Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2016 El XXVI Concurs de Castells recupera el lliurament de la faixa d'honor

El XXVI Concurs de Castells recupera el lliurament de la faixa d'honor

El XXVI Concurs de Castells recupera el lliurament de la faixa d'honor

Aquest és un element que s’atorgava als anys 30 del segle passat
El XXVI Concurs de Castells recupera el lliurament de la faixa d'honor Els representats de l'Ajuntament de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres, amb la faixa d'honor de l'any 1932, propietat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls
20/04/2016

El Concurs de Castells esdevindrà novament el principal aparador del món casteller els dies 25 de setembre i 1 i 2 d’octubre, en una XXVI edició que permetrà consolidar el model de tres diades repartides entre Tarragona i Torredembarra i que preveu ser un reflex de l’excepcional nivell de les colles.

Si al 2014 ja es va viure la millor edició del Concurs de Castells, amb tres castells de deu pisos i 12 construccions de gamma extra, el nivell exhibit per les colles el passat 2015 fa pensar que enguany es pot viure un certamen novament formidable. En l’anterior edició també es va completar el projecte d’ampliació del Concurs previst per la Biennal de Castells, ja que al 2012 es va incorporar la diada del dissabte a la tarda a Tarragona i al 2014 Torredembarra es va afegir com a seu del certamen acollint una actuació, hereva de l’antic Concurs7.

Aquest fantàstic estat de forma de les colles podria suposar que la durada del Concurs, especialment a la jornada del diumenge a la TAP, superés les 7 hores. Per evitar-ho, el Concurs de Castells ha aprovat la modificació de la normativa amb l’objectiu que l’actuació tingui un ritme constant i evitar els temps morts. Aquest canvi en el reglament, batejat com a “rondes encavalcades”, es basa en l’establiment d’un temps màxim de 4 o 5 minuts entre castell i castell.

El caràcter singular del Concurs de Castells fa que sigui la porta d'entrada al món casteller per a molts mitjans internacionals. Al 2014 prop de 300 periodistes i professionals vinguts d'arreu van cobrir l'esdeveniment. Van destacar especialment les cobertures de la britànica BBC o de la televisió japonesa NHK. La presència de fotògrafs d'agències internacionals com Associated Press, France Press, Reuters o Getty Images va permetre que el Concurs fos notícia a mitjans de tot el món.

Per a aquest 2016 es manté l'interès de la premsa internacional per al fet casteller, i diferents mitjans de Singapur, Austràlia i els Estats Units ja han manifestat el seu interès per cobrir la 26a edició del certamen.

Es recupera la faixa d’honor

Una altra de les novetats del XXVI Concurs de Castells és la recuperació de la faixa d’honor, que es lliurarà a l’enxaneta de la colla campiona del certamen, tal com s’havia fet en les dues primeres edicions de la diada, els anys 1932 i 1933.

La faixa d’honor contindrà elements identificatius del Concurs i de la ciutat de Tarragona i la colla guanyadora podrà lluir-la a les seves actuacions durant dos anys, fins la següent edició del certamen. Amb aquesta iniciativa, el Concurs vol reivindicar el seu llegat històric i facilitar a les colles un element singular per identificar-les com a agrupacions campiones.

Actualment es conserva la faixa d’honor del 1932 al local de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanayadora de la primera edició del Concurs. Malgrat estar documentat el seu lliurament, no hi ha notícies de la conservació de la faixa d’honor de 1933. Posteriorment no es té constància que aquest element tingués continuïtat amb la represa dels concursos de Tarragona als anys 50.

La singularitat del Concurs de Castells

El Concurs de Castells és una actuació de les millors colles castelleres del país que se celebra cada dos anys, a l'inici de la tardor dels anys parells. Un dels principals atractius del certamen és que és l'única diada de tota la temporada en què tots els castells reben una puntuació segons la seva dificultat. Aquest fet propicia que les colles punteres competeixin per aconseguir el primer lloc en la classificació final. En qualsevol cas, totes les colles participants troben en el Concurs un marc propici per provar les seves millors construccions. L'Ajuntament de Tarragona n'és l'organitzador i des del 2014 compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torredembarra.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta