Enguany "TARRACO VIVA" ha batut rècords d'assistència.
La tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, ha fet una primera valoració molt positiva de la 14a edició de les jornades de Tarraco Viva, que es van iniciar el passat 17 de maig i que van finalitzar diumenge 27 de maig. Així, la tinent d'alcalde ha avançat que “l’edició d’enguany de Tarrago Viva ha batut rècords d’assistència. A tall d’exemple dissabte, i en un únic espai com l’Antiga Audiència amb un aforament de només 200 persones, hi van passar més de 2.000 espectadors a les activitats programades."
"La programació del festival, amb 140 activitats diferents i més de 400 actes, ha tingut una magnifica resposta de públic i s'han superat les expectatives. S'han posat ha disposició del públic 25.200 entrades i pràcticament s’han exhaurit totes. Els nous formats del Festival Gent de Tarraco i Roma, han estat tot un èxit de públic i acceptació”.
Cal destacar que, enguany el Festival ha comptat amb la presència de museus de Portugal, França, Alemanya, i de les Comunitats de Murcia, Aragó, València, Cantàbria, Castella i Lleó, Andalusia i Catalunya.
Al llarg d’aquests dies s’ha constatat la presència de públic provinent de tot l’Estat espanyol, però també de països com Gran Bretanya, Itàlia i França. També ha estat important l’acreditació de més de 120 periodistes, alguns procedents d’Anglaterra, Estat Units, Canadà, Alemanya i Àustria.
Carme Crespo ha afirmat que “Tarragona ha consolidat un nou model de manifestació històrica, que ha estat molt ben rebut pels ciutadans i per les persones de fora que ens han visitat; podem afirmar que Tarragona ja és un referent internacional de la divulgació històrica d’època romana. Tarraco Viva és un programa consolidat, un nou model de festival divulgatiu que posa en valor el teixit cultural de la ciutat i fomenta el nostre patrimoni històric i el turisme cultural”.
La tinent d'alcalde ha volgut “felicitar i agrair a tots els participants del Festival la seva presència, esforç i col·laboració, que han fet possible que Tarraco Viva hagi estat tot un èxit”.
Finalment, ha dit que “l’Ajuntament de Tarragona ha volgut que Tarraco Viva fos un dels quatre eixos principals de Tarragona Capital de la Cultura Catalana 2012. La Capitalitat serveix per apostar per allò en que la nostra ciutat destaca de cara a l’exterior, i l’aportació de Tarragona a la cultura catalana pel que fa a l’especialització a l’hora de divulgar el patrimoni és única al país.”
Tarraco Viva s’ha programat amb els següents objectius:
- Divulgar el coneixement de la història antiga i posar a disposició del gran públic eines de reflexió sobre el passat històric.
- Sensibilitzar als ciutadans de Tarragona i als visitants vers la importància de la conservació del Patrimoni Històric.
- Crear un producte cultural de gran qualitat per generar turisme cultural relacionat amb el patrimoni històric.
- Facilitar un espai de participació (no festiva) dels ciutadans de Tarragona en la gestió del Patrimoni Històric com a impulsors i realitzadors de propostes actives.
- Crear un marc per a la trobada de gestors de museus, jaciments arqueològics, conjunts monumentals i centres d’interpretació del patrimoni històric romà d’Europa i altres països (especialment sud de França i països del nord d’Àfrica).
- Potenciar la creació de grups de re-nacment, living history i arqueologia experimental amb l’objectiu de divulgar millor el passat històric. A Tarragona i gràcies a les jornades Tarraco Viva s’han creat vuit grups d’aquest tipus.
- Potenciar i estimular l’ interès per la història en els col·lectius escolars.
La valoració definitiva del Festival amb xifres es farà els propers dies, quan es disposi de les assistències als recintes museístics, les liquidacions de taquilles i les xifres i l’acollida de les activitats organitzades per altres institucions.