CaldodeCultivo presenta "Exercicis de resistència" a Mèdol
Mèdol, el Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona, inaugura aquest divendres 14 de juliol una exposició que recull bona part dels projectes que el col·lectiu artístic CaldodeCultivo ha desenvolupat l'última dècada en suport a col·lectius socials assetjats pel poder d'arreu del món. "Exercicis de resistència" planteja exemples de com la creació artística pot prendre partit i ajudar a combatre la intolerància, en un moment en què el discurs xenòfob, feixista i reaccionari guanya terreny a la majoria de democràcies europees.
El tarragoní Unai Reglero, artista visual, i la colombiana Gabriela Córdoba, màster en comunicació i llicenciada en ciències polítiques, fa més d'una dècada que amplifiquen la veu de col·lectius d'arreu del món que han quedat en una posició vulnerable i veuen amenaçats els seus drets fonamentals. "Som una agència de contrapropaganda al servei de moviments assetjats per totes les formes de violència del capitalisme, el colonialisme o el patriarcat. El nostre objectiu és fer visibles les seves reivindicacions, acompanyar-los i entrenar-los perquè puguin plantar-hi cara", explica Unai Reglero.
D'aquest entrenament, l'exercici de la resistència, ve el nom de l'exposició, que engloba una setzena d'accions entre Europa i Amèrica i es podrà veure a Les Golfes de Casa Canals fins al proper 3 de setembre. La mostra inclou vídeos, fotografies, instal·lacions i maquetes d’algunes de les seves intervencions.
Els projectes de CaldodeCultivo atenen les problemàtiques del context local i al mateix temps, conflictes globalitzats. Prenen partit creant campanyes a mida de cada moviment, en les que despleguen performances de to combatiu: des d'accions a l'espai públic de la ciutat de Gdansk per confrontar l'auge antiavortista a Polònia; a "La Toma del Coliseo", l'ocupació d'un pavelló esportiu emblemàtic a Cali (Colòmbia) per convertir-lo en una àgora popular i un camp d'entrenament per la batalla política.
En la roda de premsa de presentació de l'exposició, el director de Mèdol, Vicent Fibla, ha remarcat la qualitat creativa del treball de CaldodeCultivo. "Com a artistes troben la motivació en la defensa solidària d'uns postulats que adopten i fan seus, i les idees i la praxi artística que posen al servei d'aquestes reivindicacions són brillants", ha dit Fibla.
La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha destacat “la importància de donar visibilitat i veu a artistes tarragonins, però també a artistes compromesos i que volen sacsejar les nostres consciències”. Com a primera presa de contacte amb Mèdol davant dels mitjans de comunicació, avui la consellera ha volgut parlar de la voluntat d’aquest govern de continuar apostant pel centre d’art i ampliar-lo en altres vessants com és l’àmbit pedagògic “la cultura i l’art son necessaris en una societat que vol tenir ments lliures pensadores” ha destacat, “com és el cas de l’exposició que demà s’inaugura” i ha tancat “això es pot fer des de ben aviat i des de la pedagogia”.
Juntament amb Mèdol, CaldodeCultivo està preparant l’edició d’un llibre que veurà la llum a final d'any. Més enllà de la documentació i el context i la motivació de cada projecte, el llibre incorpora al relat assajos crítics i relats experiencials de persones reconegudes en la recerca en arts i ciències socials.
"Volem reivindicar el potencial catalitzador de les pràctiques artístiques per mobilitzar, exercitar i amplificar les resistències. Portem anys en aquest camí i l'exposició arriba en un moment molt oportú a Catalunya i Espanya, en ple auge del feixisme. Amb la mostra volem mostrar com les pràctiques artístiques poden també entrar en la batalla", afirma Unai Reglero.