Esteu aquí: Inici Esports Agenda 2023 Pedalades per la memòria

Pedalades per la memòria

Activitat que posa en valor tant la mobilitat en bicicleta per la ciutat com la història, els principis i la força de l’autorganització popular (veïnal i laboral) als barris de Ponent i el rol imprescindible que aquesta col·lectivitat va jugar als 60, 70 i 80 per construir els barris que coneixem avui en dia.

Ruta:
La passejada sortirà del riu Francolí (Necrópolis romana) on es farà la primera explicació sobre el barraquisme que va existir a la llera del riu, com vivien i com s’organitzaven. Després en desplaçarem fins al barri de Torreforta, on ens aturarem al carrer Prades, on va existir el primer cinema de Ponent, el Clàssic, que es va inaugurar al 61 i que va suposar un pol cultural i social esencial pel barri.

Seguidament ens desplaçarem fins a Bonavista, on ens aturarem a la Plaça de la Constitució per conèixer la lluita veïnal que es va donar, sobretot a finals del franquisme, per millorar les condicions materials i socials del barri.

A continuació, iniciarem la tornada en direcció al riu i ens aturem a Campclar, a la Plaça de Camarón, per explicar 2 temes: per una banda la història de la plaça i de l’escultura de Camarón, així com el paper de la cultura i la música com eix vertebrador de la comunitat gitana al barri. I per una altre banda, la història de la fàbrica de camises Valmeline, situada just al davant, on recordarem les condicions de treball i la lluita sindical de les dones que hi treballaven fins que finalment la fàbrica va tancar al 80.

Després d’aquesta parada, ja tornarem a la Necrópolis on acabarem l’activitat al mateix punt on havia començat.

Durant tota la ruta s’aniran introduint falques, consells i reflexions sobre com circular en bici i de forma segura per la ciutat, així com les millores que es podrien fer per facilitar la connexió entre Ponent i centre i potenciar l’ús de la bici com element vertebrador de la ciutat i de lluita contra la segregació i atomització comunitària.

Activitat apta per tota aquella persona amb capacitat de pedalar per la ciutat (passeig de 9km).
 

Per a qualsevol dubte o si algú necessita bici per fer l’activitat, escriure a info@escamot.cat.

Pedalades per la memòria
Què
Esports, Visites, rutes i excursions, Patrimoni i història
Quan
07/09/2023 18:00 to 21:00
Localització
Preu
Gratuït
Organitzat per 
La Teulada
Afegeix a la teva agenda...
« Setembre 2024 »
Setembre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Segells de reconeixement d'administració oberta