El Concurs de Castells ret homenatge a Pau Casals
Aquest 2022 se celebren els 90 anys del primer Concurs de Castells, que va tenir lloc el 1932. Pau Casals va ser un dels seus ideòlegs i impulsors, i va ser-ne el president del jurat en les primeres dues edicions, contribuint decisivament al prestigi del certamen i de l’activitat castellera en general.
Per aquest motiu l’Ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells han volgut agrair aquesta contribució de l’universal músic vendrellenc en un acte d’homenatge celebrat aquest dimarts als jardins del Museu Pau Casals del Vendrell.
La directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester, ha donat la benvinguda als assistents a l’acte, i ha destacat que pel músic, “els castells representen el valor, l’esforç, la superació i l’excel·lència, així com el símbol de la terra on va néixer, Catalunya”
Durant l’acte l’historiador Pau Marcé, vinculat a la fundació, ha presentat una glossa sobre la figura de Pau Casals i la seva relació amb el fet casteller, però especialment amb el Concurs de Castells de Tarragona. L’esdeveniment ha estat amenitzat amb el violoncel·lista Guillem Vellvé, que ha interpretat dues peces del músic internacional. “El cant dels ocells” i el “toc de castells”.
El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Joan Ibarra, ha assegurat que “el món casteller no es podria entendre sense el Concurs de Castells, i aquest no es podria entendre sense la figura de Pau Casals”. Ibarra ha afegit que “el primer concurs va marcar la història del món casteller” i ha recordat que “Pau Casals va assentar les bases de les primeres regles i normes per aixecar castells”.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha definit el mestre vendrellenc com “una persona extremadament generosa. Va ajudar persones a l’exili amb els seus propis diners”. També ha recordat que “Pau Casals va ser una referència de prestigi per aquells moments on el món casteller no era tan conegut ni tenia tanta difusió com actualment.”
Després de la seva intervenció, el batlle tarragoní ha lliurat un obsequi a la Fundació Pau Casals. Una ampliació d’una fotografia del músic vendrellenc presidint el jurat del Concurs de Castells.
Per la seva banda l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha apuntat que la figura de Pau Casals “és única”. Per Martínez, el músic vendrellenc “porta un fet popular com són els castells a una posició de prestigi a través del Concurs de Castells”. El batlle del Vendrell ha recordat Pau Casals com “el millor ambaixador català”.
L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació Pau Casals, els Nens del Vendrell i l’Ajuntament del Vendrell.
Més activitats prèvies al Concurs de Castells
La presentació d’aquest dimarts és una de les activitats paral·leles que el Concurs de Castells té programades durant tota aquesta setmana. El dimecres, 28 de setembre, es presentarà l’onzè número dels Quaderns de la Igualtat, dedicat a “Dones a la cultura popular”. Aquest dossier monogràfic inclou la recerca “El paper de les dones a les estructures de poder de les colles castelleres” que ha desenvolupat l’Observatori de la Igualtat de la URV i el CEPAC per encàrrec de la Biennal de Castells. També inclou el resum del treball “L’impacte de les comissions feministes a les colles castelleres universitàries”, que va ser el guanyador del premi CEPAC 2020.
Els Jardins del Teatre Metropol acollirà¡an el dijous, 29 de setembre, la xerrada "Ciència i Castells: química i art". En aquest acte es parlarà sobre com la química influeix en l’activitat castellera (en les camises, els cascos, la hidratació…), però també sobre l’art. Alguns genis catalans com Picasso, Dalí, Miró, Pau Casals o Gaudí es van inspirar en els castells a l’hora de crear les seves obres. La xerrada anirà a càrrec de Marta Calull, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica, i Lluïsa Gené, directora en Patrimoni, Art i Societat per la URV.
Durant el cap de setmana de l’1 i el 2 d’octubre, el Concurs de Castells no serà l’única activitat que es desenvolupi a Tarragona. El dissabte al migdia tindrà lloc la III Diada Internacional amb la participació de cinc colles de més enllà dels Països Catalans: els Castellers of London, els Castellers de París, els Xiquets de Copenhagen, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid. Les cinc agrupacions que participaran en aquesta diada també van ser presents a les edicions del 2016 i el 2018. Aquesta actuació és també l’entrada al cap de setmana gran del Concurs de Castells, i per les colles internacionals suposa una molt bona oportunitat per a revalidar els seus castells de sis, després de patir especialment l’impacte de la pandèmia.
Ja a la tarda el carrer Mallorca i voltants s’ompliran de camises castelleres per participar en la jornada de dissabte del Concurs de Castells, però també hi tindrà lloc la fira de productes castellers i s’instal·larà una pantalla castellera per gaudir de la retransmissió en directe del Concurs. La mateixa fira es podrà visitar l’endemà diumenge, on també es podrà seguir la jornada amb la pantalla castellera.
I quan acabi la jornada de dissabte, la plaça dels Carros acollirà la Revetlla del Concurs, amb l’actuació en directe dels grups So Nat i Electrogralla. En finalitzar, sessió amb PD Peting.