Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2012 L'SCAN 2012 presenta una exposició de Joan Fontcuberta

L'SCAN 2012 presenta una exposició de Joan Fontcuberta

L'SCAN 2012 presenta una exposició de Joan Fontcuberta

La Fundació Forvm acull la mostra Orogènesi del fotògraf Premi Nacional de Cultura 2011
L'SCAN 2012 presenta una exposició de Joan Fontcuberta Una de les fotografíes de la mostra Orogènesi
02/03/2012

Aquest divendres a les 8 del vespre s’inaugura l’exposició Orogènesi del fotògraf Joan Fontcuberta a la Casa Canals, seu de la Fundació Forvm. La inauguració comptarà amb la presència de l’artista, que té una reconeguda trajectòria en el món de la fotografia i és cofundador, juntament amb la Fundació Forvm, del certamen fotogràfic SCAN. Aquesta activitat s’emmarca en la Capitalitat de la Cultura Catalana, ja que, d’una banda, l’SCAN en serà un dels eixos principals i, de l’altra, la Fundació Forvm és una de les entitats que promou des de fa molts anys la fotografia contemporània, de tal manera que ha projectat Tarragona de portes enfora com a ciutat rellevant en aquesta disciplina.

L’exposició porta per nom Orogènesi. Paisatges sense memòria i és una mostra d’imatges on Fontcuberta ha utilitzat un programa informàtic –un modelitzador 3D de paisatges originàriament creat per a usos militars i científics– per generar interpretacions fotorealistes convincents a partir de dades cartogràfiques. No obstant això, l'artista «enganya» l'ordinador i no introdueix mapes convencionals sinó reproduccions d'obres mestres de la història del paisatge, tant en pintura com en fotografia, i també fotografies de parts del seu cos. D'aquesta manera el programari es veu forçat a «llegir» imatges de pintors i fotògrafs clàssics com si es tractés de veritables mapes.

Atès que tot arxiu digital no és més que una certa seqüència d'algorismes, l'estratègia consisteix aquí a pervertir les finalitats del programa –fer emergir el seu "subconscient"– i forçar-lo a interpretar com a paisatges el que no són més que altres paisatges o fotografies del cos. Com que aquests programes "només" saben fer muntanyes, valls, llacs, núvols, etc., qualsevol input serà transformat dins aquest repertori limitat d’outputs gràfics. El resultat qüestiona l'estatut del document fotogràfic mentre que recrea un món virtual barroc que al•ludeix al diàleg metafòric entre il•lusió, naturalesa, cultura i tecnologia.

Conjurant les nocions del kitsch inherent a les làmines de calendari i de les postals turístiques, els paisatges de Fontcuberta ens mostren que la representació de la natura ja no depèn de l'experiència directa de la realitat sinó de la interpretació d'imatges prèvies. Com Fontcuberta indica: "Darrere d'aquests bucòlics paradisos digitals subjau un simple procés de rendering que transforma dades alfanumèriques en muntanyes, cràters o llacs. Aquests són paisatges sense memòria, sense història: gaire hi ha passat, no han estat testimonis de cap expedició, de cap batalla. Són espais muts, muntanyes sense ressò, llacs sense murmuri, cascades sense estrèpit".

L’exposició es podrà veure fins al 3 de juny a la Fundació Forvm. I els horaris seran: de dimarts a dissabte de 9 del matí a 7 de la tarda i diumenges i festius de 10 a 2 h.

Trajectòria de Joan Fontcuberta

Joan Fontcuberta (Barcelona,1955) Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB. Va ser professor en la Facultat de Belles arts de la Universitat de Barcelona entre 1978 i 1986. Ha exercit la docència com a professor convidat en diferents centres i universitats, com The School of the Art Institute of Chicago (1990); Ecole Supérieure d’Arts Apliques, Vevey, Suïssa (1995-2003); Department of Visual & Environmental Studies d'Harvard University, Estats Units (2003-2004), entre d’altres. A partir de 1993 és professor associat d'estudis de comunicació audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Col·labora amb assiduïtat en premsa regular i publicacions especialitzades en art i imatge. Estudiós de la història de la fotografia espanyola al segle XX i de la creació contemporània internacional, ha escrit nombrosos assajos sobre aquest tema i ha exercit com a comissari de múltiples exposicions dedicades a alguns dels seus aspectes.

El 1975 és cofundador el grup FotoFAD i en 1977 el grup Alabern. El 1979 impulsa les Jornades Catalanes de Fotografia i el 1982 co-funda la Primavera Fotogràfica de Barcelona. El 1996 va ser nomenat director artístic del Festival Internacional de Fotografia de Arlés, França. Al 2008 co-funda la manifestació SCAN Tarragona

Entre altres distincions, Joan Fontcuberta ha estat guardonat amb la medalla David Octavious Hill, atorgada per la Fotografisches Akademie GDL a Alemanya el 1988, el 1994 va ser distingit Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França. El 1997 rep el UK Year of Photography and Electronic Image Grant Award concedit pel Arts Council de Gran Bretanya; el 1998, el Premi Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministeri de Cultura; el 2002, el Premi Internacional de Fotografia atorgat pel CRAF (Centre vaig donar Ricerca i Archivazione della Fotografia) de Spilimbergo, Itàlia i al 2011, el Premi Nacional de Cultura, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

Les seves obres poden trobar-se en col•leccions com les del MoMA (*NY), Metropolitan Museum of Art (NY), Art Institute (Chicago); Sant Francisco MoMA, Museum of Fini Arts (Houston), LACMA (L.A.), Santa Barbara Museum of Art, Center for Creative Photography (Tucson), International Museum of Photography at the George Eastman House (Rochester), National Gallery of Art (Ottawa), Folkwang Museum (Essen), Musée National d’Art Contemporain – Centre Georges Pompidou (Paris), MACBA (Barcelona), MNCARS (Madrid) i unes altres.

El 2008 es va presentar en el Palau de la Virreina de Barcelona una gran retrospectiva de la seva obra, al costat de la publicació d’un catàleg exhaustiu, “El Llibre de les Meravelles”

Segells de reconeixement d'administració oberta