les curses més dures del món amb una durada de 7 dies” i que tindrà lloc del 30 de març al 5 d’abril. Gellida afrontarà aquest repte tenint en compte "la necessària preparació, l’esforç, l'obstinació per la superació i l'ànim de la motivació". Tot això, amb l'impuls de dur a terme aquesta aventura de manera solidària liderant el projecte Esport i Salut Mental Tarragona 2025.

L'Atacama Corssing, una prova esportiva a peu per etapades i de 250 quillòmetres

L’Atacama Crossing és una prova esportiva a peu per etapes, a ritme lliure i en autosuficiència, durant 6 etapes i 250 km, que es duu a terme en l'increïble desert d’Atacama a Xile. Una prova mítica, per la seva duresa i exigència, que imposa respecte per les condicions de participació en la mateixa i pel seu entorn natural extrem. Cada participant ha de portar la seva pròpia motxilla amb el seu aliment, sac de dormir i altres materials obligatoris.

La prova travessa un desert com el d’Atacama, àrid i pedregós, en el qual els participants hauran de passar les nits acampant en tendes compartides. Els corredors i corredores han d’estar equipats amb un equip mínim de supervivència i 2.000 kcal d'energia diària per alimentar-se. El recorregut de la prova consisteix en planes rocoses a més de 2.000 metres d’altitud (arribant fins i tot a superar els 3.000 metres). La temperatura pot ascendir durant el dia a més de 35°C, mentre que durant la nit pot descendir molt, fins i tot per sota dels 0ºC. 

Segells de reconeixement d'administració oberta