Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2024 Sant Magí 2024 s'amplia als parcs amb noves propostes musicals

Sant Magí 2024 s'amplia als parcs amb noves propostes musicals

Sant Magí 2024 s'amplia als parcs amb noves propostes musicals

El consum responsable de l’aigua es manté amb la Revetlla Il·luminada i propostes divulgatives
Sant Magí 2024 s'amplia als parcs amb noves propostes musicals Foto: Joan Carles Borrachero
22/07/2024

Les festes de Sant Magí, que se celebraran del 9 al 19 d’agost i la programació creix en espais a l’aire lliure per a propostes musicals. Amb la voluntat d’arribar a nous espais de la ciutat, hi haurà dues nits en parcs públics, com la del Francolí amb Jordi’s Festival, que després de l’èxit de Santa Tecla com a nou escenari musical, ara s’amplia per Sant Magí. I s’afegeix, a més, una nova proposta, com és la Tarrako Rotten Fest al parc de la Ciutat. “D’una banda obrim nous espais per a gent jove, música alternativa i oportunitats de cultura per a tots i totes”, ha destacat la consellera de Cultura, Sandra Ramos, aquest matí en roda de premsa “i de l’altra mantenim el ritual festiu, el respecte per un consum raonable de l’aigua i d’altres propostes que des de la conselleria de festes volem ampliar i millorar”.

Música als parcs

El nou espai dedicat a la música d’enguany és el parc de la Ciutat. Una proposta organitzada conjuntament amb l’Associació de Veïns de la Verge del Carme. Feia temps que no es convertia en una sala de concerts a l’aire lliure i enguany comença amb força, el 10 d’agost a partir de les 18h, amb un festival musical alternatiu d’estils punk i metal, amb grups locals i del territori i una mirada reivindicativa juvenil i enèrgica. El Tarrako Rotten Fest portarà grups com FuckMyLif, hardcore-punk de Manresa; Fingerbiter, metal alternatiu de Tarragona; Hashtack, metal-punk de l’Alt Penedès; The Jodes, punk-rock de Tarragona) i Fumetal, rap-metal de Tarragona.

El Jordi’s Festival serà sens dubte el punt neuràlgic de la festa el divendres 16 d’agost a partir de les 20h. El parc del Francolí oferirà una nova proposta musical que portarà a Lírico en la Casa, el rei del dembow dominicà a l’escenari i ens farà ballar totes les seves cançons. Seguirà la nit amb @Jayxme, provinent dels millors festivals de reggaeton. La festa acabarà amb la música dels millors discjòqueis del territori, com són @rubenromerodj, @ricky_rf i @aleixballestedj. El Jordi’s Festival tindrà un preu de 7€ i hi haurà servei de bar i restauració en el recinte.

L’endemà ja per la tarda, 17 d’agost a partir de les 17h, serà el torn de Sensoria Sant Magí 2024, que estrena nova ubicació després de dos anys al passeig de les Palmeres. Aquest grup ens oferirà la millor proposta de música electrònica del moment i per l’esdeveniment, es comptarà amb dos escenaris perquè tant amants del house com del tecno més pur, gaudeixin d'una experiència única. L’esdeveniment també comptarà amb zona de bar, restauració i un petit mercat de projectes locals.

La iMAGinada, un any més al Camp de Mart

Sens dubte, però la Imaginada és la festa de Sant Magí per excel·lència. Així doncs, un nou compendi de propostes familiars, reivindicatives i cooperatives, que ja celebren la 16a edició, amb un públic fidel i que estima seva ciutat i seva gent, omplirà el Camp de Mart. La inauguració està prevista el dimecres 10 d’agost a la plaça del Fòrum a partir de les 19.30h, amb una cercavila i espectacle, que ens portaran fins als jardins, seu habitual de la Imaginada. A partir d’aquí seran cinc dies carregats de reivindicació festiva, sempre lluitant per fer el món una mica millor.

XXVa Capsa Music Festival

La consellera ha volgut posar especial èmfasi en un acte molt especial, com es la celebració del 25è aniversari del Festival de l’aMt, Capsa Music Festival. I és que ha destacat que “l’Associació de Músics és una de les entitats més fidels a la festa i la cultura tarragonines, després d’aquestes dues dècada des, sempre amb l’afany de programar música tarragonina però també d’arreu” i ha afegit, “fans dels tributs i de la història de la música moderna, aquesta vegada ens portaran una miqueta de tot”. Així doncs el Teatre Auditori del Camp de Mart es vesteix de festa per rebre el 17 d’agost a partir de les 20h, el Festival de l’aMt, amb Connexions, grup instrumental i espais sonors de Tarragona; Eloi Duran, indie-pop - autor de Tarragona; Nôrte, indie-rock de Tarragona; Big Mama Montse & Captain’s Brotherhood, blues - autora de Barcelona i Marina BBface & The Beatroots, funk-soul i rock de Barcelona. Serà d’accés lliure.

