L'exposició "Miguel de Cervantes o el desig de viure" homenatja l'escriptor a partir de les fotografies de José Manuel Navia
El Centre d'Art de Tarragona acull al Tinglado 2, des d'aquest dijous 7 de juny, l'exposició Miguel de Cervantes o el desig de viure, organitzada conjuntament per Acción Cultural Española (AC/E), l'Institut Cervantes i l'Ajuntament de Tarragona, en el marc del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. La inauguració de la mostra tindrà lloc aquest vespre, a les 19 h.
El projecte, concebut i realitzat pel fotògraf José Manuel Navia, es planteja, mitjançant mig centenar de fotografies, com un recorregut visual pels llocs i camins pels quals va transitar Miguel de Cervantes al llarg de la seva vida, una vida incerta que també es reflecteix, en part, a la seva obra.
A la mostra, que podrà veure's fins al dia 5 d'agost de 2018, Navia parteix de l'acte de fotografiar, d'una manera subjectiva i evocadora, els principals indrets relacionats amb l'itinerari vital de Cervantes. D'aquesta manera el resultat no és una altra col·lecció d'imatges de diferents llocs, sinó una sèrie fotogràfica que conforma la mirada personal d'un viatge que vol fer seu el territori de Cervantes, tant literari com real, a través de la imatge.
Les imatges que componen l'exposició estan acompanyades de textos i cites literàries lligats tant a la vida de l'escriptor com a les seves obres. Alcalá de Henares, Valladolid, Madrid, Nàpols, Sicília, Lepant, Tunísia, Argel, Oran, Lisboa, Esquivias, Toledo, Ciudad Real, La Manxa, Andalusia o Barcelona són alguns dels llocs que formen part de l'itinerari vital de Miguel de Cervantes.
"Per a aquest treball he volgut fotografiar en els mateixos escenaris on Miguel de Cervantes (tantes vegades eclipsat per la seva pròpia creació, Don Quixot) va gastar els seus dies i on va somiar molts dels seus personatges; camins i llocs que abasten bona part de la Península Ibèrica i part del món mediterrani: Itàlia, Grècia, Tunísia, Argèlia... sempre atent a la gent humil i a les rutes allunyades els centres de poder". De Cervantes bé es podria dir el mateix que va posar a la boca d'un dels seus personatges, el Llicenciat Vidriera: "Yo no sou bueno para palacio, porque tengo vergüenza y no sé lisonjear", explica l'autor.
Navia assegura que "el repte era enfrontar-me sense reserves, una vegada més, a la difícil i apassionant relació que s'estableix entre la imatge i la paraula, entre fotografia i literatura, sempre sobre la ase de la importància que, com a fotògraf, concedeixo a la idea de petjada enfront a la de l'aura. És a dir, a buscar a aquella revelació o "aparició d'una rodalia, per lluny que pugui estar allò que la va deixar enrere", en paraules de Walter Benjamin".
Llibre i projecció
Ediciones Anómalas y Acción Cultural Española (AC/E) han coeditat el llibre que acompanya l'exposició i que conté 85 fotografies i un text en castellà i anglès, a càrrec de Navia i farcit de cites del mateix Cervantes i altres autors.
A més, l'exposició es completa amb un vídeo/entrevista a l'autor editat per l'Institut Cervantes i un mapa amb la localització dels llocs retratats.
Nota biogràfica
José Manuel Navia (Madrid, 1957) és fotògraf. Llicenciat en Filosofia l'any 1980.
El seu treball com a reporter ha donat lloc a una fotografia més personal, sempre en color i en l'àmbit del documental. És un apassionat del poder de significació de la fotografia i la seva relació amb la literatura, amb la paraula. Durant els anys 2014-2015 ha treballat de ple en la confecció d'aquesta mostra i el llibre 'Miguel de Cervantes o el desig de viure'
Nóstos, llibre publicat l'any 2013 per Ediciones Anómalas (exposició a PhotoEspanya 2014) continua la seva línia de treball més personal, que es va iniciar amb Pisadas sonámbulas: lusofonías (La Fábrica 2001 i 2008).
A més de diferents mitjans de premsa, amb els quals col·labora habitualment, altres llibres i exposicions conformen la seva trajectòria: Cuenca en la mirada, 2014; Luz y Sombra, 2014; Un Madrid literario, 2009; Ciudades Patrimonio de la Humanidad, 2008; Antonio Machado, miradas, 2007; La creciente, 2006; Viaje a la historia, 2005; Territorios del Quijote, 2004; Marruecos, fragmentos de lo cotidiano, 2003; Desde la catedral, 2003; Navia (Photo Bolsillo), 2001, etc.
Alguns llibres i exposicions col·lectives han estat: Vu'15 anys; Viaje a Madrid; Saharauis, Sólo el desierto; Diez Miradas, 100 fotógrafos españoles; Visiones de Marruecos; Agence VU'galerie; Photo by Photo; Diccionario de fotógrafos españoles, etc.