Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2018 SCAN Tarragona, l'aparador de la fotografia contemporània i emergent de la Mediterrània, obre les portes i omple d'art Tarragona

SCAN Tarragona, l'aparador de la fotografia contemporània i emergent de la Mediterrània, obre les portes i omple d'art Tarragona

SCAN Tarragona, l'aparador de la fotografia contemporània i emergent de la Mediterrània, obre les portes i omple d'art Tarragona

Del 17 d'octubre al 9 de desembre de 2018 tindrà lloc la setena edició del festival internacional de fotografia SCAN Tarragona, amb el focus posat en la divulgació dels nous talents de la fotografia nacionals i internacionals
17/10/2018

A partir d’avui mateix, amb la inauguració de l’exposició Talent Latent i SCAN Photobooks a les 19:30h, i fins al 9 de desembre de 2018, Tarragona serà l’escenari de la 7a edició del Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona, que organitzen l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. El projecte està dirigit per la Fundació Forvm per a la Fotografia.

SCAN Tarragona és un festival de caràcter obert i vocació internacional, que acull iniciatives de procedència pública i privada, i que es caracteritza per la promoció i divulgació de la fotografia com a mitjà d’expressió. Al mateix temps, és el punt de trobada del sector de la fotografia de creació i, sobretot, fa possible que el públic general gaudeixi d’una interessant oferta d’exposicions i activitats entorn de la imatge i del fet fotogràfic.

SCAN Tarragona compta amb la participació fidel i entusiasta dels agents culturals del país i de la ciutat que l’acull: institucions i entitats, museus i fundacions, responsables d’espais culturals o artístics i centres d’ensenyament. Tots ells nodreixen el programa del festival amb continguts d’alta qualitat i interès artístic.

Des de la darrera edició realitzada el 2016, la seu principal del festival es troba als Tinglados del Port de Tarragona que acullen les exposicions Talent Latent i SCAN Photobooks, i la trobada internacional Full Contact amb més de 100 professionals de la fotografia. Com a novetat, enguany el festival posa en marxa per primera vegada el Petit SCAN, dedicat a les famílies i als més menuts.

La resta d’activitats es desenvolupen en diferents espais de la ciutat, entre d’altres la Fundació Forvm, el Museu d’Art Modern, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona, l'Arxiu Municipal o espais com la sala Kesse, la galeria La Grey o el Col·legi d'Arquitectes entre altres llocs.

D'altra banda, SCAN Tarragona també incorpora en el seu programa dues exposicions fora de la ciutat: Aum, de Martí Gasull, al Pàrquing dels Pallaresos, i Nanparanpare a l'Escola d'Art i Disseny de Reus. El Festival es desenvolupa enguany entorn de 25 exposicions i activitats i a més de 100 autors.

Thinking About (Photografphy) - TALENT LATENT

Una de les exposicions més rellevants és la de Talent Latent, que sens dubte segueix sent una pinzellada de la millor fotografia novell actual, que com en les darreres ocasions, estarà exposat a l’espai expositiu del Tinglado 2, Centre d’Art Tarragona. La novetat d'enguany és el seu comissari, Sema d’Acosta (Sevilla, 1971), que ha aportat un nou plantejament a l'exposició, amb una visió més híbrida i transversal, i incorporant elements plàstics inèdits fins al moment.

Són 15 els autors seleccionats per a participar en la setena edició de Talent Latent, que enguany porta el sobretítol de Thinking About (photography). D'Acosta ha dividit l'exposició en tres parts que reflexionen entorn de tres eixos: forma-llenguatge; qüestionant l’entitat pròpiament dita i com es defineix aquesta disciplina artística; memòria-veritat amb l’essència de la raó de ser de la imatge com a document i finalment l’eix altres-nosaltres com a canvi de paradigma que s’ha produït en les darreres dècades del testimoni fotogràfic.

Els autors són: Ana Linhares, Anabel Maldonado, Andrés Galeano, Cecilia de Val, Cristina Garrido, Diego Diez, Esther Morcillo, Luján Agustí, Leila Alaoui, Martínez Bellido, Miren Doiz, Pedro J. Barbáchano, Sonia Espigares, Tatiana Abellán, Vanja Bucan.

SCAN PhotoBooks, més de 50 llibres autoeditats

Un total de 52 llibres de fotografia autoeditats i de petites editorials es veuran al Tinglado 2 - Centre d'Art de Tarragona. Els llibres han estat seleccionats a partir d'una convocatòria internacional i l'exposició vol mostrar, des d'un punt de vista transgerenacional, la creativitat del moment pel que fa a l'edició de llibres de fotografia. Tots els llibres han estat editats entre l'any 2016 i 2018.

Full Contact, el Meeting point de l’SCAN

Dels 290 projectes rebuts enguany, de més d’una trentena de països d’arreu del món, finalment se n’han seleccionat 21. A banda d’estar convidats a presentar els seus portfolis al Full Contact, que se celebrarà els dies 19 i 20 d’octubre al Tinglado 1, optaran el premi Full Contact 2018 patrocinat per Fundació Privada Mútua Catalana.
 
