Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2023 La First Lego League Tarragona-Reus reunirà prop de 350 joves per resoldre un repte energètic

La First Lego League Tarragona-Reus reunirà prop de 350 joves per resoldre un repte energètic

La First Lego League Tarragona-Reus reunirà prop de 350 joves per resoldre un repte energètic

La URV organitza aquest programa, amb el suport de l'IMET, que impulsa l'aprenentatge d'habilitats i competències STEAM
22/02/2023

La Universitat Rovira i Virgili, a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), organitza la 12ª edició de FIRST® LEGO® League a la demarcació de Tarragona. Enguany els tornejos FIRST LEGO League Challenge (de 10 a 16 anys) i FIRST LEGO League Explore (de 6 a 9 anys) tindran lloc aquest dissabte 25 de febrer a les instal·lacions del Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Hi participaran en total 347 joves organitzats en 52 equips procedents de 22 centres educatius i entitats de la demarcació: 206 competiran a la categoria FIRST LEGO League Challenge i 141 ho faran a la modalitat FIRST LEGO League Explore. Avui s’ha presentat al Rectorat de la URV aquesta competició, en un acte en el que han participat representants de la URV i l’ETSE i de les institucions implicades.

La FIRST LEGO League és un esdeveniment en què la ciència, la tecnologia i la diversió són protagonistes alhora que promou els valors del treball en equip i la capacitat emprenedora entre nenes i nens i joves. Els participants hauran de pensar i resoldre problemes reals a través de la investigació científica i, a banda, superar proves amb l’ús d’un robot construït i programat per ells mateixos. El rector de la URV, Josep Pallarès, ha destacat durant la presentació la importància de què esdeveniments com aquest “fomentin l’aprenentatge a través de la experimentació, i també ha posat en valor el fet d’aconseguir “despertar vocacions científiques, sobretot entre les noies”. A l’acte també han participat Àngel Cid, director de l’ETSE; Manel Castaño, conseller d’Educació, Ocupació, Desenvolupament Econòmic i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tarragona; Daniel Recasens, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Reus, i Laia Sala, cap de Màrqueting i Comunicació de l’empresa IDIADA.

El repte Super PoweredTM

La competició desafia cada temporada els joves a resoldre problemes del món real mitjançant les oportunitats que ofereix la ciència i la tecnologia. En aquesta edició, el Desafiament Super PoweredTM convida els equips a explorar d’on prové l’energia i com es distribueix, s’emmagatzema i s’utilitza, així com a posar a treballar la seva creativitat “superpoderosa” per innovar i aconseguir un futur energètic millor. “Volem incentivar que es plantegin preguntes i pensin en solucions innovadores sobre un tema tan d’actualitat com és l’energia”. Cid també ha volgut destacar que dels 347 participants, un 40% són noies. “Per a la Universitat és molt important trencar, amb activitats com aquesta, els sostres de vidre que frenen moltes noies a fer formació STEAM”.

Un any més, els nens i nenes d’entre 6 i 9 any tenen el seu espai destacat en el programa: FIRST LEGO League Explore. Enguany el desafiament els porta a elaborar un petit treball de recerca en què reflexionen sobre alguna situació quotidiana del món actual relacionada amb la temàtica de l’energia i preparen un pòster d’equip amb el resultat de la recerca. A més a més programen i construeixen una maqueta mecanitzada basada en peces LEGO® Education WeDo que respon a una programació senzilla, definida i elaborada en la seva totalitat pel propi equip. El dia del torneig compartiran amb els altres les seves idees, la maqueta i el que l’equip ha après, davant d’un equip de científics.

Els participants més grans de FIRST LEGO League Challenge es converteixen en aquesta ocasió en científiques i enginyeres i pensen com a tal per elaborar un projecte d’innovació en el que identifiquen un problema relacionat amb la temàtica de l’energia, investiguen el problema i les propostes de solució, dissenyen i creen una tecnologia, equipament o mètode que suposi una millora, comparteixen les idees i milloren la solució i fan una presentació creativa. A més, dissenyen, construeixen i programen un robot autònom utilitzant la tecnologia de LEGO MINDSTORMS per resoldre sobre un tauler oficial el major nombre de missions proposades. El dia del torneig els equips defensaran els resultats del seu treball davant d’un jurat i posaran a prova el funcionament del seu robot davant d’àrbitres. Tot això ho fan a través dels valors FIRST : descobriment, innovació, impacte, inclusió col·laboració i diversió.

Molts dels equips participants a FLL Tarragona-Reus ja han superat una fase prèvia, anomenada microFLL. Es tracta de tornejos interns que s’organitzen a les escoles provincial per escollir els representants.

Amb l’objectiu que es converteixi en un esdeveniment territorial, la seu s’alterna cada any entre Tarragona i Reus. El torneig compta enguany amb el suport de la Diputació de Tarragona, dels ajuntaments de Tarragona i de Reus, i de l’empresa IDIADA.

“Com a Ciutat Educadora, Tarragona acull amb orgull totes les iniciatives que fomentin la vocació i l’esperit tecnològic” ha manifestat el conseller d’Educació de l’Ajuntament, Manel Castaño. “Ajudar a augmentar les aspiracions dels joves, i en especial de les nenes i dones respecte al seu desenvolupament professional en l’àrea de l’enginyeria, la ciència i la tecnologia és un valor que compartim plenament com a Ajuntament”, ha conclòs el regidor tarragoní.

L’Asociación Ingeniera Soy, és l’entitat encarregada d’impulsar FIRST LEGO League a l’Estat espanyol. En conjunt, se celebren tornejos classificatoris a 32 ciutats amb la participació de més de 17.500 participants.

Segells de reconeixement d'administració oberta