El Centre d'Art Tarragona evoluciona i engega una nova etapa amb el nom Mèdol - Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona
El Centre d’Art de Tarragona és a punt de culminar el procés de transformació que va iniciar fa uns mesos, amb la incorporació de Vicent Fibla com a director. S’engega així una nova etapa sota el nom Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona. Així ho ha comunicat aquest dijous en roda de premsa la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, qui ha explicat que “comencem a caminar amb un projecte engrescador, transformador i, sobretot, real i amb vocació de llarg recorregut”. Solé també ha destacat la voluntat de crear complicitats i xarxa amb la ciutat. “Quan parlem del nou centre d’arts contemporànies no parlem d’un edifici sinó de l’espai públic, un centre d’art no ha de ser un búnquer sinó que es tracta de quelcom obert a tothom on es pot treballar amb tota la ciutadania”.
Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona manté l’objectiu de donar impuls a les arts visuals i multidisciplinàries però ha incorporat nous conceptes de gestió i continguts que han suposat canvis en profunditat. Els resultats es podran veure en la programació anual que es presentarà a principis del 2022, però que es deixaran entreveure ja en l’agenda d’activitats del Centre per aquest final d’any.
El seu director, Vicent Fibla, ha exposat la visió del projecte. “En aquesta nova etapa el Centre s’obre i s’expandeix, incorpora nous punts de vista a la creació artística. Tot i que mantenim Casa Canals com a espai de referència i laboratori d’assaig, el Centre ocupa també espais de fora, apropant-nos a la gent i establint noves complicitats”, ha afirmat.
Mèdol, la nova identitat
El nom Mèdol dona identitat i personalitat al projecte. Fibla ha explicat que “Mèdol és un nom propi i inclusiu, que s’inspira en la producció de matèria primera per a Tàrraco, i ens ha de ressituar al mapa d’espais d’arts del país”, ha explicat. “De la pedrera del Mèdol va sortir la pedra amb què es va aixecar Tàrraco. Ara, el Centre d’Arts retorna aquest esforç al territori des de la vessant de l'art contemporani", ha afegit Fibla.
Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona vol ser un centre amb projecció territorial que aposta per obrir finestres i establir noves aliances creatives a dins i a fora de Tarragona. Aquestes col·laboracions li han de permetre situar-se en els corrents d’avantguarda i conrear el talent creatiu en proximitat, apostant per la hibridació de gèneres, disciplines i continguts.
El Centre programa exposicions i activitats —sovint propostes entre disciplines, entre les actuacions i les performances— i al mateix temps engega projectes educatius i de mediació, programes de creació en residència i programes de dinamització. Part d’aquestes activitats són de producció pròpia i d’altres en col·laboració.
Pel que fa als espais, també l’edifici històric de Casa Canals presenta novetats i s’està posant a punt aquests dies. Les Golfes de Casa Canals, l’espai diàfan de l’últim pis, és el principal espai expositiu. S’està habilitant també un nou espai, l’Espai L, que pren forma d’aparador de nous talents del territori. La Sala Plana, que recupera el nom original, s’està condicionant perquè aculli diversos tipus d’activitats i actuacions. I, finalment, el pati i la terrassa s’usaran com a escenaris per a performances.
La nova programació, a punt
El resultat d’aquest nou enfocament dels continguts es podrà veure en la programació anual que es presentarà a principis de l’any vinent; el nou tarannà però deixa ja pinzellades en l’agenda d’esdeveniments que Mèdol enceta durant el mes de novembre: propostes transgènere, entre l’exposició i la performance, que plantegen un nou diàleg entre les arts i la ciutadania.
És el cas de l’exposició “L’Altre Ubic. Migracions del cos fragmentat”, una producció del Festival Panoràmic de Granollers en col·laboració amb el Departament de Cultura que s’inaugura el divendres que ve dia 5 i es podrà veure fins al 9 de gener i que es completa amb una performance inaugural i un taller.
Altres propostes d’agenda per les properes setmanes inclouen una extensió de Cultura Verda, que va ser al maig a Tarragona (dues xerrades i dues presentacions, que donen continuïtat a una col·laboració que es mantindrà la temporada vinent); la celebració dels 15 anys de la revista d’art i pensament Artiga, amb una actuació del duet Venecia Fluor; el Cens d’Artistes, espai de trobada entre creadors i públic que comptarà amb la participació de l’artista vallenc Daniel Gasol; i el Vernissage de Nadal, amb la conferència performativa Mil Sibil·les amb Maria Arnal, José Luis de Vicente i Eduard Escoffet. Al mateix temps, arrenca ja CRIT, un projecte que implica dos equipaments educatius, l’Institut Gabriel Ferrater de Reus i l’Escola Sant Rafael de Tarragona, i que es prolonga al llarg dels mesos vinents.
Mèdol - Centre d’Arts Contemporànies és resultat de la cooperació entre l'Ajuntament de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat. Així, s’insereix dins del Pla Local d’Equipaments Culturals de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i el Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.
Podeu consultar tota la informació a www.medol.cat i el detall dels actes programats a través de la TGN Agenda.