Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2024 La tercera edició del festival Tarragona Juga es trasllada al Palau Firal i de Congressos

La tercera edició del festival Tarragona Juga es trasllada al Palau Firal i de Congressos

La tercera edició del festival Tarragona Juga es trasllada al Palau Firal i de Congressos

El cap de setmana del 9 i 10 de novembre, el joc de taula, entès com oportunitat educativa, pren el protagonisme a la ciutat
La tercera edició del festival Tarragona Juga es trasllada al Palau Firal i de Congressos Joan Carles Borrachero
15/10/2024

El cap de setmana del 9 i 10 de novembre, l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) organitza la tercera edició del Tarragona Juga, el festival de jocs de taula de la ciutat coorganitzat per l’associació Tarragona Juga. L’esdeveniment, que té l’objectiu de reivindicar el joc de taula com a oportunitat educativa i com a activitat social i cultural per a totes les edats, oferirà un ampli ventall de formes de jugar. Concretament es plantejaran més de 50 propostes de joc diferents durant tot el cap de setmana. I, a més, una setmana abans es començaran a realitzar activitats prèvies als Centres Cívics.

El festival mobilitza més de 135 persones que hi participen, de forma voluntària, al llarg de les dues jornades, sense comptar els equips tècnics municipals i d’altres serveis que fan possible l’esdeveniment com Clubs i Associacions, entitats, autors, botigues i departaments municipals (Centres Cívics, Joventut – Espai Kesse, Biblioteca Pepita Ferrer – Cultura, Europe Direct i Capacitats Diverses i PMET).

El festival serà una mostra de jocs de taula dinamitzada per les diferents associacions, entitats i clubs participants i se celebrarà el dissabte 9 de novembre de 10 h a 20.30 h; i diumenge 10 de novembre de 10 h a 14 h.

Les activitats del cap de setmana, tant per a infants com per a adults, tindran lloc al Palau Firal i de Congressos. També hi haurà espais adreçats al públic infantil, de jocs tradicionals i de joc lliure. Entre les activitats destaquen els jocs infantils i familiars, partides de rol, scape rooms, sorteigs, torneigs, demostracions de novetats i presentació de prototips de jocs a càrrec dels seus propis creadors. Hi haurà un espai exterior amb jocs de fusta i altres activitats pensades per a un públic més infantil i familiar.

L’entrada al festival és lliure i gratuïta, però hi ha algunes activitats puntuals que sí que requereixen inscripció prèvia  a tarragona.cat/tgnjuga per qüestions d’aforament com és el cas de les partides de rol, l’scape room, alguns tornejos o els tallers.

Novetats de la tercera edició

Entre les novetats d’enguany hi ha l’Scrabble gegant; una partida de rol per a persones amb discapacitat visual o un taller de pintura de miniatures. A més, l’Associació Sense Barreres, a través de Capacitats Diverses, aporta un parxís adaptat.

També participen diverses botigues que, per una banda, tindran els seus propis dinamitzadors i podran ampliar l’espai de joc i, per l’altra, permetran que els assistents puguin comprar aquells jocs que han provat. També s’oferiran espais de restauració amb un bar a l’interior i dos foodtracks a la zona exterior.

La consellera d’Educació, Isabel Mascaró, ha destacat que “després de l’exitosa edició de l’any passat es va valorar no només un canvi d’ubicació per poder acollir més propostes i més participants, sinó també perquè el festival es converteixi en una fita de ciutat i en una cita referent al calendari de jocs de taula moderns de Catalunya i més enllà. TGN Juga contribueix a fer de Tarragona una ciutat educadora”.

Des de l’IMET s’aposta per un festival humanitzat superant barreres arquitectòniques i fent-lo accessible, delimitant zones per colors. Es treballa perquè a cada edició s’hi pugui encabir diferent tipologia de jocs perquè tothom, sense diferències, hi pugui jugar. Les setmanes prèvies a l’esdeveniment es fan sessions per formar les persones voluntàries en l’explicació dels jocs.  

“Des de l’IMET el projecte del festival queda emmarcat en el treball de Currículums de Ciutat  i de reconèixer les competències educatives transversals que el ric ecosistema educatiu que tenim a Tarragona ens aporta”, ha dit Mascaró.

La consellera ha detallat que “a través del joc treballem per una educació inclusiva i lúdica, la cohesió social i el treball en xarxa, generem espais per compartir petits i grans, promovem, l’ús de la llengua catalana i es fomenta el temps lliure de pantalles. En definitiva potenciem Tarragona com a Ciutat Educadora, com una ciutat que juga i que viu el joc com un element educatiu i socialitzador al llarg de les diferents etapes de la vida”.  Mascaró ha apuntat que “els jocs de taula són una molt bona alternativa a les pantalles. I hem de treballar per un desenvolupament infantil allunyat de les pantalles".

Jan  Gonzalo, de l’associació Tarragona Juga, ha volgut reivindicar la importància de tots els voluntaris i personal que fa possible aquest festival: “Potser sembla que el més important són els jocs, però el més important són les persones que fan possible aquest esdeveniment”.

Mascaró també ha agraït a l'associació Tarragona Juga i a la resta d'entitats la seva tasca per fer possible aquesta tercera edició del festival. 

Enguany el festival s’ha organitzat amb la col·laboració de clubs i associacions de la ciutat (Associació Cultural i Lúdica Club Diògenes; AJRET-Associació de Jugadors de Rol i Estratègia de Tarragona; Club de Bridge de Tarragona); i també d’altres ciutats del territori (Reus, Valls), centres educatius (Ins Torreforta,  Inst. Vidal i Barraquer). A més, comptem amb la participació de divulgadors d’aquesta afició locals com AYAJuegos i LaTaulaPlana. Tots ells, juntament amb la mateixa Associació TGN Juga,  aporten voluntaris i voluntàries que explicaran els jocs de taula al públic assistent.

El divendres 8 de novembre es convocarà una xerrada inaugural a l’IMET a càrrec de Maria Rosa Ruiz Morales, psicòloga clínica sanitària a banda de juganera i autora del llibre ‘Crecer jugando’.

Tota la informació del festival es pot consultar en aquest enllaç.

Segells de reconeixement d'administració oberta