Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2015 Neix el CePAC, la primera associació d'estudiar el fet casteller

Neix el CePAC, la primera associació d'estudiar el fet casteller

Neix el CePAC, la primera associació d'estudiar el fet casteller

L’entitat tindrà la seu a Tarragona, en el marc de la Biennal de Castells
Neix el CePAC, la primera associació d'estudiar el fet casteller Imatge de la presentació del CePAC. D'esquerra a dreta: Josep Bargalló, Josep Fèlix Ballesteros, Lluís Puig i Begoña Floria. Foto: Mauri
16/12/2014

Tarragona serà la seu operativa del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), una associació que neix amb la voluntat d'estudiar, debatre i reflexionar diferents aspectes del fet casteller. La signatura del conveni i presentació de l'entitat, la primera d'aquestes característiques que existeix en l'àmbit dels castells, ha tingut lloc aquest dimarts a l'Ajuntament de Tarragona, amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, la tinent d’alcalde de Cultura, Begoña Floria i el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig.
Els promotors del CePAC són el professor i director de la Biennal de Castells, Josep Bargalló; l'expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella; el filòleg i periodista casteller, Xavier Brotons; el doctor en Dret i exintegrant de l'equip responsable del Concurs de Castells, Jordi Jaria i el doctor i exdirector científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jaume Rosset. L'associació obre la porta a tenir a més socis.
Els objectius del CePAC són establir un observatori d'Anàlisi, amb marcada vocació acadèmica i científica, sobre elements estructurals del fet casteller, especialment aquells que tenen relació amb la seva organització interna, la seva relació amb la societat i la seva projecció. En concret, entre les línies inicials d'investigació s'estudiaran aspectes com els models organitzatius de les colles i la seva gestió econòmica, el paper i influència dels mitjans de comunicació o l'evolució del calendari i el format de les actuacions castelleres. Tota aquesta feina es plasmarà en informes que es faran públics periòdicament.
La voluntat de treballar conjuntament amb la Biennal de Castells i la Universitat Rovira i Virgili han motivat l'elecció de Tarragona com a seu de l'entitat, tot i que el CePAC actuarà al conjunt del territori català. Com a part de l'acord, l'Ajuntament de Tarragona cedirà les dependències de l'Antiga Audiència perquè s'hi puguin celebrar les reunions i activitats de l'associació.

Segells de reconeixement d'administració oberta