L'Ajuntament de Tarragona tindrà el Palau d'Esports plenament operatiu al setembre
Aquest dimecres 4 de maig s’ha realitzat l’acte oficial de cessió del Palau d’Esports de Catalunya per part de la Generalitat de Catalunya a l’Ajuntament de Tarragona. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha fet una entrega simbòlica de les claus del Palau a l’alcalde Pau Ricomà i seguidament s’han adreçat al recinte, on ha continuat l’acte per oficialitzar el traspàs de la gestió integral a l’Ajuntament, que el posarà a punt per tenir-lo plenament operatiu aquest mes de setembre.
L’esdeveniment ha comptat amb la presència d’Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física; Teresa Pallarès, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, i María José López, consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, entre altres autoritats.
Durant els parlaments, l’alcalde Pau Ricomà ha manifestat que el d’avui “és un dia dia important per Tarragona perquè la gestió del Palau d’Esports Catalunya passa oficialment a mans municipals. No ha sigut fàcil, però ho hem aconseguit". L'alcalde de Tarragona ha afegit: "Els dos Governs hem desencallat la situació patrimonial del Palau”, ha afegit. I finalment ha assegurat que “S’ha fet un treball d’anticipació i de previsió que facilitarà que la posada a punt del Palau no es dilati en el temps. Els clubs esportius de Tarragona mereixen tenir un espai com aquest per poder entrenar i competir; per tant, des d'avui el Palau d'Esports es converteix en la peça angular de la xarxa d’instal·lacions esportives de Tarragona".
Segons ha manifestat Laura Vilagrà, “La cessió és fruit de la bona cooperació entre dues administracions públiques; ens hi vam comprometre i avui és una realitat”. “Ha estat un tràmit complicat, però el Palau d’Esports ja és un equipament municipal destinat a l’impuls de l’esport i el gaudi de tota la ciutadania tarragonina” ha afegit la consellera de Presidència, qui finalment ha destacat que el Palau d’Esports de Catalunya és “una aposta en benefici de l’esport i perquè la xarxa associativa esportiva de la ciutat de Tarragona tingui un equipament que pugui fer seu, l’aprofiti i el gaudeixi: un equipament modern i sostenible”.
La consellera d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona, María José López, per la seva banda, ha avançat que “el Palau estarà enllestit per als clubs per quan comenci la propera temporada esportiva, al setembre”. Per a la posada a punt, ha continuat la consellera, s’invertiran 505.000 EUR, mentre que el manteniment anual té un cost estimat de 200.000 EUR, també sufragats per l’Ajuntament. La consellera, finalment, ha anunciat que el Patronat Municipal d’Esports de Tarragona (PMET) treballa perquè el Palau serveixi tant als clubs, que podran sol·licitar utilitzar-lo a partir del mes maig, com per acollir “grans esdeveniments”, que properament es faran públics.
L’acte per oficialitzar el traspàs de la gestió ha comptat amb les actuacions de gimnàstica rítmica del Club Esportiu Kalos Tarragona i del Club Gimnàstic de Tarragona.
Gestió integral municipal
El passat 18 de març, el ple de l’Ajuntament de Tarragona va aprovar la regularització juridicopatrimonial definitiva del Palau d’Esports perquè la gestió passi de forma permanent a l’Ajuntament de Tarragona. D’aquesta manera es va resoldre jurídicament la situació del Palau d’Esports. Això significa que a tots els efectes l’Ajuntament és qui s’encarrega i assumeix la gestió integral del Palau: manteniment, programació, cessions, etc.
Amb l’acord entre Ajuntament i Generalitat, anomenat mutació demanial, el consistori podrà gestionar l’equipament esportiu de forma permanent, ja que fins ara hi havia un conveni que cedia temporalment i per un any el Palau a l’Ajuntament de Tarragona (termini que va acabar aquest mes de març). Un cop es la mutació demanial es recull al Registre de la Propietat es fa efectiu el traspàs i l’Ajuntament procedeix a posar-lo a punt el Palau per als clubs i la ciutadania.
