El Centre d'Art de Tarragona presenta el catàleg de l'exposició d'Aureli Ruiz, Save Our Soul
L'alcalde i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha presentat aquesta tarda el catàleg de l'exposició Save our Soul, de l'artista Aureli Ruiz. El catàleg, editat l'Ajuntament de Tarragona i imprès per A.G Rabassa, recull textos del propi artista, de alcalde i del comissari de l’exposició, Eudald Camps, en què es repassen els continguts de l'exposició i el seu significat. Amb un total de 48 pàgines profusament il·lustrades amb fotografies de Carles Fargas de detalls que es poden veure a l'exposició, el catàleg es presenta ara els darrers dies de la mostra ja que l'autor ha anat intervenint en l'exposició durant totes aquestes setmanes en què s'ha pogut visitar.
Durant la presentació realitzada aquesta tarda a Casa Canals, l'alcalde Ricomà ha expressat que "la mostra de l’Aureli Ruiz ve a pal·liar un deute històric que la ciutat tenia amb ell. I és que malgrat disposar d’una llarga trajectòria i d’haver exposat als principals museus i centres d’art del país, encara no ho havia fet mai en solitari a la nostra ciutat". L'exposició apropa al visitant aspectes incòmodes que ens afecten a tots com a comunitat: el contrast entre els fluxos migratoris del Mediterrani i l’opulència i els silencis còmplices de les societats benestants occidentals. Tal com ha expressat Ricomà, "es tracta d'una proposta que no deixarà a ningú indiferent. Ens commou i sobretot ens mou en una direcció que ens fa més lliures i justos" - i ha conclòs - "Si a tot plegat hi afegim la subtil sensibilitat poètica de l’Aureli Ruiz, aleshores la proposta esdevé directament necessària".
Per la seva part, l’artista Aureli Ruiz ha explicat que "les formes que adopta l'exposició ens poden desconcertar i, a voltes, incomodar. Justament això és el que se n’espera: que poguem tots reflexionar a partir de l’exposició sobre el conflicte permanent que es viu a temps real al Mediterrani".
L’exposició Save Our Soul la conformen diferents dispositius-obra, com el propi artista les anomena, repartides en cinc espais consecutius, respectant la sinuositat natural del recorregut pels espais de la Casa Canals i, intervenint i interceptant les passes i la visió del visitant. Els diferents dispositius-obra, creats a partir de materials pobres i d’ús quotidià com una manta tèrmica o un tamboret, estan interrelacionats tots ells, amb un encaix molt precís de circularitats i retorns, per tematitzar poèticament el paisatge representat i apel·lar a l'espectador/actor a interpretar amb el seu bagatge cultural la instal·lació.
La mostra, que es va inaugurar el passat 8 d'abril, es pot visitar a Casa Canals fins aquest diumenge 30 de maig.