El Festival d'Orgue de Tarragona comença el diumenge 13 d'agost
El proper 13 d'agost comença el Festival d'Orgue de Tarragona, que té lloc a cavall dels mesos d'agost i setembre, coincidint amb les festes patronals de Sant i Magí i de Santa Tecla. Pel que fa al preu de les entrades, ja estan a la venda, a Tarracoticket i a les taquilles del Metropol. El preu és de 10 €. El festival d'Orgue de Tarragona, organitzat pel Capítol de la Catedral Metropolitana i Primada de Tarragona, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la ciutat.
Programació Festival d'Orgue de Tarragona
• Diumenge 13 d'agost de 2017 a les 20 h
Christian Tarabbia
(Organista de la Collegiata de Sta. Maria d'Arona (Piemonte – Itàlia)
Amb obres de: V. Lübeck, H. Scheidemann, M. Weckmann, J. B. Lully, i J. S. Bach
• Diumenge 20 d'agost de 2017 a les 20 h
Bartomeu Mut
(Organista de la catedral de Palma de Mallorca i professor d'orgue del Conservatori Professional de Mallorca)
Amb obres de: S. Aguilera de Heredia, A. De Sola, J. S. Bach i A. Pärt
• Diumenge 17 de setembre de 2017 a les 20 h
Miguel Bernal
(Catedràtic d'orgue del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid)
Amb obres de: J. Cabanilles, N. de Grigny, N. Bruhns, D. Buxtehude i J. S. Bach
Els mestres organistes
Christian Tarabbia
Nascut el 1981, va estudiar orgue i composició organística graduant-se en el Conservatori Cantelli de Novara, i s'especialitza posteriorment a l'Acadèmia Internacional de Música de Milà, en la classe d'orgue de Lorenzo Ghielmi.
Ha assistit a nombrosos cursos de perfeccionament impartits per professors de renom internacional com L. F. Tagliavini, J. C. Zehnder, P. D. Peretti, H. Vogel, L.Lohmann i J.D. Christie.
Des de 2002 és organista titular del prestigiós orgue Dell'Orto e Lanzini de la Col•legiata de Santa Maria d'Arona, succeint en aquesta plaça a Paolo Crivellaro.
El 2005 va fundar l'associació musical i cultural "Sonata Organi". És director artístic del Festival Internacional d'Orgue, que anualment té lloc a Arona, així com de la Temporada d'organística de la Província de Novara, centrada a preservar i valorar els instruments històrics italians.
En l'estudi de la literatura d'orgue i de concert com a solista, sempre ha tingut un gran interès per la música coral i instrumental, col•laborant amb diversos ensembles amb els quals ha realitzat concerts al clavicèmbal i a l'orgue, i ha executat com a solista tots els concerts d'orgue i orquestra de Haendel.
Ha realitzat concerts d'orgue en llocs importants d'Itàlia (totes les principals ciutats i festivals), Alemanya, Espanya, França, Polònia, Dinamarca, Portugal, Suïssa, Bèlgica, Noruega, Suècia, República Eslovaca, Àustria (Capella del palau imperial de Schönbrunn) i Rússia (festival Bach de Moscou a la catedral catòlica).
El 2013 ha realitzat una tournée de concerts a Austràlia en el Ballarat Organ Festival, Melbourne i Sydney.
Va ser convidat a realitzar classes magistrals enfocades a la música italiana d'orgue i teclat a moltes acadèmies europees i a l'Acadèmia Estatal de Música "Gnessin" de Moscou.
Les seves actuacions han estat emeses per televisions nacionals italianes, portugueses, poloneses i espanyoles, i per l'Australian Classical Radio 3MBS.
Bartomeu Mut
Deu la seva formació com a organista al mestratge de Montserrat Torrent en el Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, i Oscar Candendo i Lorenzo Ghielmi, a l'Esmuc i a la Civica Scuola di Música de Milà, respectivament.
Guardonat amb el premi Rosa Sabater de la Fundació Hazen Hosseschrueders en el Curs Universitari Internacional de "Música en Compostela" (2004), la seva activitat concertística es desenvolupa arreu d'Europa. Realitzà el Màster Universitari en Musicologia, Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga, per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el treball d'investigació sobre el Ms730 del Fons Llabrés Quintana, de l'Arxiu Municipal de Palma.
Ha estat organista de la Parròquia de Santa Creu (2007-2016), i ho és de la Parròquia de St. Pere de Sencelles.
Exerceix la docència com a professor d'orgue en el Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca.
Des del 2016 és l'organista titular de La Seu de Mallorca.
Miquel Bernal Ripoll
Nascut a Alacant. Estudis musicals de Piano, Orgue i Composició al Conservatori Superior "Oscar Esplà" d'Alacant amb els professors M, José Carrillo, Ana Guijarro, José Peris Lacasa i Adolfo Gutiérrez Vell, i al Conservatori Superior de Sant Sebastià amb Tomás Aragüés i Esteban Elizondo. Després de diplomar amb les màximes qualificacions ingressa al Conservatoire National Superieur de Musique de Lió (França), a la classe d'òrgan de Xavier Darasse, obtenint el Diplôme National des Études Superieurs de Musique, amb Menció. Estudia també Clau i Continu amb Willem Jansen al Seminaire pour l'Etude et la pratique de la Musique Ancienne del CNR de Tolosa, França). Assisteix a més a nombroses acadèmies internacionals, seguint cursos amb mestres com Ton Koopman, Michael Radulescu, Jean Boyer, Harald Vogel, Michel Chapuis, Montserrat Torrent, etc. Doctor per la Universitat Autònoma de Madrid (tesi "Procediments constructius en la música per a orgue de Joan Cabanilles" dirigida per José Vicente González Valle).
A més de desenvolupar una activitat concertística en els principals festivals d'Espanya, així com a França, Itàlia, Suïssa, Holanda, Dinamarca i Estats Units, realitza una tasca d'investigació sobre la música antiga ibèrica per a orgue, que ha donat com a fruit nombroses publicacions en revistes especialitzades, així com la realització d'una nova edició crítica de la Facultat Orgànica de Francisco Correa de Arauxo (SEdeM, 2005 i 2013), i d'una edició d'obres selectes de Cabezón (Bärenreiter, 2010) en col•laboració amb el Dr. Gerhard Doderer.
Imparteix regularment cursos monogràfics, és cridat a impartir seminaris i lliçons magistrals en prestigiosos conservatoris europeus com Milà, Udine, Monopoli (Itàlia), Rennes, Boulogne-Billancourt (França), Løgumkloster (Dinamarca), i a participar com a jurat en concursos internacionals. Ha estat director de Cursos Internacionals de Música de la Universitat d'Extremadura (2000-2002). Ha dirigit l'Orquestra Barroca del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid. Ha estat Professor Especial d'Orgue del Conservatori Superior d'Alacant, Catedràtic d'Orgue del Conservatori de Càceres i del Conservatori Superior de Música "Manuel Castillo" de Sevilla. En l'actualitat és titular de la Càtedra d'Orgue del Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, centre del que ha estat vicedirector (2012-2013).