El Pla Estratègic de Cultura acull tres noves jornades aquest mes de maig
El mes de maig arrenca amb tres nous àmbits de treball dins el procés participatiu del Pla Estratègic Tarragona Cultura: l’impacte econòmic i social, la cuina i la cultura popular. Entre el dijous 2 i el dimarts 7 de maig, una jornada al vestíbul del Teatre Tarragona, una taula de treball al Teatret del Serrallo i una tercera al Centre Cultural Antic Ajuntament; abordaran aspectes que encara no havien emergit en aquest recorregut iniciat el passat mes de novembre. Les tres activitats són d’accés lliure i no cal reserva prèvia.
El proper dijous 2 de maig, a les 18h, al vestíbul del Teatre Tarragona, la quarta jornada de reflexió en el marc del Pla Estratègic Tarragona Cultura parlarà de l’impacte econòmic i social de la cultura. En aquest sentit, la cultura no és només un element de gran valor per si mateixa, sinó que també pot ser un motor clau per al desenvolupament econòmic i social que fomenta la creativitat, la cohesió i la diversitat. Es tractaran temes com les indústries culturals i el seu impacte en l’economia i la comunitat; els estudis d’impacte econòmic aplicats a esdeveniments, i les investigacions des de la perspectiva del valor social amb el propòsit d'indagar en els efectes sobre els seus públics i la població en general.
La taula serà moderada per la periodista i presentadora de TAC12 Roser Marquès, i comptarà amb les expertes Alba Colombo (Universitat Oberta de Catalunya), Xènia Gaya (directora de Col·lectiu cultura i de la marca Festivals Terres de l’Ebre), Pau Llacuna (ex-gerent de Fira Tàrrega) i Adriana Partal (especialista en direcció i gestió de projectes). En una primera part de col·loqui entre les ponents i una segona amb participació i debat amb els assistents, es recolliran propostes per incorporar l’impacte econòmic i social en la planificació i gestió de les polítiques culturals locals. L’acte compta amb intèrpret de llengua de signes.
Cuina i cultura popular
Dilluns 6 de maig, a les 18 h, les taules de treball sectorials focalitzaran el tema de l’alimentació, la cuina i la gastronomia, en relació amb la cultura. La sessió tindrà lloc al Teatret del Serrallo per l’alta vinculació del barri mariner i pescador amb aquest àmbit. L’activitat ha comptat amb la cooperació del Centre d’estudis del Romesco de Tarragona, Romescolab, per al seu plantejament, així com amb el Port de Tarragona per a les instal·lacions.
La data escollida no és casual, sinó que està vinculada al fet que el mes de maig de 1892, fa 132 anys, es va recollir la primera ressenya detallada sobre el romesco, concretament a través d’un prestigiós gastrònom i escriptor de l’època, Angel Muro, qui l’havia descobert gràcies al poeta, publicista, investigador i historiador de Tarragona, Joan Ruiz Porta. Muro va ser molt conegut al món de la gastronomia per la seva obra El Practicón, que va ser fins poc abans de la guerra civil espanyola el tractat culinari més consultat i utilitzat pels cuiners estatals. L’escrit sobre el romesco es va publicar al diari La Vanguardia, de Barcelona.
El dia següent, dimarts 7 de maig, en aquest cas a les 18.30 h, a l’Antic Ajuntament, del carrer Major 41, tindrà lloc la taula sectorial de cultura popular i patrimoni immaterial, també de caràcter obert a tota la ciutadania.