Una inversió inicial de mig milió d’euros
Per adequar el Palau al 100 % l’Ajuntament de Tarragona té prevista una inversió de 505.000 EUR. 190.000 EUR, d’una banda, per instal·lar el parquet mòbil (ja col·locat) i en fase d’execució imminent, només pendent de la licitació, de l’adequació del paviment de formigó, el marcatge, els ancoratges i l’equipament esportiu bàsic.
D’altra banda, en el ple es va aprovar enguany un modificatiu de crèdit de 315.000 EUR que està previst que s’executi durant l’any, per a la instal·lació del parquet fix (llavors el mòbil actual serà el que s’utilitzarà en competicions oficials de bàsquet, ja que només tindrà les marques de bàsquet), cortines separadores per a les diferents pistes, el protector del parquet i altres.
El manteniment anual, que inclou la consergeria, la neteja, les assegurances, es calcula en 200.000 EUR que també assumeix l’Ajuntament.
A diposició dels clubs al setembre
La nova temporada esportiva 2022/2023, que comença al setembre de 2022, marca els tempos de posada a punt del Palau. Els clubs acabaran la temporada actual en els equipaments i condicions d’ara i serà amb l’inici de la següent quan ja es podrà disposar del Palau per part de clubs i ciutadania. A tal efecte, pel que fa als clubs, aquest mateix mes de maig rebran el full de sol·licituds per a la utilització d’equipaments municipals per a la pràctica esportiva 2022/2023, on ja s’hi inclou el Palau.
Els criteris per adjudicar les hores i dies de la setmana per als entrenaments dels clubs seran completament tècnics, objectius, transparents i coneguts pels clubs i es prioritzaran aquells clubs que no ocupen cap instal·lació municipal en l’actualitat i s’aniran distribuint els dies i franges horàries a partir d’aquí entre tots els clubs que ho demanin. Un cop acabat aquest període de sol·licituds, al juny s’estudiaran i s’aprovaran les sol·licituds en comissió executiva del PMET i es comunicarà als clubs el calendari anual d’ús, que començarà al setembre.
Un espai multifuncional per al present i el futur
Més enllà de la posada a punt més immediata, com ja hem comentat, el Palau és un espai multifuncional que pot acollir des de la pràctica esportiva més quotidiana dels clubs, fins a grans competicions o competicions d’esport base. Actualment, la capacitat del Palau és de 2.500 espectadors amb les grades fixes (fins a la seva construcció el poliesportiu amb més capacitat era el del Serrallo, amb 1.800 localitats), però amb grades retràctils s’arriba als 5.000 que el converteixen en equipament per acollir competicions de primer nivell, per exemple, per partits de l’ACB,. En aquests casos, es poden llogar les grades retràctils fins que s’instal·lin definitivament.
El Patronat Municipal d’Esports està treballant perquè el Palau tingui una funcionalitat que es divideix en tres línies d’actuació:
- La utilització per part dels clubs de la ciutat, que l’espai equival a tres pavellons esportius. El càlcul amb què treballa el Patronat Municipal d’Esports és d’una ocupació mitjana de 1.500 esportistes de dilluns a divendres.
- Acollir esdeveniments d’alt nivell competitiu i concentracions esportives. Actualment, el Patronat Municipal d’Esports ja ha establert contactes amb diferents agents interessats. Actualment, a l’Anella ja s’organitzen campionats de Catalunya de natació, atletisme i patinatge, així com competicions espanyoles de natació, atletisme i rugbi.
- Fer del Palau d’Esports un centre de formació esportiva. Un dels pilars fonamentals per aconseguir un esport de qualitat és que els nostres tècnics estiguin ben formats, i és per això que el Palau es convertirà en un centre de formació de diferents ensenyaments esportius.