'Dues realitats' i 'Dona'm una càmera i et capturo el moment', les noves exposicions del Pati Jaume I
El Pati Jaume I acull a partir d’aquest dimarts 23 de maig dues noves exposicions de la mà de Fotoamigo, una associació cultural que va néixer fa 6 anys a Torredembarra amb la motivació de donar a conèixer la cultura fotogràfica mitjançant sortides, tallers, exposicions i altres activitats.
La primera de les mostres que porten aquest mes de maig a l’Ajuntament de Tarragona porta per títol Dona’m una càmera i et capturo el moment. Es tracta d’un conjunt d’imatges captades pels socis en les quals es pot contemplar diferents paisatges i una tècnica fotogràfica anomenada knolling, una tendència en fotografia consistent en muntar una composició –des d'una presa zenital– a partir de l'acomodament d'objectes disposats de tal manera que cadascun estigui a 90 graus entre si.
La segona exposició, que compartirà espai i calendari amb la primera, és una mostra fotogràfica documental que reflecteix la realitat dels infants que viuen al carrer de Veneçuela i la comparativa amb els infants que viuen amb totes les necessitats cobertes. Sota el títol Dues realitats, les fotògrafes Miryam Huebra i Minu Machado reflecteixen la realitat dels infants en situació de carrer, que veuen afectat el seu dret a un nivell de vida adequat pel que respecta a la seva alimentació, atenció mèdica, educació o habitatge, a més d'altres vulneracions que tenen a veure amb el seu dret a la família o a la seva integritat personal. Als anys 90, la fotògrafa Minú Machado es va apropar amb la seva càmera als nens, nenes i adolescents en situació de carrer a Cumaná, a l'estat de Sucre. La seva feina de camp es va materialitzar en un impactant reportatge sobre els NNA en situació de carrer a Veneçuela. Aquest material fotogràfic va romandre inèdit durant molt de temps per falta de mitjans. Finalment, la Minú Machado va contactar amb l'associació FotoAmigo. L'entitat de seguida va veure el potencial d'aquest material fotogràfic i va decidir apostar per ell.
Per la seva banda, Myriam Huebra pensà que podria ser interessant donar-li un contrapunt a les fotografies de la Minú amb unes altres d'una realitat molt diferent: la dels nens, nenes i adolescents de Torredembarra que gaudeixen de tot el necessari per créixer i formar-se. La precarietat del país llatinoamericà enfront de les comoditats de la vella Europa. L'objectiu de la comparativa d'aquestes dues realitats tan allunyades pretén posar en relleu el drama dels nens i nenes del carrer arreu del món.
Myriam Huebra
Es va endinsar al món de la fotografia amb una Nikon D3000 que li van regalar fa gairebé tres lustres. Ha cursat estudis de fotografia a Osca, a on va residir durant divuit anys, i diferents tallers complementaris. Ha exposat a Osca, Tarragona, Torredembarra i el Catllar. Ha participat en tallers fotogràfics per a persones amb Alzheimer a la Fundació Catalunya la Pedrera a Tarragona. Imparteix tallers de fotografia terapèutica i conferències sobre els seus beneficis. L'any 2019 fundà l'Associació Cultural FotoAmigo de la qual és l'actual presidenta. Passió, creativitat i emocions són paraules que defineixen a la perfecció la seva obra.
Minu del Valle Machado (Veneçuela)
Aficionada des de jove a la fotografia, actualment comparteix el seu ofici de fotògrafa amb el de mestressa de casa. Després de més de trenta anys captant imatges, participant en cursos, tallers i exposicions, compta amb un extens arxiu fotogràfic amb imatges dels habitants i els paisatges de l'Amazones, Mérida i l'orient de Veneçuela. Destaquen els seus reportatges d'investigació sobre les ètnies indígenes xaimes, karinyes i waraos i els nens treballadors i del carrer. Temes, situacions, espais i escenaris que es converteixen en cròniques del seu temps, en història gràfica contemporània