Esteu aquí: Inici Educació Notícies Notícies 2012 L'alcalde visita l'edifici de la Chartreuse

L'alcalde visita l'edifici de la Chartreuse

L'alcalde visita l'edifici de la Chartreuse

L’equipament, que acollirà l'Escola Oficial d'Idiomes, està previst que funcioni a partir del mes de maig del 2013 i les obres es fan amb un total respecte al patrimoni arquitectònic.
L'alcalde visita l'edifici de la Chartreuse El conseller d’Ensenyament, Joan Sanaujes; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i la directora de l’EOI, Yolanda Scott-Tennent, visitant les obres de la futura seu de l’EOI. Foto: Mauri
23/02/2012

Aquest mati l’Alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat del conseller d’Ensenyament, Joan Sanaujes, i la directora de l’Escola Oficial d'Idiomes, Yolanda Scott-Tennent, han visitat les obres del futur edifici de l’EOI de la ciutat. Per ubicar aquest centre s’ha pensat en recuperar l’antiga fàbrica de la Charrtreuse i el conjunt dels pares cartoixans perquè pugui esdevenir un espai dedicat a l’ensenyament i a activitats lúdiques i culturals. L’equipament està previst que funcioni a partir del mes de maig del 2013 i les obres es fan amb un total respecte al patrimoni arquitectònic. Ballesteros ha dit  que “el 40 % de les obres ja estan enllestides i no permetrem que es qüestioni que aquí hi ha de venir l’EOI, o que Tarragona es quedi sense aquest equipament. És absolutament inapel·lable.”

 

Projecte tècnic

Perquè l’antiga Fabril Tarraconense pugui acollir l’Escola Oficial d’Idiomes s’ha de remodelar el nucli vertical existent –la torre del rellotge- per tal de dimensionar l’escala protegida i afegir-hi un ascensor adaptat i construir dos nous nuclis, un a la part central del rengle i l’altre protegit amb ascensor adaptat al final de la zona remodelada (en contacte amb l’exterior), de manera que l’accessibilitat i l’evacuació de les persones estiguin assegurades.

El projecte contempla enderrocar el celler afegit pels pares cartoixans al costat de les “cent escales” per les dificultats d’aconseguir una bona relació amb l’exterior i amb la resta de l’edificació, així com la visió de les instal·lacions des del carrer Doctor Zamenhof. Així es configurarà el tester perpendicular al carrer alineat amb l’edificació dels alambins, que millora clarament la situació actual.

S’accedirà a l’edifici per la planta baixa en la part central del rengle passant a un vestíbul interior. L’organització de les plantes baixes i primera és la mateixa, amb un passadís central i espais a banda i banda.

A partir del vestíbul, hi haurà l’escala central i consergeria, cap al sud es disposaran set aules i dues aules PG i cap al nord hi hauran els serveis, la secretaria, la direcció i diversos despatxos de professorat. En planta pis es disposen a banda i banda del passadís, onze aules, una d’informàtica, dos laboratoris d’idiomes, tres despatxos de professorat i els serveis en contacte amb l’escala.

En l’última planta, sota les encavallades, s’hi ubicaran:

  • Entre el nucli vertical de la torre del rellotge i l’escala central: la biblioteca/mediàtica/internet, zona d’estudis amb possibilitats d’accés directe des del carrer (torre del rellotge) i, a l’altre extrem, l’auditori amb possibilitat d’accés des del carrer (pati posterior).
  • En la part central, en l’antiga capella, s’hi instal·larà la sala de professors i, a l’altra banda, al costat del vestíbul de planta, l’escala central, els serveis. El projecte d’adequació de l’edifici ha estat redactat pels arquitectes Víctor Seguí Santana i Josep Pratdebasa Fargas i l’enginyer Joan Font Armengol.

 

 

Historia de la Chartreuse

La fàbrica del Chartreuse està situada a la plaça dels Infants, en l’illa delimitada pels carrers Vapor, Cent escales, Doctor Zamenhof, Castaños i Smith. La seva història es remonta al 1857, quan es va inaugurar l’antiga Fabril Tarraconense, que fabricava tèxtil de filats i teixits de vapor i que va funcionar fins l’any 1869. L’any 1882, els pares Cartoixans van comprar la Fabril Tarraconense, ja reconvertida en destil·leria d’alcohol, i van realitzar obres d’ampliació. Amb posterioritat un incendi va destruir bona part de les edificacions i els arquitectes Pau Monguió i Jose M. Pujol de Barberà es van ocupar de la reconstrucció dels edificis afectats. L’any 1902 els pares Cartoixans van ocupar efectivament la fàbrica, que es va anar ampliant en funció de les seves necessitats al llarg del temps.
 

La construcció

L’Escola Oficial d’Idiomes estarà acollida per l’edifici de l’antiga Fabril Tarraconense, als efectes caldrà remodelar la torre del rellotge per tal de rehabilitar l’escala catalogada com a protegida a més d’afegir-hi un ascensor adaptat.

S’enderrocarà un celler, afegit a posteriori pels pares cartoixans, que donen a “les cent escales” per donar una visió d’harmonia al conjunt i de alineament de propi edifici. S’accedirà a l’edifici per la part central del rengle, des del vestíbul principal s’accedirà a les plantes, que tindran una distribució de passadís central i espais a banda i banda, on estaran les aules, despatxos, zones de serveis. A la última planta s’ubicarà la biblioteca, zones d’estudi, l’auditori, i sales de professors. A l’antic edifici de calderes s’ubicaran les bombes de calors, els grups elèctrics i climatitzadors.

 

Dades

Projecte: Seguí Arquitectura SL
Pressupost (abans d’IVA): 6.852.011,54 €
Superfície del Solar: 4.393,00 m2
Superfície construïda edifici EOI: 3.979,90 m2
Superfície construïda edifici Alambis: 1.691,10 m2
Total Superfície construïda de la reforma: 5.671,0 m2

El Consell d'Administració del Servei Municipal de l'Habitatge reunit en data 14 d'abril de 2011 va adjudicar les obres de rehabilitació de l'antiga fàbrica de la Chartreuse per ubicar-ne l'EOI a l'empresa: UTE ACCIONA INFRAESTRUCTURAS SA – TCSA TRANSCORNEJO. El termini d’execució és de 24 mesos.

Segells de reconeixement d'administració oberta