Full Contact és una de les activitats troncals del festival, i a la vegada més reeixides i esperades per agents del món de l'art i artistes. El que pretén és establir intercanvis, així com generar xarxes, ponts i sinergies entre els Full Contact Artist (artistes/fotògrafs emergents), per una banda, i per l’altra, els Full Contact Followers (agents del món de l’art com galeristes, directors de festivals, editors, comissaris, crítics), amb l’objectiu d’incentivar les col·laboracions i promoure les relacions artístiques i comercials futures entre ambdós col·lectius.
 
El Punt editorial

Acompanyant Full Contact tenim el Punt Editorial, un espai de venda de llibres de fotografia a partir de petites editorials que mostraran les darreres novetats. El Punt editorial tindrà lloc al Tinglado 1 els dies 19 i 20 d'octubre de 2018.
 
EXPOSICIONS

SCAN 2018 també és a la resta de la ciutat. Amb un total de 23 exposicions i activitats, el Festival d’enguany compta amb propostes ben diverses, que contemplen la fotografia des de molts àmbits diferents.

L’Espai Jove Kesse, promogut per la conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona proposa la reflexió següent a través de l’exposició Migrants o refugiats? Fugint de la violència a Amèrica Central amb fotografies d’Edu Ponces – Ruido PHOTO, que finalitza el 20 d’octubre i una segona exposició, que comença el 23, de l’autora Laura Solé Fornós, sota el títol de Més enllà.

Des del Col·legi d’Arquitectes Elisenda Rosàs i Tosas presenta Territorial, una mostra que fa l’autora de llocs que ha visitat i combina amb poesia. Llocs-fotografies-poemes és el conjunt que Rosàs ens vol mostrar, paisatges de l’entorn més proper i que van des del Priorat al Baix Penedès, passant pel Camp de Tarragona i la Conca de Barberà.

Ha Aretz o la Terra Promesa és la proposta de La Grey, el nou espai de creació contemporània que s’ha volgut sumar enguany a l’SCAN. Roger Grasas, autor de l’exposició, utilitza la fotografia documental com a eina per reinterpretar els paisatges bíblics en el context actual d’un món inquietant marcat pel conflicte, l’alienació i el consumisme.

El Museu d’Art Modern inaugura l’exposició En-Trace dins el Festival, de la mà d’Anna Malagrida. Aquesta exposició presenta dues sèries fotogràfiques del treball de Malagrida: Els aparadors (2008-2009), acompanyat del vídeo El limpiador de cristales (2010); i Los muros hablaron (2012-2013). Dos treballs que reflecteixen les demandes de canvis socials en les ciutats contemporànies.

A la Fundació Forvm hi podrem veure l'exposició Estudio elemental del Levante de Ricardo Cases, que ens presenta un univers fet de llum, sorpresa, precarietat i caos. Un país sense regles, inestable, fascinant i al·lucinatori, que, d’alguna manera, condensa l’esperit de l’Espanya contemporània.

Les Escoles d’Art de Reus i Tarragona també s’han volgut sumar a SCAN i presenten, Nparanpare de Daniel Casanovas i El Frente del col·lectiu El Cíclope Mecánico, respectivament. Pel que fa als arxius de la ciutat, tant l’Arxiu Històric de Tarragona de la Generalitat amb l’exposició de Joaquim Cabezas, Viure la fotografia; així com el Centre d’Imatges de Tarragona / Arxiu de l’Ajuntament, Treball i lleure a Tarragona, ara fa cent anys. La Biblioteca de Tarragona presenta una conferència-taller sobre Els millors llibres de la història de la fotografia, a càrrec de Marc Coromina.

Caixaforum Tarragona tampoc s’ha volgut perdre l’ocasió de participar al Festival SCAN i proposa el taller Fotomaton ciutadà, una activitat participativa adreçada a col·lectius amb risc d’exclusió social a càrrec de Ruido PHOTO I que se celebrarà els dies 24 i 25 d’octubre. Pel que fa a les galeries privades, la Sala Fefu Forés i AD Hostels presenten Lux de Ram(on) Giner i Pàrquing porta AUM de Martí Gasull a la seva sala, així com el taller Vins de fotografia. Altres tallers i activitats imperdibles seran el 3r Ral·li Fotogràfic #centrescívicsTGN2018 o el taller No ens agraden les nostres fotografies? Doncs estem millorant! a càrrec de Ram(on) Giner.

PETIT SCAN

Enguany obrim secció per als més petits i les famílies, i entre d’altres propostes, el dissabte 24 de novembre tindrem l’ocasió de gaudir de l’activitat itinerant i sorprenent Prohibit jugar a pilota al moll a partir de les 12h del migdia, proposta d’Albert Gusi. Al Teatret del Serrallo aquell mateix cap de setmana comptarem amb el taller de fotogrames per a famílies sota el títol La imatge Latent a càrrec de Clicme.


PER A MÉS INFORMACIÓ:

www.scan.cat

premsa@scan.cat

Tot seguit, adjuntem fotografies de la roda de premsa i del grup de Camila Marinone – SCAN Tarragona on apareixen artistes de l’expo Talent Latent i responsables del Festival. Al final hi trobareu, també, una nota de premsa de l’exposició de Ricardo Cases a la Fundació Forvm, que s’inaugura dijous, 18 d'octubre, a les 19:30 h, en el marc del festival SCAN.

Foto: Mauri
Foto: Mauri

 

Foto: Mauri

 

Dossier de premsa Ricardo Cases

Segells de reconeixement d'administració oberta