Les revetlles de Sant Magí

A la plaça del Rei, per segon any es farà la revetlla il·luminada, la Revetlla de la vigília de Sant Magí, amb dues sessions. La primera a les 21h de caràcter més familiar amb un format revetlla petita, pensat en exclusiva per als nens i nenes de fins a 12 anys, que podran ballar davant dels elements típics de la festa com són el Càntir, el Carro, la Síndria i la Petxina Pelegrina, que seguiran tenint protagonisme en la revetlla però això sí, sense aigua i la de les 23.30h amb la Companyia d’Espectacles Pa Sucat i DJ de la Llum, on els elements repetiran la ballaruga, acompanyats de nous efectes audiovisuals creats per a l’ocasió i amb la música més actual.

I com sempre, a la plaça de la Font, a les 23 h, la revetlla de Sant Magí comptarà amb Femme Versions i la Banda Neón. La imprescindible revetlla a la plaça més emblemàtica de Tarragona. Una nit plena de festa, emocions i sobretot bona música per ballar a cop de versions, fins que el cos digui prou.

La part familiar, festiva i ritual

En la línia engegada els darrers anys amb la voluntat de fer un ús responsable de l’aigua davant la situació actual què vivim en respecte per al canvi climàtic, des de la conselleria de Cultura s’ha decidit consolidar la Revetlla Il·luminada, així com, gràcies al treball divulgatiu d’Ematsa, activitats familiars entorn a aquest bé tan preuat.
Així doncs, el vestíbul del Teatre Tarragona serà l’escenari de tres propostes familiars dels Tarraquanins, d’una banda Brufaganya, amb Agus Farré que ens explicarà la història d’un excursionista perdut i totes les peripècies que passa quan se n’adona que porta la cantimplora d’aigua buida i un segon espectacle, a càrrec de Genovesa, narratives teatrals Goteres, poemes i rimes, on l'aigua, que és tossuda; sempre intenta tornar al mar. La tercera experiència familiar amb l’aigua, serà La pirata del nas vermell, on Núria Garcia ens portarà a navegar seguint un misteriós mapa del tresor. Les tres propostes podran veure’s en diferents sessions i en horari de matí o tarda.
Les festes de Sant Magí son també tradició i seqüència ritual. Una de les cites més esperades és la diada castellera de la plaça de les Cols, sense perdre lloc per veure els diferents moments més emblemàtics de la celebració del sant, com la Professó del 19 d’agost, com l’arribada de l’Aigua la vigília des de l’arribada de la Brufaganya a partir de les 18h de la tarda on, els portants, cavalls i carros enramats, faran arribar l’aigua fins al Portal del Carro, acompanyats del Seguici de Sant Magí, integrat pel penó de la festa a cavall, Magí de les Timbales, gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, carros enramats i carro enramat del sant.

La majestuosa Professó del 19 d’agost, Sant Magí, arrencarà a les 19h amb l’Anada, on tornaran a participar els elements del Seguici, que emprendran la pròpia Professó amb la imatge del Sant, infants representant la persecució i martiri de sant Magí pels soldats romans, els penons corporatius i els Ministrers de la Ciutat de Tarragona.

Per a tots els públics, nens i nenes i famílies senceres, tornen les visites guiades a la Casa de la Festa. Aquest estiu es podrà tornar a gaudir de l’espai i veure les bèsties, els gegants i els nanos de prop, tant en visites lliures com en visites guiades per Sant Magí, que trobareu a la programació i que es repetiran per Santa Tecla, com els darrers anys.

La volta estrellada...la imatge d’enguany

La imatge gràfica d'aquest Sant Magí és de la dissenyadora Marta Escobar Felip, una vila-secana, que és alhora fotògrafa i il·lustradora i que sempre articula els seus projectes al voltant de la creació d'universos gràfics, al servei de la comunicació sovint relacionada amb l'àmbit cultural.

La idea que ha presentat per a la imatge d’enguany és la relació entre la situació actual de sequera i la capella del Sant. El fons de la imatge emula el sostre estrellat de la capella de Sant Magí al portal del Carro. Els exvots en forma de vaixell es substitueixen aquí pel desig d'un exvot nou: una gran gota d’aigua sagrada de pluja que cau del cel. La figura posa en relació la part espiritual i la terrenal de l’aigua i la festa en relació també a la història d’una ciutat que ja des dels romans cercava l’aigua per viure. 
 

Segells de reconeixement d'administració oberta