Ematsa, Ajuntament i Generalitat impulsen el primer títol de formació professional especialitzat en les xarxes, instal·lacions i estacions de tractament d’aigua
L’Ajuntament de Tarragona, l’Empresa Mixta d’Aigües de Tarragona, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, i l’IES Pere Martell posen en marxa un nou mòdul de formació professional de tècnic en xarxes, instal·lacions i estacions de tractament d’aigua.
Aquest projecte formatiu, impulsat per la Generalitat de Catalunya i Agbar, és pioner a tot l’Estat i s’impartirà a l’Institut Pere Martell de Tarragona en règim d’alternança i dual a partir del curs vinent, millorant així l’oferta formativa de la ciutat que esdevé referent en l’impuls de la formació professional dual.
Així mateix, aquesta nova titulació respon a la necessitat del sector de l’aigua d’oferir una formació professional vinculada directament amb el cicle integral de l’aigua i el medi ambient. En aquest sentit, els alumnes rebran un primer curs de formació teòrica i destinaran el segon a realitzar pràctiques formatives a Ematsa, Comaaigua i Sorea. Els alumnes que finalitzin aquest mòdul obtindran una titulació homologada.
El conveni també dóna resposta a la necessitat de formació i qualificació dels treballadors del sector i permetrà que les parts desenvolupin processos de reconeixement acadèmic de l’experiència laboral i de la formació contínua del personal treballador d’Agbar i de les seves empreses filials, així com de treballadors de tot el sector de l’aigua.
Amb la posada en marxa d’aquesta nova titulació, Tarragona esdevindrà la primera ciutat en impartir el títol, la qual cosa la situa en la punta de llança de la formació professional del sector de l’aigua. Per la seva part Ematsa, es convertirà en una de les empreses impulsores del primer títol de FP vinculat al sector de l’aigua i del medi ambient. Un altre dels objectius és millorar l’oferta formativa a Tarragona, sent referents en l’impuls de la FP dual.
Per la seva part, l’alcalde i president d’Ematsa ha destacat que aquesta nova formació servirà “per generar més oportunitats d’ocupabilitat als joves del municipi i de l’àrea de Tarragona”.
L’acord amb l’IES Pere Martell també preveu que Ematsa bequi als alumnes que cursin els estudis, així com propiciar les visites tècniques i algunes sessions de formació en les seves instal·lacions. L’empresa d’aigües també facilitarà l’actualització del professorat a partir de visites i converses amb els seus tècnics.
Un altre dels aspectes claus és la donació per part d’Agbar de material i utillatge al taller de l’institut per la realització de la formació pràctica. Finalment, l’empresa també prestarà temporalment equips per la formació pràctica de l’institut. D’aquesta manera, Ematsa es convertirà en una de les empreses impulsores del primer títol de FP vinculat al sector de l’aigua i del medi ambient.
La implantació d’aquesta prova pilot culmina un procés iniciat el 2012 quan el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va aprovar la creació del títol propi de grau mitjà de Xarxes, instal·lacions i estacions de tractament d’aigua.
El conveni signat avui amplia la col·laboració ja existent entre empreses com Ematsa i Agbar i Ensenyament que, des de 2012, desenvolupen actuacions conjuntes en l’àmbit de l’educació infantil, l’educació primària, l’ESO, el batxillerat i la formació professional inicial amb l’objectiu de difondre un ús sostenible de l’aigua i l’educació mediambiental.