Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2023 La Pirotècnia Martí guanya el 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

La Pirotècnia Martí guanya el 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

La Pirotècnia Martí guanya el 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

L'empresa de Burriana serà l'encarregada de realitzar els espectacles pirotècnics de les festes de Santa Tecla 2023
 La Pirotècnia Martí guanya el 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona Foto: Tjerk van der Meulen.
09/07/2023

Aquest diumenge, 9 de juliol de 2023, el Pati de Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona ha acollit l’acte de lectura del veredicte i lliurament de premis del 31è Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. La consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos, ha estat l’encarregada de llegir el veredicte, acompanyada de Maria Villegas, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, principal soci del concurs, i de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

El jurat del concurs, format per dotze membres de diferents disciplines, després de valorar tots els criteris de puntuació, ha acordat que la pirotècnia guanyadora del concurs és la Pirotècnia Martí, de Burriana (Castelló) amb 1.560 punts, a la qual se li atorga el Trofeu Venus Ciutat de Tarragona i un document acreditatiu amb l’adjudicació dels espectacles públics de focs durant les Festes de Santa Tecla 2023, per valor 26.000 €; a més del Premi Especial Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus i l’adjudicació del castell de focs de la Festa Major de Granollers per valor de 21.780 €. 

El segon premi ha anat a parar a Pirotecnia del Mediterráneo, de València, amb 1.415 punts. La tercera classificada ha estat la Pirotècnia Turís, de València, amb 1.377 punts; i la quarta, la Pirotècnia PSC Fireworks, de Santa Chiara (Itàlia), amb 1.234 punts.

A l'hora de prendre la decisió, els criteris que té en compte el jurat són l'ocupació de l'espai aeri, la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors, varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d'efectes, sonoritat, conjunció amb l'entorn, originalitat, ritme, el guió de l’espectacle, l’arrencada inicial, el crescendo final i l'acceptació per part del públic.

31 edicions “teixint vivències i records”

L’acte de lectura del veredicte ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i ha comptat amb la presència de representants del jurat i de l’organització del concurs i de responsables les pirotècnies participants. En el cas de la pirotècnia Martí, han recollit el primer premi els gerents, Reyes Martí i Bernardo Granados, mentre que el gerent i director artístic de la Pirotecnia del Mediterráneo, Toni García, ha recollit la placa de segon classificat.

En el discurs de cloenda de l’acte, l’alcalde ha volgut destacar la trajectòria del concurs, que amb 31 edicions, “ha anat teixint vivències i records de tots els tarragonins i tarragonines”. L’alcalde ha felicitat la pirotècnia guanyadora, tot recordant el “ple, amb tres victòries en tres participacions” i també ha fet menció específica a l’esforç i al compromís amb Tarragona de la Pirotecnia del Mediterráneo, que ha participat en el certamen en unes circumstàncies difícils, després de l’explosió a una caseta de fabricació de l’empresa, i ha desitjat la ràpida recuperació dels dos ferits en l’accident.

El batlle tarragoní ha volgut agrair la presència de les quatre pirotècnies, la feina del jurat i de tot el personal de l’organització, la “cobertura extraordinària” que han fet els mitjans de comunicació, la tasca dels diferents cossos que han assegurat el bon funcionament del Concurs (Guàrdia Urbana, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, Policia Portuària, Guàrdia Civil, Salvament Marítim, Bombers o Creu Roja, entre d’altres), el treball de la Societat d’Exploracions Submarines (SES), la complicitat del soci principal, l’Ajuntament de Granollers, i els treballs de neteja del departament de Neteja de l’Ajuntament, de la Fundació Onada i de la SES Tarragona.

Neteja de l’entorn i fons submarí

Precisament en l’apartat medioambiental i de neteja, durant l’acte s’ha informat que en els dies de concurs i post concurs, s’intensifica per part del departament Neteja la recollida de voluminosos i residus de les pirotècnies participants i a aquesta neteja s’ha afegit la tasca de recollida de petits residus per part de la Fundació Onada, que s’incorpora per primera vegada al concurs.

Pel que fa a la neteja del fons submarí, la consellera Sandra Ramos ha informat que, seguint les valoracions de la SES, la neteja es realitzarà “quan les condicions de la mar siguin les adequades, ja que ahir i avui els forts corrents submarins no fan segura aquesta tasca i la seguretat de les persones encarregades de realitzar-la és prioritària”.

A més de la intensificació de les tasques de neteja, des de fa anys les pirotècnies participants en el concurs fan servir materials sostenibles i biodegradables en els seus espectacles, en un esforç per reduir l’impacte ecològic del certamen.

Segells de reconeixement d'administració oberta