La Comissió Europea presenta a Tarragona el projecte educatiu "Capses d'Aprenentatge"
El claustre de l’Insitut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) ha acollit avui la presentació de les capses d’aprenentatge «La Terra, any 2257», un projecte de la representació de la Comissió Europea a Barcelona desenvolupat per l’empresa GamLab per a centres d’ESO de Catalunya i Balears, i que s’ha presentat en primícia a la ciutat de Tarragona, on compta amb la col·laboració d’Europe Direct Tarragona i el mateix IMET.
Les capses d’aprenentatge «La Terra, any 2257» són uns materials pedagògics per treballar a classe, en grups reduïts, temes com ara els orígens i la història de la Unió Europea (UE), el funcionament de les seves institucions, la repercussió que tenen les polítiques de la UE en el dia a dia, el concepte de ciutadania europea o els valors de la Unió. Les capses plantegen diversos reptes que s’han d’abordar de manera col·laborativa. A través de la resolució dels reptes, els alumnes es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge i desenvolupen competències diverses: geografia i història, matemàtiques, tecnologia, llengua i literatura, anglès i economia, entre d’altres.
En el marc de la presentació, el conseller d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona, Berni Álvarez, ha recordat que “des de l’IMET sempre es col·labora amb totes aquelles iniciatives encaminades a apropar la Unió Europea als joves; dues de les principals activitats de l’IMET en el marc d’aquest treball són les campanyes Un arbre per Europa i Let’s Clean Up Europe, en les quals cada any participen centenars d’alumnes”.
Per la seva banda, Laura Rahola, cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ha manifestat que “una de les prioritats de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona és promoure el coneixement sobre la UE entre l’alumnat de Catalunya i les Illes Balears”. “L’educació —ha afegit— és una de les millors eines que tenim per contribuir a formar una ciutadania activa, participativa, crítica i implicada en el projecte europeu”.
El cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, ha destacat al seu torn la importància de fer la presentació a la ciutat de Tarragona: "Des de les institucions europees sempre s'ha donat importància a territorialitzar la comunicació i sortir de les capitals”. “El present i futur d'aquesta comunicació passa per fer pedagogia als centres educatius amb projectes com les Escoles Ambaixades del Parlament Europeu o les capses pedagògiques, que avui presentem a Tarragona" ha conclòs.
Finalment, la consellera de Promoció Econòmica i Europe Direct Tarragona, Montse Adan, també ha incidit en la presentació en primícia a Tarragona: “Ens satisfà molt presentar una iniciativa molt vinculada al nostre territori i que a la vegada arriba a tot Catalunya i Balears” i ha destacat “la tasca de les institucions europees i concretament d’Europe Direct de Tarragona, que enguany fa 15 anys que treballa per vincular la ciutat als projectes europeus organitzant activitats que permeten aterrar en clau local les prioritats que marca la Comissió Europea”. “Durant aquest temps hem treballat per la transformació i innovació de Tarragona a través de la participació, la reflexió i el debat sobre el futur d’Europa juntament amb la ciutadania” ha conclòs Adan abans de passar a fer balanç de les activitats de 2023.
1.500 alumnes als tallers i xerrrades d’Europe Direct Tarragona durant 2023
La consellera Adan ha fet durant la presentació balanç de les activitats d’Europe Direct l’any 2023, i n’ha destacat que s’han organitzat tallers i xerrades en centres educatius dels quals se n’han beneficiat prop de 1.500 alumnes.
L’oficina també ha col·laborat en accions medioambientals al territori conjuntament amb entitats locals i centres educatius, on s’han netejat algunes zones verdes i s’han plantat arbres i plantes. Entre aquestes activitats, destaquen la campanya Let’s Clean Up Europe o la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, al novembre.
Per segon any consecutiu, Tarragona ha projectat a més les pel·lícules finalistes del Premi del Públic Lux de cinema europeu i es tornarà a fer el 2024. Destaquen també la participació a la Fira Camins d’FP, en el marc de l’Any Europeu de les Competències, o la participació a la Nit Europea de la Recerca, que va registrar l’assistència de més de 4000 persones als estands instal·lats a la plaça Corsini.
Adan ha manifestat a més que “Europe Direct Tarragona afronta aquest 2024 amb una proposta d’activitats vinculades a les prioritats de la Comissió Europea, com són el Pacte Verd Europeu (Green Deal) i el Pla de recuperació Next Generation, sense oblidar les Eleccions Europees que se celebraran el proper dia 9 de juny”.
“L’any ha arrencat fort per Europe Direct Tarragona que, fins al moment, ja ha realitzat diverses xerrades, tallers i Simulacions al Parlament Europeu a diferents centres educatius i altres activitats com la col·laboració amb el projecte Educació per la Pau i celebració conjunta del DENIP 2024” ha afegit, i ha destacat també la Simulació del Parlament Europeu a la URV com una de les activitats més rellevants del 2024.